Fædrelandsvennen

Rekordhøy tildeling på norsk sokkel

-

Olje- og energidepa­rtementet tilbyr 83 utvinnings­tillatelse­r på norsk sokkel i den årlige tildelings­runden. Aldri før er så mange utvinnings­tillatelse­r utdelt.

– Jeg er svaert glad for å kunne tilby 83 nye utvinnings­tillatelse­r i årets Tfo-runde. At vi 53 år etter første konsesjons­runde setter rekord i antall tillatelse­r, viser at naeringen har stor tro på fremtidig verdiskapi­ng og aktivitet i Norge, sier oljeog energimini­ster Kjell-børge Freiberg (Frp).

Til sammen får 33 ulike oljeselska­per tilbud om andeler i én eller flere av tillatelse­ne, og 21 blir tilbudt operatørsk­ap. Av de 83 nye tildelinge­ne, er 37 fordelt på Nordsjøen, 32 i Norskehave­t og 14 i Barentshav­et.

– Det er svaert gledelig at interessen er så stor i alle våre tre provinser, og saerlig økningen i Barentshav­et siden i fjor, sier Freiberg.

– IDIOTI

Reaksjonen­e lar ikke vente på seg etter offentligg­jøringen av de rekordmang­e utvinnings­tillatelse­ne. Miljøverno­rganisasjo­nen Natur og ungdom reagerer kraftig på tildelinge­ne.

– Å dele ut disse blokkene er rett og slett idioti, det er fullstendi­g i strid med 1,5-gradersmål­et, sier sentralsty­remedlem Einar Sletten i Natur og Ungdom.

Også SVS miljøpolit­iske talsperson Lars Haltbrekke­n stiller seg kritisk til lisenstild­elingene.

– Oljeindust­rien får nok en gang det de peker på. Det siste klimaet trenger, er at oljeindust­rien får 83 nye tillatelse­r til å lete etter olje. Vi trenger en klimapolit­ikk som kutter utslippene, istedenfor å stadig lete mer etter oljen som skaper klimaendri­ngene, sier Haltbrekke­n.

– GOD UTTELLING

Ni av lisensene er tildelt selskapet Spirit Energy Norge, og to av dem som operatør.

– Vi har fått meget god uttelling i Tfo-runden, også i år. Spirit Energy har som strategi å vokse videre i Norge. Nye og attraktive letelisens­er er grunnlaget for å gjøre nye funn som kan føre til feltutbygg­inger, sier letedirekt­ør Steinar Meland i Spirit Energy Norge.

Også Vår Energi gleder seg over å ha mottatt totalt 13 lisenser.

– Antall lisenser tildelt Vår Energi er i tråd med strategien om å styrke vår posisjon som det største, uavhengige leteog produksjon­sselskapet på norsk sokkel, sier administre­rende direktør Kristin F. Kragseth i Vår Energi.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Det deles i år ut flere utvinnings­tillatelse­r enn noen gang på norsk sokkel.
FOTO: NTB SCANPIX Det deles i år ut flere utvinnings­tillatelse­r enn noen gang på norsk sokkel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway