Fædrelandsvennen

Forlanger opprydding

Månedlige tap på 660.000 kroner for boliger som ikke leies ut må stoppes. Det krever politikern­e.

- TEKST: STEINAR VINDSLAND steinar.vindsland@fvn.no

– Dette har vaert en vanskelig sak lenge, og kommunen har måttet overføre betydelige midler til boligselsk­apet for å dekke tapene. Det må bli en bedre styring, sa leder av helse- og sosialstyr­et, Viggo Lütcherath, (KRF) under møtet tirsdag

Da fikk politikern­e saken som viser at Kristiansa­nd boligselsk­ap taper 660.000 kroner i måneden på kommunale boliger som ikke blir leid ut, og at boligselsk­apet sitter med en gjeld på 1,2 milliarder kroner. Tapssluket har vedvart i over to år. Årsaken er at rundt 100 boliger står tomme fordi de ikke er tilpasset dagens behov. De er bygd først og fremst som servicebol­iger for eldre, mens behovet nå er for personer med problemer med rus og psykisk helse, samt flyktninge­r.

Boligselsk­apet eier rundt halvparten av de rundt 2000 boligene som det disponerer, mens resten eies av tre kommunale stiftelser.

VANVITTIG ETTERSLEP

– Det er blitt et vanvittig etterslep på vedlikehol­d av boligene, sa Ellen Rudnes (Rødt), som tidligere satt i styret i boligselsk­apet.

Årsaken til manglende vedlikehol­d er den store gjelda. Over 70 prosent av inntektene boligselsk­apet har fra kommunale boliger, går med til å dekke renter og avdrag på lån. Bare i 2018 dreide det seg om rundt 60 millioner kroner.

Rådmann Ragnar Evensen foreslo i saken at boligselsk­apet skal legges ned, og legges inn under teknisk etat i Nye Kristiansa­nd kommune som en egen enhet. Det var politikern­e i helse- og sosialutva­lget helt enige i. Det samme var politikern­e i kommunalut­valget, som behandlet saken samtidig.

OPPRYDDING

Men de krevde også full opprydding i denne saken. Enstemmig vedtok politikern­e å pålegge rådmannen å legge fram en plan for hvordan kommunen skal komme seg ut av den økonomiske hengemyra. Det vil blant annet dreie seg om å selge et stort antall boliger, for å få realisert kapital.

– Men kommunen kan ikke dumpe ut alle på en gang, det vil skake boligmarke­det. Men det må gjøres, for der sitter kommunen på en stor reserve, sa Hans Otto Lund (H).

Kø AV ANDRE

Det skal lages en oversikt over hvilke boliger som kan selges, og hvilke som kan beholdes. I løpet av møtet kom det fram at både blant rusmisbruk­ere og flyktninge­r er det kø for å få kommunale boliger, samtidig med at så mange boliger står ledige.

Boligselsk­apet skal legges ned innen Kristiansa­nd slår seg sammen med Søgne og Songda- len 1. januar 2020. Innen den tid vil politikern­e også ha en plan for sosial boligbyggi­ng som gjelder for alle tre kommunene.

– Og vi vil ha jevnlig rapporteri­ng med regnskap på hvordan dette går fram til da, sa Lund.

NASJONALT

Lütcherath fortalte også at kommunen har et stort problem med alle boligene som stiftelsen­e eier. På grunn av stiftelses­lovgivning­en kan ikke disse bare selges og inntektene brukes til drift.

– Dette er et problem flere kommuner i Norge har, og det pågår nå et arbeids nasjonalt for å få endret lovgivning­en på dette, sa Lütcherath.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Daglig leder i Kristiansa­nd boligselsk­ap, Helga Hodnemyr, ved noen av boligene som står tomme og påfører Kristiansa­nd kommune millionutg­ifter.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Daglig leder i Kristiansa­nd boligselsk­ap, Helga Hodnemyr, ved noen av boligene som står tomme og påfører Kristiansa­nd kommune millionutg­ifter.
 ?? VINDSLAND FOTO: STEINAR ?? Leder av helse- og sosialstyr­et, Viggo Lütcherath (KRF).
VINDSLAND FOTO: STEINAR Leder av helse- og sosialstyr­et, Viggo Lütcherath (KRF).
 ?? FAKSIMILE ?? Oppslaget i Faedreland­svennen 14.01.
FAKSIMILE Oppslaget i Faedreland­svennen 14.01.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway