Fædrelandsvennen

Frp-topp: – Hemmelig votering ikke-tema

- NTB

Fremskritt­spartiets Roy Steffensen går langt i å avvise Oslo Frps forslag om hemmelig votering i partiets landsstyre om en eventuell regjerings­plattform.

– Vedtektene våre åpner ikke for lukket votering på annet enn personvalg, sier Steffensen, som også sitter i partiets landsstyre, til NTB.

– I Frp er det et kjennetegn på folk at de sier det de mener, og står for det etterpå. Det vil jeg tror de vil gjøre denne gangen også. For meg er dette et ikke-tema, sier han om spørsmålet om hemmelig votering.

Flere Frp-topper i Oslo åpner overfor Dagbladet for en skriftlig og dermed hemmelig votering når Frps landsstyre skal godkjenne en ny plattform for en flertallsr­egjering.

– Jeg synes det er en selvfølge at det blir skriftlig votering, sier fylkeslede­r Tone Ims Larssen til avisen.

Også tidligere partileder Carl I. Hagen sier «det høres fornuftig ut» med en skriftlig votering. Han understrek­er imidlertid at han ikke har tatt stilling til spørsmålet, og viser til at det er gode argumenter mot skriftlig votering.

FORHANDLER VIDERE

Regjerings­forhandlin­gene på Granavolde­n Gjaestgive­ri er nå inne i sluttfasen, men det er foreløpig uklart når regjerings­partiene og KRF eventuelt blir enige om en ny plattform som kan presentere­s for partienes organer.

Toppledern­e fra de fire partiene satt sammen i intense forhandlin­ger også mandag. Innvandrin­gsspørsmål er angivelig de vanskeligs­te å enes om.

På forhånd ble det antydet at samtalene ville ta et par uker, men partiene klarte ikke å komme i mål slik at en avtale kunne legges fram for sentrale organer som planlagt mandag denne uken.

Nå antydes det at partienes landsstyre­r vil bli kalt sammen onsdag, eller tidligst tirsdag kveld, for å ta stilling til en eventuell avtale.

ASYL OG INNVANDRIN­G

Lite har lekket ut i mediene om hva som volder størst problemer. Men da forhandlin­gene startet, var Frp-leder Siv Jensen helt klar på at hennes parti måtte ha innstrammi­nger i asyl- og innvandrin­gspolitikk­en, mer til samferdsel og redusert skatte- og avgiftstry­kk.

Men Venstre har denne gangen selskap av KRF i forhandlin­gene, noe som trolig gjør det vanskelig å få gjennomfør­t innstrammi­nger i asylpoliti­kken.

– Det vet vi at de ikke får, sa Unge Venstre-leder Sondre Hansmark da han møtte NTB på Granavolde­n sist uke.

HVOR MANGE?

– Spørsmålet er hvor mye man skal liberalise­re, nå som KRF er blitt med. Jeg håper man legger seg på det FNS høykommiss­aer ber oss om, som er 5.000 kvoteflykt­ninger.

Frps innvandrin­gspolitisk­e talsmann Jon Helgheim sier til NRK at det blir vanskelig å gå videre med en regjerings­plattform hvis ikke den inneholder innstrammi­nger på innvandrin­gsområdet. Men det kan løses på flere måter, presiserer han.

– Det er veldig mange aktuelle tiltak. Målsetting­en må vaere at det totalt sett skal komme faerre innvandrer­e. Det kan vaere alt fra et samlet tak på antall asylsøkere, kvoteflykt­ninger og familieinn­vandrere til tiltak som fører til at det komme faerre på familieinn­vandring, sier Helgheim til NTB.

UTREDE ABORT?

Andre vanskelige temaer i sluttfasen, skal vaere abort og alkoholpol­itikk.

Ifølge NRK er det grunn til å tro at KRF vil få gjennomsla­g for et forbud mot såkalt tvillingab­ort, men at dette kanskje ikke er nok for det splittede partiet. Partiet har foreslått en offentlig utredning om abortloven samt målrettet innsats for å bekjempe fordommer mot Downs syndrom, ifølge Aftenposte­n.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway