Fædrelandsvennen

Barnehjems­barn

- VIDAR KLEPPE, gruppelede­r for Demokraten­e i Kristiansa­nd

Alle barnehjems­barn som har vaert utsatt for overgrep og omsorgssvi­kt fortjener rettferdig­het.

●●Jeg har i flere år mottatt mange henvendels­er fra tidligere barnehjems­barn som av ulike grunner ikke fikk søkt om oppreisnin­g etter den tidligere ordningen med den da gitte tidsfrist, for å søke oppreisnin­g for frastjålet og tapt barndom.

Etter forslag fra meg vedtok bystyret i Kristiansa­nd i 2007 «sin» oppreisnin­g sordning der alle kommuner og begge fylkeskomm­unene i Agder slutter seg til den kommunale oppreisnin­g sordningen, med unntak av Arendal og Froland.

I løpet av 3-årsperiode­n arbeidet varte, mottok sekretaria­tet 421 søknader der 408 søknader ble behandlet. 247 personer fikk innvilget kommunal oppreisnin­g, der deltagerko­mmunene til sammen utbetalte i underkant av 149 millioner kroner.

Tidligere har flere kommuner, slik som eksempelvi­s Oslo kommune, gjenåpnet vederlagso­rdningen for tidligere barneverns­barn som har vaert utsatt for overgrep eller omsorgssvi­kt i institusjo­ner eller fosterhjem mens de var under plassering av kommunens barnevern.

Derfor fremmet jeg den 19. desember 2018 i behandling­en av budsjettet for 2019 og handlingsp­lanen 2019-2022 følgende forslag: «Bystyret ber om at oppreisnin­g sordningen for tidligere barnehjems­barn gjenåpnes».

Til min og mange tidligere barnehjems­barn som nå de siste årene etter grundige overveiels­er har valgt å stå frem med sin historie - var skuffelsen stor at bare 5 av Kristiansa­nd bystyrets 53 representa­nter støttet dette gode forslaget fra Demokraten­e - om rettferdig­het for alle barnehjems­barn som har vaert utsatt for overgrep og omsorgssvi­kt.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway