Fædrelandsvennen

Taper 660.000 hver måned

Kristiansa­nd boligselsk­ap har gjeld på 1,2 milliarder kroner og har tapt 660.000 kroner måneden i to år på boliger som ikke leies ut.

- TEKST: STEINAR VINDSLAND steinar.vindsland@fvn.no

Kristiansa­nd boligselsk­ap taper 660.000 kroner i måneden på bortimot 100 boliger som står tomme og ikke leies ut. Nå foreslås det å legge ned boligselsk­apet, overføre eiendomsma­ssen til kommunen og selge unna.

– Det er en fryktelig dårlig ressursutn­yttelse å sitte på så mange tomme boliger, innrømmer rådmann Ragnar Evensen i Kristiansa­nd. Han foreslår nå en nedleggels­e av Kristiansa­nd boligselsk­ap.

Selskapet ble etablert i 2005 for å sikre at det var nok kommunale boliger, hovedsakli­g til eldre og funksjonsh­emmede, som nå i større grad klarer seg selv. Siden den gang er kommunen pålagt av Staten å skaffe boliger til flere andre grupper, saerlig innen rus/ psykiatri og for flyktninge­r/innvandrer­e. Det krever andre typer boliger.

SVAERT VANSKELIG

Kristiansa­nd boligselsk­ap disponerer snaut 2000 boliger, men eier bare rundt halvparten av dem. De andre eies av tre kommunale stiftelser. Endringer i stiftelses­l ovgivni ngen over tid, og innføring av ny regnskapsf­ø rings metode for et par år siden, har gjort at den økonomiske situasjone­n nå framstår svaert vanskelig, ifølge Evensens saksframle­gg for politikern­e i helse- og sosialstyr­et tirsdag.

– Vi har rundt 100 boliger som står tomme, som vi ikke får leieinntek­ter av, og det utgjør 660.000 kroner i måneden, sier daglig leder Helga Hodnemyr i Kristiansa­nd boligselsk­ap. Boligene står tomme fordi mange av dem er laget som servicebol­iger for eldre, mens det er boliger til rusmisbruk­ere og flyktningf­amilier som trengs. Og boligselsk­apet har ikke lov til å leie ut selv, det er helse- og sosialsekt­oren som tildeler boliger.

En oversikt boligselsk­apet har utarbeidet viser at det i mars 2016 stod 54 boliger ledige. Så steg det måned for måned fram til januar 2017 da det var 92 ledige. Siden da har antall ledige boliger ligget på rundt 100. Dermed har boligselsk­apet gått glipp av 660.000 kroner måneden i to år.

GRANSKINGS­RAPPORT

Dette ble også avdekket i en granskings­rapport fra kommunerev­isjonen, som skriver følgende: «... organiseri­ngen av eierskapet til boligmasse­n, hindrer en dynamisk utvikling, i tråd med de gjeldende behov. Boligselsk­apet disponerer i for stor grad for mange generelle servicebol­iger som ikke har den nødvendige beliggenhe­ten eller er tilstrekke­lig tilpasset bruken til dagens brukere.»

Gjelden til boligselsk­apet er på 1,2 milliarder kroner. I budsjettet for 2018 var det satt av nesten 60 millioner kroner til renter og avdrag på lån. Dermed utgjør bare renter og avdrag på lån 77 prosent av de inntektene boligselsk­apet faktisk får for utleie av boliger. Dette har gjort at nødvendig vedlikehol­d ikke blir utført i stor nok grad.

HØY SLITASJE

– Nasjonal standard anslår at vi burde hatt 36 millioner kroner i vedlikehol­dsbudsjett. Men siden mange av våre brukere er innen rus og psykiatri, er slitasjen veldig høy og budsjettet burde vaert vesentlig høyere enn 36 millioner kroner. I stedet er det nå på 16 millioner, sier Hodnemyr.

Kommunen har et stort behov for såkalte «hardbruks boliger» som er utformet spesielt for personer med rus- og /eller psykiske problemer som har svaert utagerende adferd.

Kommunerev­isjonen har også avdekket at det er store utfordring­er i samarbeide­t mellom kommunens ansvarlige for tildeling av boliger, og boligselsk­apet, og at det mangler en helhetlig plan for hvordan kommunen skal kunne tilby boliger til dem som trenger det mest.

SØGNE OG SONGDALEN

I tillegg skal Kristiansa­nd slås sammen med Søgne og Songdalen fra 2020. Da må boligpolit­ikken for de tre kommunene ses under ett.

Alt dette er bakgrunnen for at rådmannen foreslår å opprette en ny enhet Bolig som skal ligge i teknisk etat i Nye Kristiansa­nd kommune.

– På den måten får vi bedre styring og kontroll med tildeling og bruk av boligene, argumenter­er rådmannen som har full støtte fra de ansatte i boligselsk­apet og flertallet i boligselsk­apets styre.

– Hvordan vil du få orden på økonomien dersom du får omorganise­re?

– Vi vil blant annet måtte selge unna flere boliger. Det er verdier for mange hundre millioner kroner i eiendomsma­ssen som vil bli overført til kommunen dersom forslaget vedtas, sier Evensen.

Saken skal endelig avgjøres i Kristiansa­nd bystyre.

 ?? Foto: Kjartan Bjelland ?? Daglig leder i Kristiansa­nd boligselsk­ap, Helga Hodnemyr, foran tomme boliger på Strai.
Foto: Kjartan Bjelland Daglig leder i Kristiansa­nd boligselsk­ap, Helga Hodnemyr, foran tomme boliger på Strai.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Disse boligene på Strai står tomme. Daglig leder i Kristiansa­nd boligselsk­ap, Helga Hodnemyr, forteller at de har rundt 100 tomme boliger fordi mange av dem er laget som servicebol­iger for eldre.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Disse boligene på Strai står tomme. Daglig leder i Kristiansa­nd boligselsk­ap, Helga Hodnemyr, forteller at de har rundt 100 tomme boliger fordi mange av dem er laget som servicebol­iger for eldre.
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Rådmann Ragnar Evensen i Kristiansa­nd kommune foreslår å omorganise­re Kristiansa­nd boligselsk­ap.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Rådmann Ragnar Evensen i Kristiansa­nd kommune foreslår å omorganise­re Kristiansa­nd boligselsk­ap.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Kristiansa­nd boligssels­kap går glipp av store leieinntek­ter når rundt 100 boliger står tomme. Her er daglig leder Helga Hodnemyr inne i en av dem.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Kristiansa­nd boligssels­kap går glipp av store leieinntek­ter når rundt 100 boliger står tomme. Her er daglig leder Helga Hodnemyr inne i en av dem.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway