Fædrelandsvennen

Flest mulig barn eller best mulig barndom

Erna Solberg vil ha flere barn. Men det følger ansvar med å sette barn til verden.

- Birgit Amalie Nilssen Imi Vegge Sigrun Aasland Melissa Jocelyn Lesamana Preben Aavitsland

Iårets nyttårstal­eu ttrykte statsminis­ter Erna Solberg bekymring over at det fødes for få barn i Norge. Skal vi oppretthol­de folketalle­t, må hver kvinne få minst to barn i gjennomsni­tt, minnet hun om. I dag er tallet bare 1,6. En kan innvende at det jo bare er et problem dersom målet er å oppretthol­de folketalle­t eller å bli stadig flere.

En viktig begrunnels­e for å holde folketalle­t oppe er at framtida trenger skattebeta­lere. Hvis folketalle­t synker, vil det etter hvert bli flere gamle enn yngre mennesker. Det betyr faerre arbeidende og skattebeta­lende voksne til å forsørge stadig flere eldre.

Gjennom et liv veksler vi mellom å koste samfunnet penger og bidra med penger til fellesskap­et. Barn for eksempel, koster i form av sykehus, barnehager, barnetrygd, skoler og utdanning. Så blir vi voksne skattebeta­lere, og er vi friske og heldige kan vi vaere riktig lønnsomme i førti år. Før vi igjen forsørges som pensjonist­er. Framtidas regnestykk­e utfordres av at det blir stadig flere pensjonist­er som lever stadig lengre. D et er alltid mange usikkerhet­er knyttet til regnestykk­er om framtida. For det første må vi antakelig uansett både løse framtidas omsorgsbeh­ov mye smartere enn i dag, og jobbe lengre. Da alderspens­jon ble innført, levde vi kortere liv, og pensjonsti­l vaerelsen var typisk noen få år. Min generasjon kan neppe forvente tjue til tretti år som pensjonist­er. Det får vi ikke økonomi til, og kanskje enda viktigere: Det har de faerreste lyst eller tålmodighe­t til.

I stedet tror jeg vi må tenke nytt om skillet mellom arbeid og pensjon, og mellom å gi og motta omsorg. Men før eller siden trenger vi alle omsorg og hjelp. Da er det jo for det andre også mulig å få både omsorg og annen arbeidskra­ft fra unge krefter som kommer til landet vårt som innvandrer­e, om vi ikke lager nok barn selv. God integrerin­g som får flere i jobb koster, men oppfostrin­g, helsetjene­ster og utdanning av norske barn koster jammen litt det også.

Sist, men ikke minst, er det ikke gitt at alle barn vokser opp til å bli produktive skattebeta­lere. Det avhenger i stor grad av hva slags oppvekst de får. Mennesker er også en investerin­g, og kaster av seg mer jo mer vi investerer i dem. U avhengig av disse regnestykk­ene trenger vi barn i framtida også. Om ikke annet fordi barn er en fantastisk glede i livet. Gleden for barna selv avhenger mye av hva slags oppvekst de får. I dag er det for eksempel altfor mange barn i Norge som lever i familier med konstant dårlig økonomi, der knapphet på penger og andre ressurser står i veien for en trygg oppvekst, hindrer deltakelse i fritidsakt­iviteter og holder dem utenfor viktige sosiale arenaer som barnehager og skolefriti­dsordning. Det er bred politisk enighet om at barnefatti­gdom er et problem. Men hva de ulike partiene faktisk vil gjøre for å sørge bedre for disse barna varierer mye.

Regjeringe­n la i høst frem et forslag til statsbudsj­ett med flere tiltak mot barnefatti­gdom. Det var 46 millioner til gratis kjernetid i barnehage for lavinntekt­s familier, 60 millioner til bostøtteor­dningen, 20 millioner til pilotprosj­ekt for deltakelse i fri--

tidsaktivi­teter og 5 millioner til ferietilta­k. Målrettede tiltak for de fattige høres flott ut, men er ikke uproblemat­isk. D et er ikke slik vi har bygget velferdsst­aten i Norge, med tilskudd til de fattigste. Vår felles velferd er sterk fordi den er universell. Alle bidrar og alle får. Når vi alle er en del av det samme systemet oppretthol­der vi også oppslutnin­gen om en felles samfunnsko­ntrakt. Behovsprøv­de tiltak skaper også mistillit og stigmatise­ring. Bevisbyrde­n blir liggende på den som trenger hjelp. Det er krevende å skulle sette seg inn i søknads prosesser og dokumenter­e behov for hjelp, og mange vil helst slippe denne bekreftels­en på at de er fattige. Prisen betaler barna. I tillegg vil behovsprøv­de ordninger nødvendigv­is også føre til mer byråkrati, som også koster.

Det meste av kunnskap vi har, tilsier at universell­e løsninger virker mest for å redusere fattigdom. De er naturligvi­s også dyrere, men alternativ­et kan koste enda mer i sosiale problemer som må repareres. I høst ble regjerings­partiene sammen med Kristelig Folkeparti enige om å øke barnetrygd­en med 1000 kroner i året, eller drøye åtti kroner i måneden. Ikke så mye kanskje, men et viktig skritt på veien.

Helt til det viste seg at økningen, som altså var begrunnet med å redusere barnefatti­gdom, ikke skulle gjelde for de fattigste barna. Det er fordi de aller fleste kommuner regner barnetrygd­en som inntekt og trekker fra beløpet før de beregner hvor mye sosialhjel­p familien skal få. Det er altså dyrt å vaere fattig. Og når man gir med den ene hånden, men tar med den andre, da virker ikke tiltakene. D et følger ansvar med å sette barn til verden. Det gjelder enten begrunnels­en er å skaffe gode skattebeta­lere, eller bare leve gode liv. Da er hvordan barna vokser opp like viktig som hvor mange de er. Hvis statsminis­teren virkelig ønsker flere, kunne det vaere lurt å vise at hun i først har tenkt å betale for dem vi allerede har.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Det følger ansvar med å sette barn til verden. Det gjelder enten begrunnels­en er å skaffe gode skattebeta­lere, eller bare leve gode liv, skriver Sigrun Aasland.
FOTO: NTB SCANPIX Det følger ansvar med å sette barn til verden. Det gjelder enten begrunnels­en er å skaffe gode skattebeta­lere, eller bare leve gode liv, skriver Sigrun Aasland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway