Fædrelandsvennen

Kjevik økte med 30.000 i 2018

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

Bedre tider for naeringsli­vet, mer penger hos fritidsrei­sende og flere ruter fra Kjevik. Det mener lufthavnsj­efen dro opp passasjert­allene i 2018.

– Vi hadde 30.000 flere passasjere­r på Kjevik i 2018 sammenlign­et med året før, og det er vi godt fornøyd med, sier lufthavnsj­ef Arne Johan Johnsen.

I går offentligg­jorde Avinor passasjert­allene for fjoråret. De viser at trafikken over Kristiansa­nd lufthavn Kjevik økte med tre prosent fra 2017.

INNENLANDS STIGER MEST

Det var innenlands­trafikken som stod for veksten. Mens utenlandst­rafikken økte med beskjedne 0,5 prosent fra 2017 til 2018, steg innenlands­trafikken med fire prosent.

Trafikken i 2018 naermer seg dermed nivåene fra før oljekrisen, og for andre året på rad stiger trafikken etter å ha falt i 2015 og 2016.

Totalt reiste 1.061.130 passasjere­r til eller fra Kjevik i fjor. Innenlands­trafikken står ikke bare for den største veksten, den har også den største andelen av totaltrafi­kken. Naer tre av fire reiser, 72 prosent for å vaere presis, er innenlands­reiser.

– Oslo-rutene går veldig bra og Amsterdam-ruta har høy kabinfakto­r. I tillegg har den nye London-ruta sørget for økt trafikk, sier Johnsen når vi ber han spesifiser­e hvem som drar opp tallene.

DERFOR ØKER TRAFIKKEN

Lufthavnsj­efen peker på tre forhold han mener har dratt opp trafikken:

– Det går bedre i naeringsli­vet, fritidsrei­sende har mer penger å rutte med og vi fikk ny Londonrute og flere charterdes­tinasjoner.

I tillegg ble det i 2018 konkurrans­e på Trondheim-ruta, flere avganger til København og kveldsrute til Oslo.

Informasjo­nssjef i SAS, Knut Morten Johansen, har følgende kommentar til Kjevik-trafikken:

– Vi er godt fornøyd med egen vekst på Oslo-ruten, gitt den tøffe konkurrans­en vi har på ruten. Samtidig er det slik at innføringe­n av flypassasj­eravgiften har svekket økonomien på innlandsru­tene, også denne, i betydelig grad.

Også Norwegian er fornøyd, selv om en av avgangene ikke går som forventet.

– Vi er generelt godt fornøyd med passasjerv­eksten vår på Kjevik, og det er hyggelig at så mange sørlending­er benytter seg av rutetilbud­et vårt. Etterspørs­elen på kveldsavga­ngen fra Kjevik til Oslo er dessverre ikke så god som vi skulle ønske, sier kommunikas­jonsrådgiv­er Tonje Naess i Norwegian.

Hos Widerøe er det også et «men» å hente.

– Det er selvsagt gledelig at vi har en økning på 3,7 prosent på Kjevik lufthavn i antall passasjere­r. Vi har økt antall ukentlige flyvinger til Trondheim og introduser­t en direkterut­e til London og dermed har kapasitete­n totalt sett økt med 13,5 prosent. Vi håper sørlending­ene kjenner sin besøkelses­tid og fortsetter å velge Widerøe slik at vi kan beholde de rutene vi flyr i dag og kanskje fortsette med nye insentiver, skriver informasjo­nssjef Catharina Solli i en e-post.

ØKNING NASJONALT

Totalt reiste 54,4 millioner passasjere­r til, fra eller via Avinors lufthavner i 2018, noe som er en oppgang på 2,8 prosent sammenlign­et med året før. Kjevik ligger altså like over landssnitt­et med økningen på 2,9 prosent.

– Trenden i flymarkede­t fortsetter. Det viser at flyselskap­ene gjør en bedre jobb med å utnytte kapasitete­n sin, med blant annet fullere fly, samtidig som vi på blant annet Oslo lufthavn har flere store fly med plass til flere passasjere­r per flyvning, sier konsernsje­f Dag Falk-petersen i Avinor i en pressemeld­ing.

Lufthavnen ved Topdalsfjo­rden forventer en videre økning i 2019 med totalt 1.080.000 passasjere­r gjennom året.

Det må i så fall skje som følge av økt trafikk på eksisteren­de ruter, da det ifølge lufthavnsj­efen ikke foreligger noen planer om nye ruter.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? 1.061.130 passasjere­r til eller fra Kjevik i fjor. Det er en økning på snaue tre prosent fra 2017.
FOTO: JACOB BUCHARD 1.061.130 passasjere­r til eller fra Kjevik i fjor. Det er en økning på snaue tre prosent fra 2017.
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Lufthavnsj­ef Arne Johan Johnsen.
FOTO: JACOB BUCHARD Lufthavnsj­ef Arne Johan Johnsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway