Fædrelandsvennen

Får vist film på festival i Hollywood

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

Det kostet ingen kroner å lage kortfilmen «Reverse weddings». I mars blir den vist på «Golden State Film Festival» i Hollywood.

– Filmen er en «mockumenta­ry» lagt til et samfunn der man må gå gjennom bryllupet og bryllupsre­isen på nytt for å få lov til å skille seg. Det begynner i dokumentar­form og ender i slapstick og kakekrig i hagen, sier regissør Ola Røyseland.

RINGT OPP FRA HOLLYWOOD

Sammen med kona Zyna Røyseland har han selskapet Røyseland Fiction Compagni. I fjor lagde de kortfilmen «Reverse Weddings» på nullbudsje­tt.

Filmen sendte han inn flere filmfestiv­aler, men ikke til «Golden State Film Festival» i Hollywood. Der skal den likevel vises i mars i berømte Chinese Theatre.

– Direktøren for festivalen fikk kjennskap til filmen da han var med i juryen i en annen festival. Der ble den ikke tatt inn, men han ringte meg og spurte om jeg ville sende den inn til hans festival i stedet, forteller Røyseland.

Det er første gang han får vist en film på festival, enten det er i utlandet eller hjemme. Filmen ble til ved hjelp av venner og kjente i film- og teatermilj­øet i Kristiansa­nd.

Da «reversbryl­lupet» skulle spilles inn i hagen til ekteparet deltok 22 mennesker, inkludert parets to barn på 10 og 11 år.

SAMFUNNSPR­OBLEM

– Favorittsc­enen min er når svigermor holder tale og sier hun har visst hele tida at dette kom til å gå galt, sier Røyseland.

I den dokumentar­iske og «seriøse» starten på filmen dukker en forsker opp som gjør rede for bakgrunnen for loven som tvinger folk til å gå gjennom sitt eget bryllup før de får lov å skille seg.

– Han forklarer at det koster samfunnet for mye å gi Nav-støtte til alle eneforsørg­erne. I den virkelige verden er skilsmisse­statistikk­en jo et reelt samfunnspr­oblem. Det er for eksempel bevist at skilsmisse­barn i gjennomsni­tt gjør det dårligere på skolen, sier Røyseland.

Nå sparer familien på harde livet for å få råd til å reise til visningen i Hollywood i mars.

 ?? FOTO: RØYSELAND FICTION COMPAGNI ?? Fra innspillin­gen av «Reverse weddings».
FOTO: RØYSELAND FICTION COMPAGNI Fra innspillin­gen av «Reverse weddings».
 ?? FOTO: RØYSELAND FICTION COMPAGNI ?? «Reverse weddings» blir vist på «Golden State Film Festival» i Hollywood i mars.
FOTO: RØYSELAND FICTION COMPAGNI «Reverse weddings» blir vist på «Golden State Film Festival» i Hollywood i mars.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway