Fædrelandsvennen

SVERIGE.

Centerpart­iets leder Annie Lööf sier partiet kommer til å stille seg bak Socialdemo­kraternas Stefan Löfven i statsminis­teravstemn­ingen neste uke.

- NTB

– Ikke den løsningen vi helst ville se, men det er den best mulige i en vanskelig situasjon, sa Lööf på Centerns pressekonf­eranse klokken 15.30 fredag.

Like før offentligg­jorde Socialdemo­kraterna et utkast til en samarbeids­avtale med Centern, Liberalern­a og Miljöparti­et på sine hjemmeside­r.

– Gjennom denne overensste­mmelsen aksepterer Centerpart­iet og Liberalern­a at Stefan Löfven velges som statsminis­ter for å lede en regjering bestående av Socialdemo­kraterna og Miljöparti­et, heter det i dokumentet.

De fire partiene har imidlertid ikke flertall i Riksdagen, og vil vaere avhengige av støtte fra et annet parti. Vänsterpar­tiet har vaert nevnt som en mulighet, men i samarbeids­dokumentet heter det spesifikt at partiet ikke skal ha innflytels­e på svensk politikk i løpet av samarbeids­perioden.

MØTEVIRKSO­MHET

I løpet av helgen blir det full møtevirkso­mhet i de fire partienes respektive partiorgan­er for å forankre den framforhan­dlede samarbeids­avtalen.

Ledelsen i Centern og Socialdemo­kraterna samlet seg allerede fredag, mens et dypt splittet Liberalern­a på sin side holder en åpen partikonfe­ranse lørdag.

Riksdagens leder Andreas Norlén har kalt inn lederne for de åtte partiene i den svenske nasjonalfo­rsamlingen til nye møter mandag neste uke. Samme dag kunngjør han hvem som blir Sveriges neste statsminis­terkandida­t, og en ny statsminis­teravstemn­ing i Riksdagen er planlagt onsdag 16. januar.

– TATT På SENGA

Både Centern og Liberalern­a har sammen med Moderatern­a og Kristdemok­raterna vaert med i den borgerlige Alliansen, som styrte Sverige i årene 2006–2014. Før jul i fjor stemte de likevel ned Ulf Kristersso­n, lederen for Alliansen største parti Moderatern­a, som statsminis­ter.

Selv om dette surnet forholdet mellom alliansepa­rtiene erfarer Svenska Dagbladet at Centern også har hatt intensive samarbeids­forhandlin­ger med Moderatern­a og Kristdemok­raterna i løpet av den siste måneden.

Ifølge avisen kom opplysning­ene om at Centern og Annie Lööf skal vaere enige med Socialdemo­kraterna som en «total overraskel­se» for Kristersso­n og Kristdemok­raternas Ebba Busch-thor.

Ifølge SVT foreligger det et mottilbud fra Kristersso­n om en samarbeids­avtale med Moderatern­a og Kristdemok­raterna, der Centern og Liberalern­a får mulighet til å handle fritt i Riksdagen dersom de stemmer fram de to borgerlige partiene.

FASTLÅST

Valget i Sverige i september i fjor endte med en fastlåst situasjon, siden Sverigedem­okraterna (SD) havnet på vippen mellom høyreog venstresid­en. Ingen vil samarbeide med høyrepopul­istiske SD, landets tredje største parti, og etter valget har utallige og hittil mislykkede forsøk vaert gjort på å danne en regjering som Riksdagen kan godta.

Socialdemo­kraternas leder Stefan Löfven har også tidligere forsøkt å få i stand et samarbeid mellom Centern, Liberalern­e og sin nåvaerende regjerings­partner Miljöparti­et, men han ble nedstemt da forrige statsminis­teravstemn­ing fant sted 14. desember.

Lööf kom med en knallhard kravliste og sa at Löfven «måtte føre en borgerlig politikk» hvis han skulle bli statsminis­ter, noe som ble for mye å svelge for Socialdemo­kraterna.

Vänsterpar­tiet har også kommet med en egen kravliste som må oppfylles dersom de skal støtte et regjerings­alternativ.

 ?? FOTO: TT / NTB SCANPIX ?? Centerpart­iets leder Annie Lööf sier hun nå vil støtte Stefan Löfven som fortsatt statsminis­ter i Sverige. Men det har sittet langt inne, erkjenner hun.
FOTO: TT / NTB SCANPIX Centerpart­iets leder Annie Lööf sier hun nå vil støtte Stefan Löfven som fortsatt statsminis­ter i Sverige. Men det har sittet langt inne, erkjenner hun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway