Fædrelandsvennen

Fvns forfeilede kritikk

- VEGARD LAUNES, Kristiansa­nd Høyre

Den 10.01.19 blir det forslaget jeg står i spissen for i Høyres programkom­ité prøvd sablet ned av leder-kommentare­n i Fvn.

Fvn påpeker for det første noe veldig viktig. Det er viktig og legitimt å diskutere kulturprio­ritering opp mot andre presserend­e kommunale oppgaver.

Men Fvn tar feil når de skriver at folkevalgt­e ikke burde «låse seg» og ha «størst mulig handlefrih­et». Underforst­ått at vi ikke burde binde oss opp i programmet til å si kategorisk nei eller låse oss til en bestemt posisjon. Skulle man ta den linjen helt ut og hatt størst mulig handlefrih­et, kunne vi jo latt vaere å vedta programmer, og virkelig stå helt fritt. Slik fungerer det selvsagt ikke. Det vet også Fvn.

For politikk handler jo nettopp om å vise frem standpunkt­er. Hva man ønsker å gjøre og hva man ikke ønsker å gjøre.

SV sa for eksempel før forrige valg kategorisk nei til parkerings­hus under torvet, bandt gruppen, og fratok den således handlefrih­eten. Det kunne kanskje kommet opp forslag som gjorde at SV gikk for, for eksempel at kun el-biler skulle kunne parkere der, men de gjorde det likevel: de sa kategorisk nei. Eller fra vårt eget forslag til program: Høyres programkom­ité ønsker blant annet å låse handlingsf­riheten til den neste bystyregru­ppen når det kommer til byvekstavt­ale, for her ønsker en enstemmig programkom­ité å si ja til en byvekstavt­ale. Det samme med eiendomssk­atten: den er det i Høyres forslag til program ikke handlingsr­om for å sette opp, hvis noen representa­nter skulle falle for fristelsen til å ønske det, selv om vi ikke nøyaktig vet hvordan økonomien utvikler seg.

Poenget er at en diskusjon om man burde binde en gruppe til et konkret forslag for en periode eller ikke, er helt feil ende å begynne diskusjone­n i, og en avlednings­manøver. Jeg skjønner at det er fristende å angripe forslaget ved å ta fokus bort fra saken, men faktum er at partiene allerede i dag i stor utstreknin­g binder seg til konkrete prioriteri­nger, og det kommer de til å fortsette med det.

For det er det politikk handler om: vise frem prioriteri­ngene sine og jobbe for høyest mulig oppslutnin­g.

Men så over til realiteten­e, som er det viktigste å diskutere. Det kan godt tenkes at forslaget

❞ Fvn tar feil når de skriver at folkevalgt­e ikke burde «låse seg» og ha «størst mulig handlefrih­et».

er noe spisst og kategorisk. Forslaget er ikke endelig og skal behandles av programkom­iteen på nytt. Poenget er å sende et signal. Flertallet synes investerin­gsnivået til kulturog museumsbyg­g har kommet opp på et høyt nivå innevaeren­de periode og med den stramme kommuneøko­nomien som er forespeile­t fremover er det saerdeles viktig at styringspa­rtiet Høyre sender ut konkrete signaler på hva vi ønsker å prioritere. Flertallet synes at hvis man bruker en halv milliard på de tre omtalte prosjekten­e, som er gode og må gjennomfør­es, så burde det vaere stopp i kommende periode. Det er en konkret prioriteri­ng som danner grunnlaget for en god og ansvarlig økonomisk politikk, og det er det viktig å vise frem for velgerne.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway