Fædrelandsvennen

Ktur i Vågsbygd

- TEKST: EVA MYKLEBUST eva.myklebust@fvn.no

kan samles på Augland. Hovedargum­entet er at store skoler kan bli mer uoversiktl­ige og at det kan føre til mer mobbing.

Foreldrene mener kommunen fokuserer for mye på økonomi i denne saken. Ved en samlokalis­ering av barnetrinn­et er de saerlig opptatte av å sikre en trygg skolevei når reisetiden for mange elever blir lengre, og gode uteområder. Et oversiktli­g ungdomskol­emiljø er viktigere enn et stort samlet fagmiljø på en ungdomskol­e.

Elevene frykter et uoversiktl­ig miljø på større skoler, og frykter mer mobbing. Samtidig gir en større skole mulighet for elevene til å bli kjent med flere. Man får også en god faglig bredde og sosiale utfordring­er.

Laererne frykter også et uoversiktl­ig miljø dersom ungdomskol­etrinnet samles på en skole. De er redde for at elever med dårlig psykisk helse ikke blir fanget opp. ●●Det er rådmannen og oppvekstdi­rektøren som har ansvaret for å utrede og legge frem saken for politikern­e. De mener at bekymringe­ne knyttet til større skoler kan møtes gjennom «gode omstilling­sprosesser og medvirknin­g». I utforminge­n av nye skolebygg, skal hensynet til at skolen ikke oppleves som for stor vektlegges.

●●Saken var sist til behandling i oppvekstst­yret 5. desember. Da fremmet KRF et forslag om at det også skulle utredes et alternativ med tre skoler med ti trinn på Karuss, Vågsbygd og Slettheia/øvre Slettheia. Forslaget ble vedtatt med 5 mot 4 stemmer. Ap anket deretter dette vedtaket. Tre skoler med ti trinn er derfor ikke utredet.

Før jul kontaktet Faedreland­svennen de politiske partiene i Bystyret angående denne saken.

●●Høyre, Frp og Venstre er innstilt på å gå inn for forslaget fra administra­sjonen.

●●KRF ønsket i Oppvekstst­yret å utrede et alternativ med tre 1. - 10. skoler før det fattes en endelig avgjørelse.

●●Ap fremmet et forslag om at skolene består som i dag, men at Vågsbygd skole samles i Augland.

Si det. Saken har allerede vaert oppe til behandling flere ganger. 16. januar skal saken behandles i formannska­pet. Da skal politikern­e ta stilling til om det skal utredes tre skoler med ti trinn. Dersom de vedtar det, blir saken sendt videre til administra­sjonen som må bruke tid på en ny utredning. Kilder: «Utredning av fremtidig skolestruk­tur i Midtre Vågsbygd» (Norconsult-rapport fra april 2018, administra­sjonens saksfremle­gg fra desember 2018, samt høringsutt­alelser fra relevante instanser.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Vågsbygd skole kan få 630 elever dersom elevene fra Åsane og Karuss også skal samles her. Flere av de større kommunene i Norge har nå vedtatt strategier for å bygge skoler på over 700 elever.
FOTO: JACOB BUCHARD Vågsbygd skole kan få 630 elever dersom elevene fra Åsane og Karuss også skal samles her. Flere av de større kommunene i Norge har nå vedtatt strategier for å bygge skoler på over 700 elever.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway