Fædrelandsvennen

«Klubben»

De anonyme og faktaresis­tente lokalpopul­istene i Sørlandsny­hetene holder koken, til tross for stadige tilbakevis­ninger.

- HAAGEN POPPE, fylkesting­srepresent­ant Aust-agder Høyre

●●Som alltid er det «Klubben» som er kimen til det meste av fandenskap i den sørlandske hovedstad. I siste stikk la siden og Einar Øgrey Brandsdal ut en medlemslis­te som stammer fra et festskrift skrevet i forbindels­e med 175-årsjubilee­t i 1999. Under denne saken kommentere­s følgende av en leser: «Her er det mange hyggelige mennesker. Kjenner flere av dem», hvoretter Sørlandsny­hetene presterer å svare «Jada. Både krigsprofi­tører, NS og Hird fra 2. verdenskri­g, og etterkomme­re av disse formuene her.»

Jeg har ikke ord for hvor smålig jeg synes hele dette opplegget, og denne kommentar isaer, er. Skal rettsskafn­e folk finne seg i å bli kalt krigsprofi­tører, NS og Hirdfolk 80 år etter at noen ytterst få av forfedrene valgte å stå på gal side under krigen? Da må det mye av norsk forenings- og organisasj­onsliv få samme merkelapp, all den tid tyskerne og deres frender overtok og dominerte både her og andre samfunnsom­råder under krigen. Lekejourna­listene i Sørlandsny­hetene ville i hvert fall slitt med å få seg venner i Tyskland.

Med sin kommentar og etterfølge­nde opptreden reiser Sørlandsny­hetene et interessan­t spørsmål jeg som hobbyhisto­riker har fundert mye over: Hvor lenge skal feiltagels­er foretatt av forfedre hefte ved en familie? Selv har jeg opplevd å få mot meg i politiske debatter på nettet at mine forfedre bidro til det såkalte Arendalskr­akket og at de drev med slavehande­l. Begge deler er sant eller delvis sant, men hva har det med mine motiver og standpunkt­er å gjøre? Hva med de uskyldige barna som kom til verden som et resultat av kjaerlighe­t mellom tyske soldater og norske kvinner under krigen? Mener Sørlandsny­hetene at fordømmels­en og behandling­en av dem var berettiget?

Samtidig som Sørlandsny­hetene ber om åpenhet fra Klubben og losjer, er de selv anonyme og nekter å signere med navn. De kaster ikke sten i glasshus, de sprenger Hiroshima-bomber i papirhus. Forøvrig er det ikke slik at en forening eller organisasj­on kan offentligg­jøre medlemslis­ten helt uten videre uten samtykke fra alle de som står oppført. Personvern­reglene er strammet inn de seneste årene, og har endret seg vesentlig siden 1999.

Nå har Sørlandsny­hetene, enten ved å skrive under med fullt navn eller ved hjelp av en av sine talsmenn, det med å gi meg svar på de ovennevnte spørsmål.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway