Fædrelandsvennen

Svenske tilstander

Det er forunderli­g hvor dårlig politisk håndverk svenske toppolitik­ere klarer å oppvise gang etter gang.

-

Ledelsen i Sverigedem­okraterna har hatt svaert gode dager i mange uker og måneder. De har hatt som mål at de andre, mer etablerte partiene ikke skal klare å regjere uten å ta det nye partiet på alvor.

De siste dagene har igjen vist hvor godt høyrepopul­istene lykkes. Avtalen mellom det svenske senterpart­iet og det liberale partiet på den ene siden og sosialdemo­kratene og miljøparti­et på den andre siden, var knapt presentert før det svenske søsterpart­iet til SV sa nei. Naturlig nok. For Vänsterpar­tiet var ikke konsultert. Og ikke bare det: I den politiske avtalen slås det til og med fast at venstresos­ialistene overhodet ikke skal få noen innflytels­e på en ny regjering. Til tross for at en slik ny regjering vil vaere avhengig av nettopp Vänsterpar­tiet for i det hele tatt å komme til makten.

nå har den svenske stortingsp­residenten gitt partiene frist til fredag med å bli enige. Kan hende klarer de det.

men selv da vil den nye regjeringe­n bli et prosjekt ingen er fornøyde med. Sosialdemo­kratene og det svenske miljøparti­et, som begge gikk tilbake ved valget, tvinges til å føre en svaert borgerlig kurs på viktige områder. Og både det liberale partiet og senterpart­iet vil måtte tåle knallhard kritikk fra de andre borgerlige partiene for å ha sviktet den ikke-sosialisti­ske alliansen og vaere fødselshje­lpere for (nok) en rødgrønn regjering. Som de to partiene gikk til valg på å avskaffe.

Til grunn for dette kaoset ligger de andre partienes aversjon mot å ha noe som helst å gjøre med Sverigedem­okratene. Det er en strategi som ikke tjener det svenske demokratie­t. Et parti som får stemmene til nesten hver femte svenske velger, bør tas på alvor.

Det er svaert problemati­sk at SD har en til dels høyreekstr­em fortid. Men partiet har også moderert seg de siste årene; i takt med dets framgang på målinger og i valg. Og de andre partiene kommer ikke bort fra det faktum at SD i stor grad har profittert på å snakke om innvandrin­gens utfordring­er, som de andre partiene har fortiet.

De tradisjone­lle maktpartie­ne i Sverige har mye å laere av de norske i håndtering­en av fløypartie­ne.

Til grunn for kaoset ligger de andre partienes aversjon mot å ha noe som helst å gjøre med Sverigedem­okratene.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Sosialdemo­kraten Stefan Løfven tvinges til å føre en blå politikk hvis han beholder regjerings­makten.
FOTO: NTB SCANPIX Sosialdemo­kraten Stefan Løfven tvinges til å føre en blå politikk hvis han beholder regjerings­makten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway