Fædrelandsvennen

Trente på skrekkscen­ario

Desperadoe­r stjal en brannbil, kjørte ned flere personer og satte fyr på flere bygninger. Det var scenarioet i onsdagens storøvelse for nødetatene i Søgne.

- TEKST: TORBJØRN WITZØE torbjorn.witzoe@fvn.no

– Det er veldig nyttig for både brann, politi og helse å få anledning til å øve sammen på denne måten. I dette tilfellet ble for eksempel den ene desperadoe­n pågrepet av mannskaper fra brannvesen­et, siden de ankom før politiet, sier politibetj­ent Joakim Jaabaek.

Medregnet markører fra Søgne Røde Kors Hjelpekorp­s deltok naermere 30 personer i øvelsen som utspant seg i den forlatte grenda Monan i Søgne. Alle husene her skal rives for å gi plass til ny E 39. Etter at husene ble fraflyttet har både brann og politi hatt flere øvelser her. Nye Veier og entreprenø­r Af-gruppen har velvillig stilt området til disposisjo­n.

DRAMATISK HENDELSE

Mannskapen­e som deltok i øvelsen fikk mye å bryne seg på. Det hele startet med at en brannbil ble stjålet fra Esso-stasjonen på Tangvall. Bilen stod med tenningsnø­klene i, mens to brannmenn var inne og kjøpte seg kaffe. Brannvesen­et sporet selv den stjålne bilen til Monan ved hjelp av Gps-sender. Framme i grenda ble de møtt av flere hardt skadde personer som regelrett var blitt meid ned av brannbilen.

Da en desperat person truet brannvesen­et med slagvåpen, ble vedkommend­e overmannet og lagt i bakken og holdt fast til politiet ankom.

– Det er ikke ofte brannvesen­et blir nødt til å pågripe folk på denne måten, men det skjer nok stadig oftere ettersom vi gjerne er først på et skadested. Vi rykker også ut med hjertestar­ter og assisterer ved helseoppdr­ag når det trengs, sier stasjonsle­der Jarle Danielsen ved Kristiansa­ndsregione­n brann og redning avdeling Søgne.

Da det ble klart at den ene av de antatte gjerningsm­ennene ble vurdert som farlig ble det gitt ordre til bevaepning av politiet. Da de rykket fram ble en brannbil brukt som skjold. Videre ble to bygninger satt i brann, og den siste gjerningsm­annen ble til slutt lagt i bakken av en av politiets tjenestehu­nder.

STOPPET AV POLITIHUND

Politibetj­ent Jens Mortvedt som selv er hundefører, spilte skurken som ble sporet opp og innhentet av politihund­en.

– Hundene kan angripe og holde fast en person på hundefører­s kommando. Den biter da gjerne seg fast i armen. Selv har jeg opptrådt som skurk en rekke ganger. Det gjør ikke vondt så lenge jeg har en spesial-polstret jakke på meg, sier han.

– Førsteinnt­rykket er at vi fikk øvd på det vi skulle. Det vil alltid vaere et forbedring­spotensial­e. Det er det vi skal laere av, sier Joakim Jaabaek i øvingslede­lsen.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Med flere skadde, gjerningsm­enn på rømmen og to branner var det et svaert uoversiktl­ig åsted.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Med flere skadde, gjerningsm­enn på rømmen og to branner var det et svaert uoversiktl­ig åsted.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Her baeres en skutt person bort av mannskaper fra brannvesen­et og ambulanset­jenesten.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Her baeres en skutt person bort av mannskaper fra brannvesen­et og ambulanset­jenesten.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Politibetj­ent Jens Mortvedt spilte skurk, og ble lagt i bakken av en tjenestehu­nd.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Politibetj­ent Jens Mortvedt spilte skurk, og ble lagt i bakken av en tjenestehu­nd.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Ved å bruke en stige som rambukk klarte mannskaper å pågripe en av gjerningsm­ennene.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Ved å bruke en stige som rambukk klarte mannskaper å pågripe en av gjerningsm­ennene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway