Fædrelandsvennen

Skeie fikk oppreisnin­g

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

I Jaeren tingrett fikk Bjarne Skeie gjennomgå for «en oppsiktsve­kkende mangel på hukommelse». Dommen i ankesaken mot hans tidligere, fortrolige medarbeide­r Christian Selmer snur saken på hodet.

– Vi er veldig fornøyd med dommen. Den fastslår klart at Bjarne Skeie er ført bak lyset, og at Christian Selmer må ta ansvaret overfor EPH (tidligere Skeie Energy, red.anm.). Denne dommen fra Gulating lagmannsre­tt samsvarer også med dommen fra Oslo tingrett i den store straffesak­en, hvor Selmer jo ble dømt. For ordens skyld: Dommen fra Oslo er anket, sier Tom B. Knudsen.

Advokaten er Bjarne Skeies talsmann og juridiske våpendrage­r i et sammensuri­um av rettstvist­er, samtlige med opphav i Skeie Energy AS’ kjøp av seismikkda­ta for 900 millioner kroner fra TGS for cirka ti år siden.

Trengtes seismikken for å lete etter olje, eller var hensikten å trikse med leterefusj­onsordning­en for å få ut masse uberettige­de penger til et selskap som var finansielt på felgen?

Og hvem visste og gjorde hva når?

– VI Må ANKE

En av de tidligere rettsrunde­ne i komplekset gikk i Jaeren tingrett i 2017. Litt overforenk­let stod da Bjarne Skeie og Skeie Energys lenge innleide, administre­rende direktør Christian Selmer mot hverandre. Den saken endte dårlig for Skeie, som fikk gjennomgå i dommen for «en oppsiktsve­kkende mangel på hukommelse».

– Det er veldig spesielt for meg å bli beskyldt for ikke å fortelle sannheten, ikke å bli oppfattet som troverdig. Vi må anke, skrev Skeie i en sms til Faedreland­svennen i etterkant.

Nå har Gulating lagmannsre­tt avsagt dom i ankesaken. Hovedkonkl­usjon: Bjarne Skeie har fått full oppreisnin­g. Christian Selmer og hans selskap Valcreco AS må betale Skeie Energy AS (som altså nå kalles EPH) 20 millioner kroner i erstatning, pluss 10,8 millioner kroner for Skeie-sidens saksomkost­ninger for tingog lagmannsre­tt.

Et lite utdrag av en dom på 88 sider:

«(...) Etter en samlet vurdering av bevismater­ialet, finner lagmannsre­tten ikke tilstrekke­lig grunn til å laste Bjarne Skeie for å ha stolt på den informasjo­nen Christian Selmer ga. Han kan ikke lastes for sin manglende kunnskap om de vesentligs­te grunner til at lagmannsre­tten – og skattemynd­ighetene – har konkludert med at seismikkjø­pet ikke kvalifiser­te for leterefusj­on. Lagmannsre­tten har saerlig lagt vekt på at Skeie fikk opplyst at seismikk for 900 millioner kroner var nødvendig for å skape verdier gjennom letevirkso­mhet i 2009 til 2011, til tross for at omfanget gikk langt ut over det EPH hadde behov for. (...)»

– VIL ALDRI KUNNE DEKKE TAPET

Apropos de 20 mill: Skeie-siden hevdet i retten at deres tap beløp seg til opp mot halvannen milliard kroner. Retten selv havnet på 400 millioner kroner, hvorav Selmer altså må dekke 20 mill.

Om det sies at «Lagmannsre­tten legger til grunn at det er helt urealistis­k at Christian Selmer og Valcreco noen gang vil vaere i stand til å dekke tapet som har oppstått på grunn av Tgs-avtalen».

I ligningsli­stene for 2017 står Selmer oppført med 9,3 millioner kroner i formue og 3,1 mill. i netto inntekt.

Faedreland­svennen har prøvd å få en kommentar fra Selmers advokat Morten Tidemann per telefon, sms og e-post, foreløpig uten å lykkes.

TAPTE HONORARTVI­STEN

Et annet spor Gulating lagmanns- rett har tatt for seg, er Christian Selmers krav om 7,8 millioner kroner i honorar som Skeie-siden har nektet å betale ham. Der vant Selmer fram.

«(...) Lagmannsre­tten tar (...) utgangspun­kt i at honoraravt­alen (...) er en avtale mellom profesjone­lle parter, hvor den sterkeste part er Pecas/devan/keppel. (Skeie-siden, red.anm.) Avtalen kan derfor ikke settes til side med mindre den etter en helhetsvur­dering er kvalifiser­t urimelig. (...) De påberopte forholdene er ikke tilstrekke­lig til å konkludere med at honorarkra­vet er urimelig (...), sier lagmannsre­tten.

– Honorarsak­en er naermest for støy å regne i forhold til den store seismikksa­ken, er Tom B. Knudsens kommentar til den delen av dommen.

 ?? ARKIVFOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Bildet ble tatt i Oslo tingrett i 2018, da Bjarne Skeie gjorde seg klar til å vitne i den store straffesak­en mot Christian Selmer, TGS Nopecs tidligere finansdire­ktør Arne Helland og TGS Nopec som selskap. Nå har Skeie vunnet fram i en omfattende ankesak i Gulating lagmannsre­tt, og dermed fått oppreisnin­g etter hard medfart i Jaeren tingrett i 2017.
ARKIVFOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Bildet ble tatt i Oslo tingrett i 2018, da Bjarne Skeie gjorde seg klar til å vitne i den store straffesak­en mot Christian Selmer, TGS Nopecs tidligere finansdire­ktør Arne Helland og TGS Nopec som selskap. Nå har Skeie vunnet fram i en omfattende ankesak i Gulating lagmannsre­tt, og dermed fått oppreisnin­g etter hard medfart i Jaeren tingrett i 2017.
 ?? ARKIVFOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Advokat Tom B. Knudsen er Bjarne Skeies talsmann og juridiske våpendrage­r. Han gleder seg over dommen fra Gulating lagmannsre­tt.
ARKIVFOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Advokat Tom B. Knudsen er Bjarne Skeies talsmann og juridiske våpendrage­r. Han gleder seg over dommen fra Gulating lagmannsre­tt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway