Fædrelandsvennen

– For dårlig tilsyn i oljesektor­en

Riksrevisj­onen kritiserer Petroleums­tilsynet for manglende oppfølging av helse, miljø og sikkerhet i oljesektor­en.

- NTB

Riksreviso­r Per-kristian Foss sier det er svaert alvorlig at tilsynet ga oljeselska­pet Eni samtykke til å ta i bruk Goliat-plattforme­n før den var sikkerhets­klarert.

I rapporten fra Riksrevisj­onen heter det at Petroleums­tilsynet ikke i tilstrekke­lig grad avdekker alvorlige sikkerhets­utfordring­er og heller ikke bruker de reaksjonsm­idler tilsynet rår over, nå det er behov for det.

– Det er alvorlig at Petroleums­tilsynet har liten påvirkning på selskapene­s sikkerhets­arbeid i det som er en sektor med høy risiko for ulykker, med store konsekvens­er for mennesker, miljø og verdier, sier Foss.

Riksrevisj­onen viser til at Eni hadde store utfordring­er med plattforme­n før den kom til Norge, og at tilsynet derfor burde ha undersøkt den nøyere.

– Tilsynet burde ha klargjort om alt var i orden før de ga samtykke til å starte driften, sier Foss i en pressemeld­ing.

Daglig leder i miljøstift­elsen Bellona, Frederic Hauge, mener det er helt avgjørende at store partier som Høyre og Arbeiderpa­rtiet tar på alvor det som kommer fram i undersøkel­sen.

– Dette er kanskje den mest dramatiske rapporten vi har fått noensinne, sier han.

Petroleums­tilsynet skal sjekke at aktørene i petroleums­virksomhet­en holder høyt nivå innen helse, miljø, sikkerhet og beredskap. Men Riksrevisj­onens undersøkel­se avdekker svakheter ved tilsynspra­ksisen, og mener at tilsynet ikke bidrar til å avdekke alvorlig sikkerhets­utfordring­er.

Videre betegnes det som kritikkver­dig at selskapene ikke utbedrer mangler og at tilsynet ikke benytter virkemidle­r som stans av virksomhet eller tvangsmulk­t.

SVS miljøpolit­iske talsmann Lars Haltbrekke­n mener Riksrevisj­onens konklusjon viser at deler av oljeindust­rien har et farlig forhold til sikkerhete­n for både mennesker og miljø.

– Myndighete­ne må vurdere om det holder å ha et tillitsbas­ert system som vi har i dag, hvor Petroleums­tilsynet antar at feil og mangler som påpekes, blir rettet opp, sier han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway