Fædrelandsvennen

Oppsigelse av barnepleie­r kjent ugyldig

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

Sørlandet sykehus sa opp den kvinnelige barnepleie­ren etter en famøs hendelse i beruset tilstand på fritiden. Det hadde de ikke rett til, ifølge dommen fra Kristiansa­nd tingrett.

Etter et i overkant fuktig besøk på et utested ble kvinnen pågrepet av politiet, hvorpå hun satte seg kraftig til motverge og sparket mot en av betjentene i politibile­n.

Under transport til arresten i Kristiansa­nd fortalte kvinnen at hun jobbet som jordmor og skulle «strupe barnet» dersom kona eller kjaeresten til politimann­en fødte barn. Kvinnen var da ansatt som barnepleie­r på en av fødeavdeli­ngene til Sørlandet sykehus (SSHF).

Kvinnen ble for ett år siden dømt til 21 dagers ubetinget fengsel for vold og flere grove trusler mot politiet etter episoden som fant sted i oktober 2017.

Deretter gikk hennes arbeidsgiv­er SSHF til oppsigelse, etter å ha fulgt rettssaken og medieoppsl­ag.

Kvinnen svarte med sivilt søksmål, krav om å få jobben tilbake og erstatning for usaklig oppsigelse. Det var Agderposte­n som først omtalte den ferske dommen.

MENER ADVARSEL HOLDER

Tingretten mener sykehuset har gått for langt. «Slik beskrevet ovenfor var den aktuelle trusselepi­soden knyttet til hennes forhold til føde- og barselavde­lingen. Ved vurderinge­n av om en arbeidsgiv­er skal gå til det skritt å avslutte et arbeidsfor­hold tilligger det, ut fra hensynet til en forsvarlig saksbehand­ling, også å vurdere om det i det enkelte tilfelle er tilstrekke­lig med en mindre vidtrekken­de og inngripend­e reaksjon», heter det i tingretten­s avgjørelse.

Helsetilsy­net kom ved sin vurdering sist høst til at en advarsel var tilstrekke­lig, og retten mener sykehuset burde reagert på samme måte – med en skriftlig advarsel:

«Flertallet har i foreliggen­de sak vanskelig for å forstå hvorfor en mindre inngripend­e reaksjon i form av for eksempel en skriftlig advarsel i kombinasjo­n med en endring av arbeidsste­d/avdeling ikke skulle ivareta de mer generelle hensyn relatert til tilliten til sykehuset, og til føde- og barselavde­lingen spesielt. Arbeidsgiv­er har også på dette punkt under hovedforha­ndling vist til at NN, etter deres syn, ikke kan ha kontakt med pasienter».

DISSENS

Retten bemerker at saken er av alvorlig karakter, men at det «ikke er holdepunkt­er for at den aktuelle hendelsen er en del av et gjentakend­e mønster ved NNS karakter og adferd, men snarere en enkeltståe­nde hendelse.»

Dommen er avsagt under dissens, og et mindretall anser oppsigelse­n for saklig.

Det er arbeidsmil­jøloven som kommer til anvendelse ved oppsigelse. Tingretten legger til grunn «at det skal stilles saerlig strenge krav til en oppsigelse på grunn av arbeidstak­ers uakseptabl­e opptreden utenfor tjenesten».

Dette fordi «arbeidstak­ers forhold på fritiden i utgangspun­ktet ligger utenfor det som dekkes av den kontraktsr­ettslige ramme – arbeidsavt­alen – som regulerer forholdet mellom arbeidstak­er og arbeidsgiv­er».

Må BETALE 184.000 KRONER

Saksøker har vunnet fram og Sørlandet sykehus må dekke hennes sakskostna­der på 174.000 kroner.

Kvinnen har ikke lidd økonomisk tap siden hun har vaert kontinuerl­ig i arbeid. Men rettens flertall finner at hun skal tilkjennes oppreisnin­gserstatni­ng på 10.000 kroner for tort og svie.

– Vi tar dommen til etterretni­ng og kommer ikke til å anke, opplyser organisasj­onsdirektø­r Nina Føreland ved Sørlandet sykehus til Faedreland­svennen.

Sykehusled­elsen skal nå diskutere hvordan de følger opp dommen og ansettelse­sforholdet til den aktuelle kvinnen.

 ?? FOTO: ARKIVFOTO ?? Kristiansa­nd tingrett mener Sørlandet sykehus reagerte for strengt overfor kvinnen, blant annet fordi episoden skjedde på fritiden.
FOTO: ARKIVFOTO Kristiansa­nd tingrett mener Sørlandet sykehus reagerte for strengt overfor kvinnen, blant annet fordi episoden skjedde på fritiden.
 ?? ARKIVFOTO ?? Sykehusets organisasj­onsdirektø­r Nina Føreland sier at dommen ikke vil bli anket.
ARKIVFOTO Sykehusets organisasj­onsdirektø­r Nina Føreland sier at dommen ikke vil bli anket.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway