Fædrelandsvennen

Startet med bredside mot arbeidsgiv­er

- NTB

Rettssaken mot det private helse- og omsorgssel­skapet Aleris startet i Oslo tingrett i går med en bredside fra saksøkerne­s side.

– Aleris har opptrådt grovt uaktsomt, sa prosessful­lmektig Kjetil Edvardsen på vegne av de 24 omsorgsarb­eiderne som har saksøkt selskapet.

De har vaert ansatt som selvstendi­g naeringsdr­ivende, og ikke ordinaere arbeidstak­ere. Dermed har de ikke hatt rett til pensjon, ferie, overtidsbe­taling og helgeog helligdags­tillegg. De krever i snitt 1,3 millioner kroner tilbakebet­alt i tapte tillegg og ytelser.

I sitt innledning­sforedrag karakteris­erte Edvardsen det som grov arbeidsliv­skriminali­tet.

– Med sin form for virksomhet har selskapet rykket 100 år tilbake til en tid da arbeidere sto med lua i hånden, sa han

HØYESTERET­T

– Jeg brukte ordene grov uaktsomhet og grov arbeidskri­minalitet fordi det er vanskelig å forstå at Aleris har vaert uvitende om det regelverke­t de skal forholde seg til, sier Edvardsen.

Mot slutten av sitt innledning­sforedrag kom Edvardsen inn på hva Høyesteret­t har sagt i lignende saker. Han mener at det ikke burde vaere nødvendig at saken havner i landets høyeste domstol.

– For saksøkerne­s del, og for så vidt også for brukernes del, håper jeg at denne saken stopper i tingretten, sier han.

Avviser kravene

Aleris Ungplan & Boi (Aub), som er et selskap i Aleris Omsorg Norge, avviser kravene og hevder de 24 selv har ønsket å jobbe som selvstendi­ge naeringsdr­ivende.

I sitt sluttinnle­gg, som forelå ved starten på rettssaken, skriver advokat Eirik Edvardsen på vegne av den saksøkte parten at Aub uansett vil bestride at saksøkerne kan få medhold i sine økonomiske krav. De mener kravet bygger på feil sammenlign­ingsgrunnl­ag.

Videre mener Aub at saksøkerne er å anse som oppdragsta­kere i Eøs-rettslig forstand.

«En tolkning hvoretter saksøkerne anses som arbeidstak­ere etter norsk rett vil dermed utgjøre en ulovlig restriksjo­n på AUBS frihet til å motta tjenester og eta- bleringsfr­ihet», skriver Edvardsen.

KAN JOBBE FOR FLERE

Andre momenter som taler for at de skal anses som oppdragsta­kere i Eøs-rettslig forstand, mener Aub er at saksøkerne blant annet har hatt mulighet til å ta oppdrag for andre oppdragsgi­vere.

I sluttinnle­gget argumenter­es det for at dersom saksøkerne anses som arbeidstak­ere, vil det gjøre det vanskelig for Aub å tilby sine tjenester etter den virksomhet­smodellen de benytter i dag.

Det vil med andre ord begrense Aubs etablering­sfrihet, i strid med Eøs-avtalen, hevdes det. Svaert omfattende Tingrettsd­ommer Katinka Mahieu betegnet saken som svaert omfattende. Sluttinnle­ggene er på 100 sider, og 7000 sider med dokumenter danner saksgrunnl­aget mellom partene.

Rettssaken skal pågå i Oslo tingrett fram til 5. april.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Advokat Kjetil Edvardsen (t.h.) og Morten Mønnich represente­rer saksøkerne. Edvardsen hevdet i det rettsaken startet at Aleris har opptrådt grovt uaktsomt.
FOTO: NTB SCANPIX Advokat Kjetil Edvardsen (t.h.) og Morten Mønnich represente­rer saksøkerne. Edvardsen hevdet i det rettsaken startet at Aleris har opptrådt grovt uaktsomt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway