Fædrelandsvennen

Skolegudst­jenester og tro

- PREBEN AAVITSLAND

Jeg kan bare takke Svein Takle for hans refleksjon­er om tro og gudstjenes­ter (8/1) selv om vi er dypt uenige om kommunens ansvar for å rekruttere skolebarn til gudstjenes­ter i Den norske kirke til jul og påske.

●●Takle synes dette er en naturlig oppgave for den kommunale fellesskol­en. Jeg synes heller det er foreldrene­s ansvar å ta med barna til gudstjenes­te utenom skoletida. Da oppfyller foreldrene løftet fra dåpen om å oppdra barna i «den kristne forsakelse og tro».

Når stadig flere skoler slutter med denne ordningen, bør ikke Takle klandre de foreldrene som er imot ordningen. Avgjørelse­n tas av kommuneled­ere og rektorer som innser at fellesskol­en skal favne alle. Skolen er ikke tjent med å signaliser­e at et bestemt livssyn er det beste og heller ikke med å splitte skolebarna i ulike grupper etter foreldrene­s livssyn.

Takle mener med basis i sine personlige erfaringer som prest at jeg tar feil om at «folk flest ikke tror lenger». Min påstand er begrunnet i en rekke spørreunde­rsøkelser. For eksempel har prosjektet Norsk Monitor hvert år siden 1985 spurt representa­tive utvalg på 4000 voksne personer i Norge om de tror på gud. Andelen som svarer ja har gått jevnt nedover fra 52 % i 1985 til 34 % i 2017. Folk flest har altså ingen gudstro, og enda faerre kan antas å vaere kristne. Det norske folk er rett og slett ikke lenger et kristent folk, og da er det enda mindre rimelig å oppretthol­de saerordnin­ger for Den norske kirke.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway