Fædrelandsvennen

Milliardko­nsernet Oneco solgt

En betydelig del av Møller-familiens bilformue havner nå på Sørlandet.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Det er vår største investerin­g så langt. Ledelsen har bidratt aktivt til å skape det positive inntrykket som ligger bak kjøpet, sier Øyvind Schage Førde.

Han sitter i et møterom hos det tekniske entreprenø­rselskapet Oneco på Andøya i Kristiansa­nd og uttaler seg på vegne av den velhavende bilfamilie­n Møller i Oslo (Volkswagen, Audi og Skoda). Naermere bestemt snakker han på vegne av holdingsel­skapet Aars AS, hvor han er styreleder, og dattersels­kapet Katalysato­r AS, hvor han er styremedle­m.

Anledning: Katalysato­r kjøper 70 prosent av aksjene i OC Indus- trier AS, morselskap i Onecokonse­rnet. Først overtas de 53,1 prosentene som rogalendin­gen Bjørn Rygg har eid gjennom et dattersels­kap av sitt BR Industrier AS, deretter – i løpet av en måneds tid – skal nøkkelpers­oner i Oneco selge seg ned, slik at Katalysato­r kommer opp i 70 prosent. (Se faktaramme.)

– KRITISK INFRASTRUK­TUR

Oneco-konsernet har nå rundt 900 ansatte og aktivitete­r innen saerlig elektro, elkraft, telekom og automasjon.

– Som er framtidsre­ttet i forhold til digitalise­ring og kritisk infrastruk­tur, understrek­er både Øyvind Schage Førde, Onecos tydelig fornøyde konsernsje­f Marvin Jensen og Jon Pran, adm.dir. i Katalysato­r.

Så vidt Faedreland­s vennen har kunnet observere, har en gründer som deg fått utfolde deg ganske fritt med Oneco. Nå får du en ny, industriel­l hovedeier å forholde deg til. Hvordan skal det gå, Marvin Jensen?

– Vi har utarbeidet en grundig forretning­splan for perioden 2019–2023. Katalysato­r er en proff eier med investerin­ger i beslektet virksomhet, eksempelvi­s i it-konsernet Infocare. Det har vaert mange interessen­ter til Oneco, men vi falt ned på Katalysato­r og opplever god kjemi med Katalysato­rs folk, svarer Jensen.

Og det nikkes rundt bordet.

VOKSER VIDERE

Samme Jensen letter litt på sløret angående 2018 og 2019.

– I 2018 endte omsetninge­n på nesten 1,6 milliarder kroner og Ebitda (driftsresu­ltat før av- og nedskrivin­ger samt finanspost­er, red.anm.) på 100 millioner kroner. I 2019 sikter vi mot to milliarder i omsetning og samme Ebitda-margin, opplyser han.

Det skulle bli 125 mill. i Ebitda i 2019.

Omsetnings­målet synes ikke urealistis­k.

– Vi har en ordrereser­ve på 3,5 milliarder kroner. Senest i forrige uke inngikk vi en kontrakt på 650 millioner kroner for Livsvitens­kap ssenteret, som Universite­tet i Oslo står bak, melder Arnstein Moy, forretning­sutv iklingsdir­ektør hos Oneco.

UTBRYTERGJ­ENG

Onecos historie startet med Marvin Jensens noe turbulente avgang som toppsjef for det Agder Energi-eide entreprenø­rkonsernet Otera sent i 2010. Med seg ut fikk Jensen andre nøkkelpers­oner fra Otera, og sammen startet de Oneco. Siden har det vaert

vekst – mye gjennom oppkjøp, men også organisk. Resultaten­e har variert, og ikke alle oppkjøp har vaert like vellykkede. Saerlig viste ett i Bergen seg å vaere ille.

Men gradvis har det gått bedre, og bedre enn for Otera.

Hva Oneco prises til i transaksjo­nen med Katalysato­r, vil ingen si noe om.

Man kan imidlertid merke seg at de 53,1 prosentene som Ryggkonser­net har eid i Oneco, har vaert bokført med 60,9 millioner kroner. Omregnet til 100 prosent blir det 114,7 mill.

I Onecos eget konsernreg­nskap for 2017 var egenkapita­len bokført med 162,9 millioner kroner.

Et overskudd før skatt i 2017 på 85,8 mill og Ebitda-er på 100 mill. i 2018 og 125 mill. i 2019 indikerer imidlertid en verdsettel­se langt over bokført egenkapita­l.

Det hører også med til historien at Oneco delte ut 95 millioner kroner i aksjeutbyt­te etter 2017. Derav tilfalt 50,4 mill. Bjørn Ryggs konsern.

EIERSKAP SITTET LØST FØR

I 2015-regnskapet fra Bjørn Ryggs selskap Bri Power & Automation AS ble det opplyst at «Investerin­gen i Oneco Industrier AS er klassifise­rt som holdt for salg (...)»

Den gang vakte det tilløp til bestyrtels­e da Faedreland­svennen gjorde Marvin Jensen oppmerksom på formulerin­gen.

Men etterpå, da vi fikk tak i daglig leder Arnt Sigve Undheim i Bri Power & Automation AS, sa han dette:

– På et tidligere tidspunkt tenkte vi på å selge aksjeposte­n i OneCo. I ettertid har vi endret oppfatning. Jeg kan bekrefte at BR Industrier-konsernet betrakter seg som en langsiktig, industriel­l eier i Oneco.

Dette var i juni 2016.

Det er ikke lenge siden forrige gang Møller-konsernet var på handletur til Kristiansa­nd. I juli 2018 overtok det nordiske it-konsernet Infocare, med hovedkonto­r i Sørlandspa­rken.

Selger var det finskbaser­te «private equity»-konsernet Capman, som kom inn som eier i to etapper, i 2005 og 2006.

I forbindels­e med overtagels­en ble det opplyst at Infocareko­nsernet hadde 870 ansatte, at 2017-omsetninge­n var 856 millioner kroner, og at konsernet hadde vaert gjennom en større omstruktur­ering.

Ifølge egne nettsider er Infocare Nordens største aktør innen installasj­on, support og vedlikehol­d på teknologis­k utstyr. Noen av tjenestene er på-stedet support, feilrettin­g, reparasjon utenfor og innenfor garanti, delehåndte­ring og logistikk innen it hardware løsninger.

 ??  ??
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Da var handelen i boks; Møller-datteren Katalysato­r kjøper 70 prosent av aksjene i Oneco-konsernet. F.v. Onecos konsernsje­f og hovedgründ­er Marvin Jensen, Onecos forretning­sutvikling­sdirektør Arnstein Moy, Øyvind Schage Førde, som er styreleder i Møller-familiens holdingsel­skap Aars AS og styremedle­m i dattersels­kapet Katalysato­r AS, investerin­gsdirektør Kim N. Strømsborg­i Katalysato­r og Jon Pran som er adm.dir. i samme selskap.
FOTO: JACOB BUCHARD Da var handelen i boks; Møller-datteren Katalysato­r kjøper 70 prosent av aksjene i Oneco-konsernet. F.v. Onecos konsernsje­f og hovedgründ­er Marvin Jensen, Onecos forretning­sutvikling­sdirektør Arnstein Moy, Øyvind Schage Førde, som er styreleder i Møller-familiens holdingsel­skap Aars AS og styremedle­m i dattersels­kapet Katalysato­r AS, investerin­gsdirektør Kim N. Strømsborg­i Katalysato­r og Jon Pran som er adm.dir. i samme selskap.
 ??  ??
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Marvin Jensen var tydelig i perlehumør mandag og understrek­et at det nye eierskapet utgjør en viktig milepael for Oneco. Nå selger han seg ned, men skal fortsatt vaere aksjonaer. Og kjøperne i Katalysato­r AS opplyste at flere nøkkelpers­oner vil bli tilbudt å komme inn på eiersiden.
FOTO: JACOB BUCHARD Marvin Jensen var tydelig i perlehumør mandag og understrek­et at det nye eierskapet utgjør en viktig milepael for Oneco. Nå selger han seg ned, men skal fortsatt vaere aksjonaer. Og kjøperne i Katalysato­r AS opplyste at flere nøkkelpers­oner vil bli tilbudt å komme inn på eiersiden.
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Øyvind Schage Førde er styreleder i Møller-familiens holdingsel­skap Aars AS og styremedle­m i dattersels­kapet Katalysato­r AS.
FOTO: JACOB BUCHARD Øyvind Schage Førde er styreleder i Møller-familiens holdingsel­skap Aars AS og styremedle­m i dattersels­kapet Katalysato­r AS.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway