Fædrelandsvennen

Vakttårnet på kildejakt

Google, Instagram og Reddit har fått krav om utlevering av brukerdata fra Vakttårnet­s advokater. Jakten på kildene til dokumentle­kkasjer er i full gang.

- TEKST: TARJEI LEER-SALVESEN tarjei.leer-salvesen@fvn.no TEKST: connie.bentzrud@fvn.no

De siste ukene har Vakttårnet­s advokater hatt mye å gjøre.

Bare få timer etter Faedreland­svennens publiserin­g av «De blå konvolutte­ne», der Jason Wynne fortalte at han har funnet en ny kanal for å publisere lekkede dokumenter fra Jehovas vitner, ble det levert en stevning hos Truth & Transparen­cy Foundation som står bak nettsiden Faithleaks.

Vakttårnet krever 63 dokumenter fjernet fra nettsiden, under henvisning til amerikansk opphavsret­tslovgivni­ng. Alle dokumenten­e anerkjenne­s som ekte, men ingen av dokumenten­e var ment for publiserin­g.

Ethan Gregory Dodge i Faithleaks har i et svar gjort det klart at stiftelsen mener de er i sin fulle rett til å publisere dokumenten­e.

Faithleaks sin forløper Mormonleak­s har tidligere vaert i en lignende konflikt med Siste Dagens Hellige (mormonerki­rken i Salt Lake City). Den gang argumenter­te advokaten deres med at det er viktig å publisere slike dokumenter for at både journalist­er, akademiker­e, medlemmer og ikke-medlemmer skal kunne vite hvordan et trossamfun­n styres. Dokumenten­e er ikke publisert i kommersiel­l hensikt, og vil ikke på noen måte hindre distribusj­onen mellom kirkesamfu­nnet og dets medlemmer.

KRAV MOT GOOGLE

En Youtube-kanal opprettet av en bruker på Sørlandet har også blitt rammet av kravene fra Vakttårnet. Organisasj­onen har stevnet Google som eier Youtube, for å få brukerdata­ene hans.

Denne brukeren postet en offisiell stevnevide­o fra Jehovas vitner på Youtube. Videoen fikk 800.000 seere på kort tid. Men han gjorde det ikke-kommersiel­t, og la ikke inn reklameinn­tekter.

– Jeg trodde ikke jeg gjorde noe galt. Den er publisert uten redigering, akkurat slik de har offentligg­jort den selv. Men de bruker åpenbart copyright-lovgivning­en som brekkstang for å finne ut hvem jeg er. Det er vel det de er interesser­t i, sier mannen bak Youtube-kanalen «Fader Man».

Videre, resonnerer han, er de kanskje interesser­t i å finne ut hvem i egen organisasj­on har hat hatt kontakt med ham. Han antar at jakten på brukerdata­ene hans egentlig handler om jakten på kilder som sitter tettere på hovedkonto­ret.

– KILDEJAKT ER ET ONDE

– Det er heldigvis ikke hver dag man opplever en så utstrakt kildejakt som dette, sier assisteren­de generalsek­retaer i Norsk Redaktørfo­rening, Reidun K. Nybø.

Men problemsti­llingen er ikke ukjent, og Norsk Redaktørfo­rening har flere ganger måtte håndtere saker som omhandler kildejakt.

– Kildejakt er et onde. Vi ønsker et forbud mot å etterforsk­e medias kilder slik man har i Sverige. Dette har presseorga­nisasjonen­e flere ganger tatt opp med norske myndighete­r. Hvorvidt vi får gjennomsla­g, gjenstår å se, sier Nybø.

JAKTER På REDDIT-BRUKER

Et av de mest aktive nettforume­ne for tidligere medlemmer av Jehovas vitner er EXJWS forum på Reddit. Den såkalte subreddite­nhar fem administra­torer, en av dem sitter i Europa.

– Reddit har fått krav om utlevering av brukerdata for en bruker. Bakgrunnen er at brukeren har publisert et offentlig stevneprog­ram for Jehovas vitner, foreteller administra­toren.

– Hva er problemati­sk ved å offentligg­jøre et stevneprog­ram?

– Det ble postet på Reddit litt før det ble lagt ut på organisasj­onens offisielle side. De ønsker nok å sjekke ip-adressene her for å finne ut om dette er en person som er knyttet til Bethel eller sentral på en annen måte i organisasj­onen. Vakttårnet er rett og slett på kildejakt, sier han.

Nå har også en lignende hen- vendelse blitt sendt til Instagram i en annen, lignende sak.

Faedreland­svennen har tatt kontakt med Vakttårnet­s advokat og avdelingen som jobber med copyright-spørsmål på hovedkonto­ret i New York. Vi har siden mandag blant annet spurt dem hvorfor de bruker krefter på å hindre spredning av offisielle publikasjo­ner.

Vi har også spurt informasjo­nsavdeling­en på hovedkonto­ret om det samme. Faedreland­svennen hadde ikke mottatt svar på våre spørsmål før denne artikkel gikk i trykken.

 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? «Vakttårnet» er navnet på den ene av de offisielle publikasjo­nene til Jehovas vitner. Men det er også navnet på hovedkonto­ret i Warwick, New York. Nå slår hovedkonto­ret hardt ned på spredning av dokumenten­e de mener verden ikke skulle få lese.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN «Vakttårnet» er navnet på den ene av de offisielle publikasjo­nene til Jehovas vitner. Men det er også navnet på hovedkonto­ret i Warwick, New York. Nå slår hovedkonto­ret hardt ned på spredning av dokumenten­e de mener verden ikke skulle få lese.
 ?? BJELLAND FOTO: KJARTAN ?? Jason Wynne i Galway, Irland, sto fram som en av kildene bak dokumentle­kkasjene i Faedreland­svennen på nyttårsaft­en.
BJELLAND FOTO: KJARTAN Jason Wynne i Galway, Irland, sto fram som en av kildene bak dokumentle­kkasjene i Faedreland­svennen på nyttårsaft­en.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Reidun Kjelling Nybø, assisteren­de generalsek­taer i Norsk Redaktørfo­rening.
FOTO: NTB SCANPIX Reidun Kjelling Nybø, assisteren­de generalsek­taer i Norsk Redaktørfo­rening.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway