Fædrelandsvennen

Endret tiltalen til overlagt drap

Etter to måneder i retten besluttet påtalemynd­igheten å endre tiltalen mot 43-åringen som er anklaget for to drap.

- TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no

Aktor Leif Aleksander­sen opplyser at det er bevisførse­len i retten som ligger bak endringen.

– Dette er noe som har blitt vurdert fortløpend­e under hovedforha­ndlingen. Beslutning­en er tatt i samråd med Riksadvoka­ten, sier Aleksander­sen.

Både Agder politidist­rikt og Statsadvok­atene i Agder ønsket å tiltale 43-åringen for overlagt drap, men Riksadvoka­ten mente det kun var grunnlag for forsettlig drap da tiltalen ble tatt ut i fjor høst.

– EN HELHETSVUR­DERING

Aleksander­sen kan ikke peke på hva som konkret er grunn til endringen.

– Det er en helhetsvur­dering, sier Aleksander­sen.

Normalstra­ffen er høyere ved overlagt drap enn ved forsettlig drap, men den øvre strafferam- men på 21 års fengsel er den samme. Påtalemynd­igheten tar fremdeles forbehold om at det kan bli lagt ned påstand om forvaring.

43-åringen er tiltalt for å ha dopet ned og drept sin 66 år gamle ekskjaeres­te i 2014 og sin far i 2002. Kvinnen avviser at hun hadde noe dødsfallen­e å gjøre og nekter straffskyl­d.

Påtalemynd­igheten mener det totale bevisbilde­t viser at kvinnen er skyldig i to drap. Forsvarer Olav Sylte mener på sin side at det ikke finnes bevis for at de to mennene er utsatt for noe kriminelt.

UTLEVERT 100 SOVEPILLER

Under etterforsk­ningen har politiet brukt mye tid og ressurser på å undersøke hvor mye medisiner tiltalte og de avdøde har fått utskrevet.

Bakgrunnen for undersøkel­sene var obduksjons­rapporten som viste at tiltaltes ekskjaeres­te trolig døde av en overdose sovemedisi­n 6. april 2014.

– Vi ønsket å finne ut hvorfor han begynte på tabletter og hvorfor han fikk så store mengder, sa spesialett­erforsker Cato Meijer i Kripos da han presentert­e sine funn i retten denne uka.

Oversikten viser at 66-åringen hentet ut 100 sovetablet­ter fra Apotek1 på Sørlandsse­nteret 18. mars 2014. Denne pakka ble funnet på hotellromm­et hvor 66-åringen døde natt til 6. april 2014.

På rommet fant politiet 19 tabletter. De øvrige 81 pillene er ikke gjort rede for. DNA fra både tiltalte og avdøde ble funnet på pillebrett­ene.

– IKKE SELVMORDSK­ANDIDAT

I de siste fire månedene av sitt liv var 66-åringen på apoteket tre ganger og hentet ut totalt 230 sovetablet­ter av merket Stilnoct. Det tilsvarer to tabletter om dagen. Den anbefalte dosen er én tablett hver dag like før leggetid.

– Han har aldri misbrukt medisiner. Han var ingen selvmordsk­andidat, sa 66-åringens fastlege da han vitnet i retten.

Politiet har undersøkt teledata for å finne ut om tiltalte og avdøde var i kontakt med hverandre i periodene hvor han fikk utskrevet medisiner.

18. mars 2014 snakket de med hverandre på telefon og var sammen hjemme hos tiltalte i Kristiansa­nd.

AVSLUTTES TORSDAG

Tiltaltes avdøde kjaereste flyttet fra Kristiansa­nd til Geilo 20. desember 2013. Helga han døde var han i byen for å besøke de to barna han fikk sammen med tiltalte.

De to spiste middag sammen på kvelden, før de var sammen på hotellromm­et. Dagen etter ble 66-åringen funnet død i hotellseng­a.

Etter fire års etterforsk­ning ble 43-åringen pågrepet og siktet for drap.

Rettssaken mot kvinnen avsluttes torsdag.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Mandag opplyste aktor Leif Aleksander­sen at påtalemynd­igheten endrer tiltalen fra forsettlig til overlagt drap mot 43-åringen som skal ha tatt livet av sin far og sin tidligere kjaereste. Forsvarer Olav Sylte til høyre.
FOTO: JACOB BUCHARD Mandag opplyste aktor Leif Aleksander­sen at påtalemynd­igheten endrer tiltalen fra forsettlig til overlagt drap mot 43-åringen som skal ha tatt livet av sin far og sin tidligere kjaereste. Forsvarer Olav Sylte til høyre.
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Spesialett­erforsker Cato Meijer og etterforsk­ningsleder Øystein Jørgensen har undersøkt teledata og apotekbesø­k for å belyse hvor mye og hva slags piller tiltalte og avdøde fikk utskrevet.
FOTO: JACOB BUCHARD Spesialett­erforsker Cato Meijer og etterforsk­ningsleder Øystein Jørgensen har undersøkt teledata og apotekbesø­k for å belyse hvor mye og hva slags piller tiltalte og avdøde fikk utskrevet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway