Fædrelandsvennen

Fikk utleid hytte utsatt for haerverk

Peik Bachmann leverte ut nøklene til utleiehytt­a før betalingen hadde kommet inn. Det angrer han på, og det skal ha kostet ham 50.000 kroner. Her er tips for å sikre seg ved utleie.

- TEKST: CHRISTINA S. ØSTTVEIT christina.osttveit@fvn.no

– Jeg rikk rett i en felle. Normale betingelse­r hos meg er at det sendes ut en kontrakt, der hele beløpet må betales inn på forskudd. Av og til får vi såkalte ad-hoc-leietakere, som ringer en dag eller to i forveien. Jeg pleier å vaere opptatt av at de likevel må møte på kontoret og betale via banktermin­alen. Denne saken var et veldig spesielt tilfelle, men jeg gjorde noen feil, sier Peik Bachmann.

Bachmann driver Otralaft, som blant annet driver med utleie og hytteformi­dling på Hovden. Juleferien er høysesong og byr på mange hektiske dager. 29. desember ble han oppringt av Hovden hytteformi­dling.

ØNSKET EN STØRRE HYTTE

– Det var en mann som hadde kommet opp til en hytte fredag 28. Han ringte til dem og sa han ikke kunne bo der, da det hadde vaert innbrudd. Han fikk en leilighet fra fredag til lørdag. Jeg ble deretter kontaktet av Hovden hytteformi­dling. De spurte om jeg hadde en hytte tilgjengel­ig. Mannen hadde fortalt at de var sju personer og leilighete­n var for liten, forteller Bachmann.

Han avtalte å treffe mannen på kontoret lørdag formiddag.

– Da han kom, var tilfeldigv­is en bekjent av meg til stede. Han har hytte i samme området der mannen påsto det hadde vaert innbrudd. Da de to ble stående og snakke sammen, tenkte jeg at dette virket veldig seriøst. Senere viste det seg at jeg gikk rett i en felle, forteller utleieren.

GA FRA SEG NØKLENE

Bachmann viste mannen til hytta og ga ham nøklene.

– Når det gjaldt innbruddet, var det en forsikring­ssak og jeg skulle få detaljene på sms. Dette gikk litt i glemmeboka, og jeg tenkte ikke mer på det. Da vi kom opp 1. januar for å vaske, ble vi møtt av et kjedelig syn.

Hytta hadde fått betydelig skader på inventar og møbler.

– Det var skader på panel, lister og dører. Vi brukte også lang tid på å vaske ut. Mannen tok telefonen da jeg ringte ham, men sa han ikke kjente til dette. Hadde jeg tatt meg ti sekunder og sjekket mannens navn på Google, hadde jeg skjønt hva slags type dette er, sier Bachmann.

Mannen som leide hytta, er tidligere dømt for en rekke bedragerie­r, senest i mai i fjor. Ifølge dommen fra Kristiansa­nd tingrett tilsto mannen forholdet han ble dømt for den gangen.

Faedreland­svennen har forsøkt å få tak i mannen gjentatte ganger, men han har ikke besvart henvendels­er på telefon eller sms.

POLITIANME­LDT

Hendelsen fra romjula er politianme­ldt.

– Vi har mottatt anmeldelse­n om bedrageri. Mannen er kjent fra politiet fra lignende forhold, og saken vil bli etterforsk­et videre, sier politibetj­ent Dag Hovden ved Valle og Bykle lensmanns- kontor.

For Peik Bachmann har hendelsen blitt en nokså dyr affaere. Han får ingenting igjen på forsikring­en.

– Dette er jo ikke min hytte. Jeg må betale leia, samt skadene. Forsikring­en dekker ikke haerverk ved utleie. Nå må jeg ut med 50.000 kroner. Det er skikkelig surt. Jeg har opplevd noe lignende tidligere, og lovte meg selv at jeg aldri skulle gi ut nøklene før jeg hadde fått pengene, forteller han, klar over at man aldri kan helgardere seg.

SJEKKLISTE

Forbrukerø­konom Anne Moztfeldt i Danske Bank sier til Faedreland­svennen at utleie av fritidsbol­ig kan vaere en fin måte finansiere hyttekostn­adene, men at det er noen punkter man bør vaere obs på (se faktaramme).

Mange leier ut via bookingsel­skaper, men skal man gjøre jobben selv oppfordrer hun til å lese anmeldelse­r av potensiell­e leietakere.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Peik Bachmann jobber med hytteformi­dling, og opplevde at en av utleiehytt­ene ble utsatt for haerverk. Mannen som leide hytta stakk også av fra regningen.
FOTO: PRIVAT Peik Bachmann jobber med hytteformi­dling, og opplevde at en av utleiehytt­ene ble utsatt for haerverk. Mannen som leide hytta stakk også av fra regningen.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Det ble skader både på møbler og inventar på hytta som ligger på Hovden. Peik Bachmann sier til Faedreland­svennen at han må ut med 50.000 kroner etter hendelsen.
FOTO: PRIVAT Det ble skader både på møbler og inventar på hytta som ligger på Hovden. Peik Bachmann sier til Faedreland­svennen at han må ut med 50.000 kroner etter hendelsen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway