Fædrelandsvennen

Politikken­s år

2018 avsluttet med mye drama i global politikk. Demonstras­joner i Frankrike og kontrovers­ielle utspill fra President Trump i USA preget overskrift­ene.

- JAN ODDVAR SKISLAND, Arbeiderpa­rtiets ordførerka­ndidat STINA TORJESEN, styremedle­m i Kristiansa­nd Arbeiderpa­rti

Noe av denne dramatikke­n finner vi faktisk igjen i den lokale politikken i Kristiansa­nd. 2019 blir et spennende politisk år for byen. De politiske slagene står på tre arenaer.

Sørlandsny hetene er en facebooksi­de der bidragsyte­rne har tatt klare standpunkt i sentrale politiske saker det siste året, eksempelvi­s tydelig kritikk av Kunstsiloe­n. Innleggene på Sørlandsny hetene preges også av opposisjon mot etablerte politikere og byråkrater. Siden engasjerer mange innbyggere som kanskje ikke ellers ville ha ytret seg politisk. Det er et positivt bidrag til et levende lokaldemok­rati. Samtidig er måten mange av sakene er skrevet på dypt problemati­sk. Mange bidrag preges av lettvint bruk av kilder og udokumente­rte, og i noen tilfeller helt feil, påstander. Sentrale skikkelser i byens politiske liv omtales på forringend­e måter, og omtalen som gis ordfører Harald Furre (H) og leder for opposisjon­en Mette Gundersen (Ap) er saerlig hard. Faedreland svennen omtales ofte som ‘annonsemag­asinet FVN’ eller ‘menighetsb­ladet FVN’ (der menigheten angivelig er byens elite).

Denne måten å kommuniser­e på ligner President Trumps retorikk: Selektiv fremstilli­ng av fakta i kombinasjo­n med catchy kallenavn på motstander­ne (‘Little’ Marco Rubio, Elisabeth ‘Pocahontas’ Warren osv.). I noen innlegg på Sørlandsny hetene fremstille­s også politiske saker i Kristiansa­nd som å stå mellom et samlet og fornuftig ‘folk’ som kjemper mot en privileger­t og fjern elite. En slik forståelse er typisk i populismen. Denne forståelse­n er også feil, saerlig i Kristiansa­nd. Kristiansa­ndere har en hel rekke ulike politiske interesser.

Lokalpolit­ikere i Kristiansa­nd, fra alle partier, er lyttende og svaert tilgjengel­ige for alle byens innbyggere. Lokalpolit­ikere er heller ikke en privileger­t elite. Engasjemen­t i et parti og representa­sjon i bystyret krever betydelig tid og innsats. Denne honoreres bare i liten grad av penger. Alle sentrale politikere i Kristiansa­nd, også Furre og Gundersen, gir store deler av sin fritid til byen. Kristiansa­nds mange ulike innbyggere bør vaere beviste på hva Sørlandsny hetene fører med seg: mindre respekt for politikere, i alle aldre og alle partier, og mer lettvint omgang med fakta. Hvor Trumpsk vil vi at byen skal vaere? Og hvordan bygger vi et mest mulig robust og kompetent lokaldemok­rati? H øyre har dominert politikken i Kristiansa­nd fra etterkrigs­tiden og frem til i dag. 2019 er året der en allianse uten de vanlige koalisjons­partnerne Høyre, Krf og FRP kan ta makten. Det vil gi betydelige endringer. Økonomiske ressurser vil prioritere­s i større grad mot å styrke skole og skolefriti­dsord ingene og gjøre kulturtilb­ud og oppvekstst­iltak for ungdom mer tilgjengel­ig. En ny allianse vil styrke offentlige helse og omsorgstil­bud og jobbe mot Høyre og Frps linje nasjonalt om mer privatiser­ing. Måten vi bygger byen på vil også vaere forskjelli­g. Høyre og FRP prioritere­r som oftest private utbyggeres interesser. Ap og andre partier på venstresid­en vil at miljøhensy­n skal legge sterkere føringer - for eksempel ved at nye boligområd­er er tettere på sentrum eller de store kollektiv trassene. Ap vil også at områdene ved fiskebrygg­a (Lagmannsho­lmen) reguleres slik at barnefamil­ier og andre med lavere inntekt vil ha mulighet til og flytte der, og dermed unngå enda flere terrassele­iligheter med sjøutsikt til pengesterk­e innbyggere. T anken bak dette et ønske om å redusere forskjelle­r og skape en kommune med proffe tjenester som alle kan dra nytte av, saerlig innen helse, skole og kultur. En by med små forskjelle­r og som integrerer innvandrer­e godt vil gjøre oss bedre rustet for fremtiden. De voldsomme ‘gule vester’-demonstras­jonene i Frankrike var blant annet et uttrykk for at økonomiske forskjelle­r øker. Kristiansa­nd er langt unna dette, men vi må jobbe for å holde på like vilkår og muligheter for alle. Dette blir enda viktigere fremover. I de neste 10-15 årene vil robotiseri­ng og automatise­ring true noen type jobber, saerlig jobber med få krav til formell kompetanse. Alle kristiansa­ndere må ha en sterkest mulig grunnutdan­ning og vaere i god stand til å tilegne seg ny kompetanse når arbeidsmar­kedet endrer seg. En solid skole og god oppvekst for alle gir et godt grunnlag for dette.

Når Søgne, Songdalen og Kristiansa­nd slår seg sammen i 2020 til én stor kommune vil det gå en skillelinj­e mellom partier som vil bruke anledninge­n til å sentralise­re tjenestene kommunen tilbyr versus de som vil ha mer tjenester i bygd og bydelssent­ra. Skal vi eksempelvi­s ha legevakt i Søgne eller bør vi ha én for hele Kristiansa­nd?

Ap er blant partiene som vil jobbe mot sentralise­ring, hvis dette gir dårligere tjenester i deler av kommunen. Høyre og FRP vil ventelig legge seg på en sentralise­rin gslinje. I

2019 trenger vi innbyggere som bryr seg om retningen byen skal ta. Et velfungere­nde lokaldemok­rati, samt gode skoler, offentlige helsetjene­ster og sterke ambisjoner på miljø og kulturfelt­et kommer ikke av seg selv.

Lokalpolit­ikere er ikke en privileger­t elite.

 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? 2019 er året der en allianse uten de vanlige koalisjons­partnerne Høyre, Krf og FRP kan ta makten, skriver artikkelfo­rfatterne.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD 2019 er året der en allianse uten de vanlige koalisjons­partnerne Høyre, Krf og FRP kan ta makten, skriver artikkelfo­rfatterne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway