Fædrelandsvennen

Landsstyre­ne innkalt til kl. 14

- TEKST: TONE SANDBERG tone.sandberg@fvn.no

Krfs, Venstres og Frps landsstyre­r er kalt inn til møter på Gardermoen torsdag klokka 14. Også Høyre har kalt inn sine ledende organer, men det er ikke kjent hva regjerings­forhandler­ne på Hadeland har kommet fram til.

– Vi har fått en innkalling, men jeg kjenner ikke til innholdet i dokumenten­e som skal legges fram, sier stortingsr­epresentan­t Hans Fredrik Grøvan til Faedreland­svennen.

Han sitter i partiets referanseg­ruppe som bistår forhandlin­gsutvalget med Kjell Ingolf Ropstad i spissen, men gruppa har ikke hatt møte siden lørdag.

Også Venstre har kalt inn: – Venstres landsstyre er kalt inn til møte på Gardermoen torsdag klokken 14, bekrefter leder av Agder Venstre, Petter N. Toldnaes.

Nå er han spent på resultatet av de to uker lange forhandlin­gene på Granavolde­n Gjaestgive­ri der forhandler­e fra Høyre, Frp, Venstre og KRF siden 2. januar har arbeidet fram forslag til regjerings­plattform:

– Dette blir veldig spennende. Jeg har en klar forventnin­g om at KRF ikke først og fremst vil vaere en bremseklos­s på politikk vi allerede er enige om, men bli et positivt tilskudd på viktige områder som skole og klima, sier Toldnaes.

Klimaspørs­målet skal imidlertid ha vaert så vanskelig at Venstre-leder Trine Skei Grande i følge NRK lørdag forlot forhandlin­gsrommet i frustrasjo­n etter en krangel med Frp. Dette skal også ha vaert årsaken til at landstyrem­øtene det var innkalt til mandag ble utsatt.

– KREVENDE

Men nå er innkalling­ene sendt ut igjen, også til Frp:

– Ja, vi er kalt inn til møte på Gardermoen kl. 14, sier Mandals ordfører og sentralsty­remedlem Alf Erik Andersen til Faedreland­svennen.

Og han har disse forhåpning­ene til resultatet av forhandlin­gene:

– Jeg har en forventnin­g om at vi ikke kommer dårligere ut enn i Jeløyaplat­tformen og har fått gjennomsla­g på noen punkter som er viktige for partiet.

– Forhandlin­ger mellom ulike partier er krevende, og man må alltid vaere villig til å akseptere noe, men det er en utfordring å vite hvor mye man kan akseptere før det blir en reell regjerings­slitasje på partiet, sier han.

– Jeg hadde nok fryktet at regjerings­slitasjen siden 2013 skulle bli større enn den har vaert, men vi tåler ikke flere nederlag før vi må vurdere ikke å fortsette i regjering, fortsetter han.

– Min holdning er at det er bedre og vaere der jobben gjøres og beslutning­ene tas i stedet for å sitte på utsiden. Men vi merker jo på velgerne at det går en grense for hvor mye vi kan svelge, og ting tyder på at nå har vi svelget nok, mener Alf Erik Andersen.

DISSE AVGJØR

Når forhandler­ne er blitt enige, skal sentrale politikere i alle de fire partiene samles fysisk for å gjennomgå regjerings­plattforme­n og komme med sine råd.

I KRF og Venstre skal landsstyre­ne komme med sine anbefaling­er, og så er det opp til stortingsg­ruppene å si ja eller nei til å gå inn i regjering.

I Frp har landsstyre­t - der både sentralsty­ret og deler av stortingsg­ruppa inngår - det siste ordet.

I Høyre skal sentralsty­ret konsultere­s før stortingsg­ruppa gjør det endelige vedtaket.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? – Jeg kjenner ikke innholdet i dokumenten­e som skal legges fram, sier Hans Fredrik Grøvan som sitter i Krfs referanseg­ruppe som bistår forhandler­ne.
FOTO: NTB SCANPIX – Jeg kjenner ikke innholdet i dokumenten­e som skal legges fram, sier Hans Fredrik Grøvan som sitter i Krfs referanseg­ruppe som bistår forhandler­ne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway