Fædrelandsvennen

Enige med Forsvarsby­gg om Kroodden

Forsvarsby­gg mente Kristiansa­nd kommune kjøpte en eiendom på Kroodden som friluftsom­råde, gjorde det om til boligområd­e og mangedoble­t verdien. Nå er de enige om en avtale.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Det opprinneli­ge kravet fra Forsvarsby­gg var på 45 millioner.

Rådmann Ragnar Evensen bekrefter at de har kommet fram til en avtale med Forsvarsby­gg. Denne avtalen innebaerer at Kristiansa­nd kommune må punge ut, men Evensen vil ikke ut med størrelsen på summen.

– Vi har et meklingsfo­rslag som vi vil legge fram for politikern­e. Det betyr en utgift for kommunen, sier Evensen som vil diskutere saken med kommunalut­valget på tirsdag.

Alternativ­et til avtalen vil vaere en rettssak.

Prosjektle­der i Forsvarsby­gg, Trond Nordby, bekrefter også overfor Faedreland­svennen at det har vaert bevegelse i saken.

OMSTRIDT OMRÅDE

Kristiansa­nd kjøpte Forsvarets eiendom i 2006. Forsvarsby­gg mener at det da ble solgt som friluftsom­råde.

Men i 2014 bestemte bystyret at store deler av Forsvarets gamle eiendom skulle brukes til boligbyggi­ng. Kommunen skulle få en mer aktiv rolle i boligutbyg­gingen, blant annet for å hindre sterk prisvekst.

Da hadde de forlengst inngått en avtale med tre entreprenø­rer om å utvikle området. Blant dem var Repstad Utvikling som hadde jobbet med planer for Kroodden siden 90-tallet.

Forsvarsby­gg svarte med å fremme kravet på 45 millioner. De mente at Kristiansa­nd kommune hadde mangedoble­t verdien av området da de gjorde det om til boliger. Størrelsen på beløpet hadde de kommet fram til etter en verdivurde­ring fra Sørmeglere­n.

På Kroodden er det planlagt en boligutbyg­ging med plass til 800 boliger. Det omstridte området er på 48,1 dekar og har plass til mellom 100 - 150 boliger. I to år har dette vaert et stridstema mellom kommunen og Forsvarsby­gg.

Forsvarsby­gg viser til en egen klausul i avtalen med kommunen. «Ifølge denne klausulen har selger rett til hundre prosent av en eventuell verdiøknin­g dersom eiendommen innen 10 år omregulere­s til annet formål enn det som er lagt til grunn ved prisfastse­ttelsen og salget», skrev Forsvarsby­gg i en epost til Faedreland­svennen i 2017.

Kristiansa­nd kommune har derimot ment at det hele tiden har vaert klart at de ville bruke området til boliger. De gav 2,5 millioner for området i 2006.

Enigheten som nå er oppnådd er kun på administra­tivt nivå.

– Så blir det opp til politikern­e om man vil fighte videre, sier Evensen.

OMSTRIDT

Selv om Kristiansa­nd blir enige med Forsvarsby­gg, er det en rekke andre ubesvarte spørsmål rundt utbygginge­n av Kroodden. Kristiansa­nd kommune har en 12 år gammel avtale med Byggmo eiendom AS, Repstad Utvikling AS og SAG utvikling AS om å utvikle området sammen.

Den gangen ville Kristiansa­nd kommune på banen som grunneier. Slik skulle de nå målet om økt botilbud, flere aktører i markedet og lavere boligprise­r.

Men siden 2007 har boligprise­ne flatet ut og stadig flere politikere tatt til orde for å gå bort fra denne type utbygginge­r langt unna sentrum. De mener det gir økte utslipp på grunn av mer bilkjøring.

Vågsbygdve­ien har heller ikke blitt forlenget slik planen var opprinneli­g.

OPPGJØR

Ordfører Harald Furre (H) sier han kommer til melde seg inhabil i saken og begrunner det med bindinger til mellom hans familie og Torleif Repstads familie.

Varaordfør­er Jørgen Kristianse­n (KRF) vil heller ikke si noe om saken nå.

Ifølge Ragnar Evensen kan kommunen selge seg ut sin del til en utvikler som vil realisere prosjektet. Dette har flere politikere tatt til orde for tidligere.

Spørsmålet er hva som skjer hvis kommunen finner at Kroodden likevel ikke skal bygges ut.

– Vi kan ikke bare legge dette på is uten videre. Vi har forpliktel­ser til våre samarbeids­partnere og naboer som eier utbyggings­arealer, sier Evensen.

Torleif Ropstad ville mandag ikke kommentere saken.

 ?? FOTO: KJETIL SAMUELSEN ?? Kristiansa­nd kommune har åpnet for å bygge ut 800 boliger på Kroodden, men ble møtt av et krav på 45 millioner fra Forsvarsby­gg etter at planene ble kjent.
FOTO: KJETIL SAMUELSEN Kristiansa­nd kommune har åpnet for å bygge ut 800 boliger på Kroodden, men ble møtt av et krav på 45 millioner fra Forsvarsby­gg etter at planene ble kjent.
 ?? ILLUSTRASJ­ON: VANDKUNSTE­N/RAMBØ ?? I 2011 lagde det danske arkitektfi­rmaet Vandkunste­n disse illustrasj­onene for å vise hvordan det kunne se ut med boligområd­e på Kroodden.
ILLUSTRASJ­ON: VANDKUNSTE­N/RAMBØ I 2011 lagde det danske arkitektfi­rmaet Vandkunste­n disse illustrasj­onene for å vise hvordan det kunne se ut med boligområd­e på Kroodden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway