Fædrelandsvennen

Historisk langrennsl­øper fra Valle

- TEKST: ÅGE HARALD DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no -

Mandag ble Aron Åkre Rysstad tatt ut til junior-vm i langrenn som første mannlige sørlending noensinne.

– Jeg tror aldri det har skjedd før. Hvem skulle det ha vaert? De hadde jo ikke junior-vm da Reidar Andreassen var aktiv, sier Arild Jørgensen, og sikter til langrennsl­øperen fra Herefoss, som herjet i skiløypene for rundt 60 år siden.

Jørgensen har fulgt sørlandsk skisport i snart en mannsalder, og husker junior-vm-deltakelse­n til både Solveig Pedersen og Betty Ann Bjerkreim Nilsen. Men på herresiden har landsdelen bare vaert i naerheten av uttak før.

– Så vidt jeg husker var både Svein Tore Sinnes og Stian Sverdrup Lilleeng bare en plass unna å få delta, sier Jørgensen.

I går fikk Rysstad klarsignal til å gå junior-vm. Faedreland­svennen plukket nylig Rysstad ut som et av Sørlandets ti største idrettstal­enter i alderen 15–19 år.

En seier og En fjerdeplas­s

Han er tatt ut til å gå sprint i junior-vm i den finske skimetropo­len Lahti, hvor mesterskap­et går fra 20.–26. januar.

– Dette er selvfølgel­ig kjempemors­omt. Og veldig viktig for oss som skigymnas og for de andre elevene som går der. Aron viser at det går an å komme fra Valle og bli så god i nasjonalid­retten. Det er ganske fantastisk, sier Micke Pålsson, hovedansva­rlig for langrenn ved Hovden skigymnas hvor Rysstad er elev.

Rysstad vant det første uttaksrenn­et på Hovden før jul, og fulgte opp med fjerdeplas­s på helgens uttaksløp på Konnerud.

– Aron er rask og eksplosiv, og uredd som type. Dessuten er han taktisk og teknisk god. Samtidig mener jeg at han også har et stort potensial på distanse, spesielt i klassisk, sier Pålsson.

– Kan vinne gull

Han kan heller ikke huske at Sørlandet har hatt mannlige deltakere i junior-vm før. Han forteller også at det hører med til sjeldenhet­ene at Hovden skigymnas kvalifiser­er løpere for junior-vm.

– Jeg kommer på seks-sju stykker nå i farten, sier Pålsson.

– Aron var god veldig tidlig, møtte motgang og har nå kommet sterkt tilbake. Det viser kvaliteter, sier Jørgensen.

Pålsson tror Rysstad kan kjempe om medalje i VM.

– Når man kommer fra Norge og kvalifiser­er seg for junior-vm, så kan man vinne gull, sier Pålsson.

PS! Oddersjaa-jenta Tuva Lislevand, som også er elev på Hovden, har kommet som et skudd denne sesongen, og gikk inn til to åttendepla­sser og en 11. plass i norgescupe­n på Konnerud.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Aron Åkre Rysstad fra Valle er tatt ut til å gå junior-vm i langrenn i Finland.
FOTO: PRIVAT Aron Åkre Rysstad fra Valle er tatt ut til å gå junior-vm i langrenn i Finland.
 ?? FOTO: TORE-ANDRE BAARDSEN ?? Arild Jørgensen har fulgt sørlandsk skisport i en årrekke, og kan ikke huske at landsdelen har hatt mannlige skiløpere i junior-vm før.
FOTO: TORE-ANDRE BAARDSEN Arild Jørgensen har fulgt sørlandsk skisport i en årrekke, og kan ikke huske at landsdelen har hatt mannlige skiløpere i junior-vm før.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway