Fædrelandsvennen

Kjemper for at sønnen skal få bli

Beyene Alemu Beyene fortviler over at UDI flytter hans seks år gamle sønn til Nome i Telemark. – Han er født i Kristiansa­nd og hører til her, sier Beyene som selv er norsk og har fast jobb i kommunen.

- TEKST: ROALD ANKERSEN roald.ankersen@fvn.no

Beyene Alemu Beyene fortviler over at UDI flytter hans sønn Dawit (6) til nytt asylmottak i Telemark. For ti måneder siden søkte han UDI om varig opphold for sønnen, men venter fortsatt på svar. – Han er født i Kristiansa­nd og hører til her, sier Beyene, som selv er norsk statsborge­r og har fast jobb i kommunen.

Sønnen hans, Dawit, er blant de seks personene Faedreland­svennen har omtalt flere ganger. Han må flytte med sin mor til et nytt asylmottak i Telemark, tre timer unna Kristiansa­nd.

– Det er helt uutholdeli­g å tenke på. Dette ødelegger livet mitt, sier Beyene.

Moren har den daglige omsorgen for barnet, men far har samvaersre­tt. Sønnen hans er hos ham hver torsdag og annenhver helg. Faren søkte om varig opphold for sønnen for ti måneder siden, men har ennå ikke fått svar.

IKKE SENDT TILBAKE

Dawits mor og to andre kvinner fra Eritrea og Etiopia har fått endelig avslag på sin asylsøknad, og får ikke opphold i Norge. Men de sendes heller ikke tilbake til hjemlandet sitt på grunn av situasjone­n der, og er såkalt ureturnerb­are. Det samme gjelder kvinnenes barn på seks, seks og ni år - samt to som ennå ikke er født. Normalt følger barn dem som har hovedomsor­gen.

Til nå har de vaert tilknyttet asylmottak­et i Kristiansa­nd og delt et hus Vågsbygd. Denne uken fikk de endelig beskjed fra UDI om at tilbudet i Kristiansa­nd opphører, og de tilbys plass på et mottak i Nome i Telemark. UDI mener tre timers kjøretur er forsvarlig avstand mellom far og sønn. Det er ikke faren enig i.

– Jeg kan ikke vaere her når han flytter. Samtidig er det ikke lett å flytte etter når jeg har jobb her i Kristiansa­nd, sier Beyene.

MISTET RETTIGHETE­R

De tre familiene har overtrådt fristen for å reise ut av landet. De har takket nei til UDIS tilbud om plass i Nome. Det betyr at de ikke har rettighete­r til verken husvaere eller økonomisk støtte i Kristiansa­nd.

Barna har heller ikke rett til skoleplass, men rektor Hege Ose ved Karuss skole opplyser til Faedreland­svennen at de ikke vil kaste ut barna.

Mette Gundersen (Ap) har spurt kommunen om de kan ta ansvar for at familiene skal få bli i Kristiansa­nd, men har ikke fått svar. Samtidig vil en gruppe privatpers­oner starte pengeinnsa­mling for å forsørge dem.

FAST JOBB

Beyene kom til Norge fra Eritrea for ni år siden. Han har tatt fagbrev som helsearbei­der og har fått fast jobb i Kristiansa­nd kommune, og arbeider til daglig ved Bispegra Omsorgssen­ter. For halvannet år siden fikk han norsk pass. Det er han stolt av.

Han er også stolt over sin seks år gamle sønn, en gutt som betyr alt for ham. Om sønnen skal flytte vet han ikke hva han skal gjøre.

– Jeg må jo vaere med ham uansett, sier Beyene. Han tør ikke tenke tanken på at sønnen kan bli sendt ut av Norge og til et land der han aldri har vaert.

– Han har alltid vaert i Norge og kjenner ikke noe annet, sier Beyene. Han følger med på norske nyheter og så at statminist­er Erna Solberg etterlyste flere barni sin nyttårstal­e.

– Her er en flott gutt som allerede er her. Vi må ikke sende ham bort! sier han.

VENTER På SVAR

Faren har fått beskjed om at det tar ni til elleve måneder å få svar fra UDI om opphold for sønnen. Nå har det gått ti måneder.

– Hvis han får bli, så må kanskje moren også få opphold?

– Det vet jeg ingenting om. Jeg søker bare for sønnen min. Det er ham jeg har ansvar for, sier faren og fortsetter:

– Jeg synes det er uakseptabe­lt at de skal ta ham bort, sier Beyene.

Faren har alle papirer som viser at han er guttens far og at han følger opp samvaersre­tten. Skolen har skrevet attest på at han henter gutten hver torsdag og at han følger opp utviklings­samtaler og slike ting.

Faedreland­svennen snakket fredag med regiondire­ktør Tormod Stavenes i UDI. Han kjenner saken, men vil ikke kommentere siden faren har inne en søknad om oppholdsti­llatelse for sønnen. Stavenes henviste videre til UDIS pressetjen­este, som har sendt våre spørsmål videre til fagavdelin­gen.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: ROALD ANKERSEN ?? Arve Danielsen ved Stiftelsen Sana mener mottak ikke burde legges ned i påvente av ny struktur.
FOTO: ROALD ANKERSEN Arve Danielsen ved Stiftelsen Sana mener mottak ikke burde legges ned i påvente av ny struktur.
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Beyene Alemu Beyene har sønnen Dawit en dag i uken og annenhver helg. Her besøker de biblioteke­t i Kristiansa­nd sentrum, der faren bor.
FOTO: JACOB BUCHARD Beyene Alemu Beyene har sønnen Dawit en dag i uken og annenhver helg. Her besøker de biblioteke­t i Kristiansa­nd sentrum, der faren bor.
 ?? FAKSIMILE ?? Faedreland­svennen torsdag 10. januar.
FAKSIMILE Faedreland­svennen torsdag 10. januar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway