Fædrelandsvennen

Vitenskape­lige modeller

- SVERRE LARSEN, Kristiansa­nd

Modellene som vi bruker er en forenklet representa­sjon av virkelighe­ten uansett hvilket språk de er på. Men modellen bør virke og fungerer i forhold til aksepterte samfunnsno­rmer og intensjone­r.

●●Vi kommer aldri utenom modeller i forskning og i anvendelse­r. Når noen skal foreslå en plan, en måte noe skal fungere på, eller hvordan noe i det vesentlige fungerer, så kan vi gjøre bruk av modeller. Noen modeller er paniske, dvs. represente­rer et totalbilde. Det er typisk store modeller, og vi kan bruke dem til mangt, også i mediene. Men de er ofte dårlige til å forklare flere enkelttilf­eller. Dermed tar vi beslutning­er i et samfunn som ikke kan forsvares overalt!

Alternativ­et til panmodelle­r er partielle modeller, dvs. modeller som forklarer enkelttilf­eller. Vi kan gjøre bruk av disse modellene overalt i samfunnsli­vet, men de må fungere i forhold til det som man ønsker av samfunnsut­vikling på ulike områder. Det er positivt å få barn, men modellene må vaere slik at det også lønner seg å få barn. Og så må disse barnene bidra til skatter, avgifter og velferd når de vokser opp.

SSB kan begrave seg i modeller, men stort sett er hele historien der økonomisk/administra­tive modeller i privat og i offentlig sektor. Om disse forsknings­rapportene som er skrevet bidrar til en god, fornuftig og sunn utvikling, det er noe annet. Men forskning er bortkastet tid og unyttig om den ikke bidrar til noe. Da kaster vi perler til svin!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway