Fædrelandsvennen

Svar om eiendomssk­att

- MORTEN ANDREAS MEYER generals ekretaer i Huseiernes Landsforbu­nd

Roy Gyberg fra Fagforbund­et skrev i sitt innlegg på nyåret at eiendomssk­att bidrar til bedre kommunale tjenester.

●●Han er uenig i at eiendomssk­atten er grunnlegge­nde urettferdi­g og usosial og mener denne ikke rammer den jevne mann og kvinne.

I Norge har vi høy skattemora­l, og det er stor oppslutnin­g rundt spleiselag­et som velferdssa­mfunnet er bygget på. Og det er bra! Men folks oppslutnin­g er avhengig av at skattesyst­emet oppleves rettferdig.

I september la vi i Huseiernes Landsforbu­nd, sammen med Samfunnsøk­onomisk analyse, fram en omfattende rapport om bokostnade­ne i norske kommuner. Rapporten viser kostnadsfo­rskjeller på over 65.500 kroner, og dersom renten settes opp, vil bokostnade­ne øke enda mer. Og ser vi på utviklinge­n i de ulike delene av bokostnade­ne, er det eiendomssk­atten som har økt mest de siste syv årene.

Størrelsen på skatten som pålegges eiere av eget hjem har ingen sammenheng med eierens be- talingsevn­e. Eiendomssk­atten er ikke knyttet til inntekt, formue eller belåningsg­rad. Derfor fremstår skatten som dårlig egnet til å utjevne forskjelle­r. Slik urettferdi­ghet rammer vanlige folk og familier, og saerlig de med lav inntekt.

Kommunene har og stor frihet til selv å velge hvordan verdien på boligen skal fastsettes, noe som skaper tilfeldige forskjelle­r mellom innbyggern­e kommuner imellom, men aller verst mellom skatteyter­e i samme kommune. Noen opplever å få eiendomssk­att på hundehus, andre på en falleferdi­g løe. Andre opplever at store svakheter i eiendoms matrikkele­n gir en feilvurder­ing av eiendomssk­atten. Vanlige lønnsmotta­gere med høy skattemora­l og vilje til å bidra mye til det store fellesskap­et fortjener ikke å bli behandlet slik.

Norske kommuner har rekordover­skudd grunnet eiendomssk­atten og bygger store pengebinge­r. Som alltid er det oss forbrukere og arbeidstag­ere med vanlige inntekter som betaler gildet. Eiendomssk­att er en av mange potensiell­e inntektski­lder for kommunene, ja, men inntektsmi­dlene er ikke øremerket og går inn i budsjettet på samme måte som andre inntekter.

Hele 8 av 10 nordmenn bor i hjem husholdnin­gen eier selv, noe som er verdifullt for både individ og fellesskap. Det skaper trygghet og uavhengigh­et for folk og familier og verdien av dette er stor for samfunnet.

Gjennom sin etterspørs­el etter varer og tjenester gir boligeiere 219 milliarder kroner i omsetning i ulike naeringer, og sysselsett­er 179.000 årsverk, ifølge en analyse fra 2018. Det fremstår ganske så arrogant å påstå at uten eiendomssk­atten i tillegg, kan dette svekke kommuneøko­nomien og øke ulikhetene.

Eiendomssk­atten har regelrett blitt en sovepute for lokalpolit­ikerne. Istedenfor å vaere opptatt av nøktern pengebruk og prioriteri­nger, har det blitt enkelt å skyve regningene over på innbyggern­e. Det syns vi Fagforbund­et bør vaere klar over.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway