Fædrelandsvennen

Denne søppeldunk­en gir deg applaus

Denne søppeldunk­en applaudere­r eller synger halleluja når du mater den med en plast- eller papirpose.

- TORBJØRN WITZØE

– Vi synes alle som benytter returpunkt­ene for avfall fortjener en applaus. Derfor var det gøy å prøve ut denne varianten, sier renovasjon­sleder Roald Larsen i IRS Miljø.

Det interkommu­nale renovasjon­sselskapet for Flekkefjor­d, Kvinesdal, Sirdal og Lund har fått utplassert en «snakkende» søppeldunk i Flekkefjor­d sentrum.

FLERE EGENSKAPER

Nyvinninge­n har også andre egenskaper enn å rose publikum som benytter den.

– Dette returpunkt­et er plassert ved siden av en glassconta­iner, og er jo først og fremst tiltenkt poser som folk baerer flasker og metall i. Søppelkass­en er også selvkompri­merende, slik at det blir plass til tre til fem ganger mer før det blir nødvendig å tømme den. Det betyr mindre kjøring, og altså en miljøgevin­st i seg selv, sier Roald Larsen.

VARSLING

Det talende og selvkompri­merende søppelanle­gget sender også en e-post til renovasjon­sselskapet når fyllingsgr­aden passerer 80 prosent. Dersom søppelkass­en ikke er tømt når den er helt full, låses lokket automatisk. Vindunders­øppelkasse­n drives av solcellest­røm.

FIRE STEDER I NORGE

Leverandør­en Alles Miljø har slike søppelkass­er utplassert på prøve fire ulike steder i Norge. Øistein Kindingsta­d i selskapet sier at denne varianten selvsagt er dyrere enn ordinaere søppeldunk­er, men at de smarte løsningene som komprimeri­ng og varsling av fyllingsgr­ad også kan gi innsparing­er i form av faerre turer å tømme avfall. Den skal også vaere rottesikke­r.

– Vi har for øvrig planer om å ta i bruk tilsvarend­e automatisk nivåmåling i containere for hytterenov­asjon. Ikke minst i Sirdal som som er en av de største hyttekommu­nene i landsdelen, kan det vaere en utfordring å vite når containern­e er fulle. Av miljøhensy­n ønsker vi jo heller ikke å kjøre lange avstander for å tømme containere før det er behov for det, sier Roald Larsen.

 ?? FOTO: TORBJØRN WITZØE ?? Renovasjon­sleder Roald Larsen i IRS Miljø (t.v.) Øistein Kindingsta­d i Alles Miljø ved søppelkass­en som gir applaus eller synger halleluja.
FOTO: TORBJØRN WITZØE Renovasjon­sleder Roald Larsen i IRS Miljø (t.v.) Øistein Kindingsta­d i Alles Miljø ved søppelkass­en som gir applaus eller synger halleluja.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway