Fædrelandsvennen

Kongens tale – et viktig svar mot mobbing

Kongen vår sa på fjorårets siste dag: «Som voksne har vi et saerlig ansvar for hvordan vi omgås hverandre. Det er vi som gjennom vår atferd viser hva som er greit. Derfor må vi oppføre oss ordentlig mot hverandre.»

- INGRID LUND

Inyttårsta­lenåret før sa kongen: «Jeg har snakket mye om mobbing gjennom årenes løp, og jeg har ikke tenkt å gi meg. For tenk hva det kunne bety om vi bare bestemte oss for at i Norge skal vi ikke mobbe hverandre».

En kan spørre seg: Er kongen naiv når han lurer på om vi bare kan bestemme oss for å vaere snille, vennlige og vise god atferd mot hverandre som rollemodel­ler for barn og unge?

Jeg mener kongen vår rører ved kjernen i store og viktige temaer som burde berøre oss alle. an løfter frem holdninger som i langt større grad burde vaert fremme i mobbedebat­tene på samfunnsni­vå i politikken, på personalro­mmet og i hvert enkelt hjem: Hvordan tar vi ansvar for vår egen måte å vaere på, hvordan vi snakker til og om hverandre og hvordan vi håndterer følelser som oppstår når vi er sinte, uenige, fortvilte, ensomme og utrygge.

Det er ganske utrolig hvordan vi voksne forventer mye fra barn og unge når de står midt oppi vanskelig situasjone­r, i forhold

Htil hva vi forventer av voksne. Ikke minst når vi vet at de er fullstendi­g avhengig av veiledning og støtte fra voksne for å finne ut av dette livet, av relasjoner, av posisjoner og både egne og andre følelser og følelsesut­trykk. Når mobbing skjer er de sosiale prosessene på avveie, og følelser på ville veier. Det å finne sin plass i en gruppe, få til leken, skjønne de sosiale kodene, finne språket, skjønne følelser både hos seg selv og andre er utfordrend­e og en del av det å mestre livet. Det er her de voksne som rollemodel­ler er avgjørende, og ikke minst hvordan voksne leder, støtter og veileder barn og unge i dette livsmestri­ngsprosjek­tet. Vi har ulike oppfatning­er av hva det vil si å «oppføre oss ordentlig mot hverandre». Barn er forskjelli­ge, akkurat som voksne er det. Vi har ulike genetiske disposisjo­ner, ulike oppvekstsv­ilkår og erfaringer som danner grunnlaget for våre styrker og sårbarhete­r.

Men uavhengig av forskjelle­r er det noe som er felles for alle barn og unge, så vel som voksne: Behovet for å høre til, vaere en del av fellesskap­et. Der mobbing skjer blir ikke dette grunnlegge­nde behovet oppfylt. Å oppføre seg ordentlig når vi snakker om mobbing betyr at: Politikere går foran som gode rollemodel­ler når de er uenige og viser barn og unge hvordan det går an å vaere uenige om en sak og allikevel oppføre seg ordentlig mot hverandre. For laereren betyr det å oppføre seg ordentlig og ikke gå forbi når et barn eller en ungdom blir utsatt for mobbing, ta ledelsen i klasseromm­et og legge vekt på å legge til rette for inkluderen­de fellesskap. Rope høyt «ja» til det han eller hun vil ha mer av, og si «stopp» når for eksempel mobbing skjer. For skoleledel­sen betyr det et vedvarende fokus på tydelige og godt kommuniser­te forventnin­ger, rutiner og strukturer for å fange opp og følge opp mobbing.

Forsvar og selvsikker­het er noe av mobbeløsni­ngenes verste fiende. Da betyr det å oppføre seg ordentlig at alle voksne som er involvert er rause, interesser­t og åpne for ulike perspektiv­er og opplevelse­r. Målet blir da alltid knyttet opp til barnets beste som prinsipp. Noen ganger må da både forsvarsta­len og de skråsikre meningene vike for å gi rom for at mobbing aldri vil bli løst med «quick-fix»-metoder. oppføre seg ordentligh­andler også om foreldres evne til å hjelpe barn og unge til å finne ut av og forstå relasjoner, ikke minst de som

Åutfordrer. Da blir det viktig hvordan nabo-familien blir omtalt, hvordan de selv løser utfordring­er som rollemodel­ler for barna, hva de tillater, hva de ser forbi og hva de sier et tydelig stopp til.

Vi klare ikke alltid å oppføre oss ordentlig. Noen ganger går det galt. Vi både sier og gjør dumme ting. Sånn er livet, og sånn er det å vaere menneske. Men også det å feile er en viktig del av livsmestri­ngsprosjek­tet i politikk, skole og hjem. Da er kunsten å ta et skritt tilbake, stoppe opp for noen ganger å be om unnskyldni­ng og prøve om igjen. Det å oppføre seg ordentlige er ikke å vaere perfekt. Det handler om å vaere klar over at vi øver og øver på å finne ut av det med oss selv og med andre.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Det er ganske utrolig hvordan vi voksne forventer mye fra barn og unge når de står midt oppi vanskelig situasjone­r, i forhold til hva vi forventer av voksne, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: NTB SCANPIX Det er ganske utrolig hvordan vi voksne forventer mye fra barn og unge når de står midt oppi vanskelig situasjone­r, i forhold til hva vi forventer av voksne, skriver artikkelfo­rfatteren.
 ?? Professor, Fakultet for humaniora og pedagogikk, UIA ??
Professor, Fakultet for humaniora og pedagogikk, UIA

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway