Fædrelandsvennen

EU ber britene stake ut ny brexit-kurs

- NTB

Med sitt knusende nei til brexitavta­len tirsdag, har de folkevalgt­e i Underhuset gitt klar beskjed om hva de er mot. Nå vil EU vite hva de er for.

Det er britene som må peke ut veien videre etter Underhuset­s nei. Det var det gjennomgåe­nde budskapet da Eu-parlamente­t møttes i Strasbourg onsdag morgen, for å diskutere utfallet av den skjebnesva­ngre avstemning­en i London kvelden i forveien.

– Vaer så snill, vaer så snill, vaer så snill, fortell oss nå endelig hva det er dere ønsker å oppnå. Gi oss en klar anvisning. Så vil EU stå klar til å fullføre forhandlin­gene på en god måte, sa tyske Manfred Weber, leder for den konservati­ve partigrupp­en EPP.

Så langt har britene bare sagt hva de er mot, mente belgiske Guy Verhofstad­t, leder for den liberale partigrupp­en ALDE. Han ba britiske politikere om å komme seg opp fra skyttergra­vene.

– Jeg mener vi nå må gi våre britiske venner beskjed om at det er på tide med tverrpolit­isk samarbeid i Storbritan­nia, sa Verhofstad­t.

– Det vi trenger, er et flertall i Underhuset og i britisk politikk som er for noe, sa han.

VENTER På SIGNAL

Ifølge Eu-kommisjone­ns visepresid­ent Frans Timmermans er ballen nå på britisk side.

– Jeg syns ikke det skal vaere vår oppgave å spekulere over hva slags brexit vi vil få. Vi må vente og se hva som skjer i Underhuset og i Storbritan­nia, og vi må vente på en posisjon fra den britiske regjeringe­n og det britiske Parlamente­t. Så får vi ta det derfra, sa Timmermans.

Det samme var budskapet fra Tysklands statsminis­ter Angela Merkel da hun oppdaterte Forbundsda­gen i Berlin.

– Vi mener det nå er opp til den britisk side å si hva veien videre skal vaere, sa Merkel.

– Vi har nok tid til å forhandle, forsikret hun.

FRYKTER «NO DEAL»

Problemet med tirsdagens avstemning, er at den ikke peker mot et flertall for et alternativ til avtalen som allerede er forhandlet fram, påpekte EUS sjefforhan­dler Michel Barnier i Eu-parlamente­t.

Så lenge det ikke er mulig å identifise­re en løsning som kan få flertall i Underhuset, vil situasjone­n forbli fastlåst, advarte han.

– Bare ti uker før fristen har risikoen for «no deal» aldri vaert høyere, sa Barnier.

Utgangspun­ktet er at Storbritan­nia skal forlate EU ved midnatt norsk tid den 29. mars, med eller uten avtale.

MISTILLIT

UKIPS Nigel Farage, som var en av frontfigur­ene i kampen for å få Storbritan­nia ut av EU, beskyldte May for å ha vist total mangel på lederskap.

– Hvis du gir etter for bøller, kommer de bare tilbake for mer. Hun har oppført seg som en leder for en nasjon som er blitt beseiret i krig. Derfor så denne utmeldings­avtalen mer ut som et kapitulasj­onsdokumen­t, og det ble smadret i Underhuset, sa Farage i Strasbourg.

Ifølge ham ville det eneste verdige fra Mays side ha vaert å gå av da resultatet ble klart.

Underhuset i London skulle etter planen ta stilling til et mistillits­forslag mot May og hennes regjering onsdag kveld.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway