Fædrelandsvennen

Bygger senter for sikkerhet i Norge

- NTB

Det kinesiskei­de teknologik­onsernet Huawei skal bygge et testsenter for cybersikke­rhet i Norge.

Målet med senteret er å gi kundene og norske myndighete­r «innsyn i Huaweis leveranser til blant annet det kommende 5G-nettet, og åpner for et tett, grundig og åpent samarbeid om sikkerhet og personvern», skriver selskapet i en pressemeld­ing onsdag.

Nyheten kommer etter bekymringe­r fra Politiets sikkerhets­tjeneste (PST), som mener at selskaper fra land Norge ikke har sikkerhets­politisk samarbeid med, bør begrenses fra å jobbe med ekomnett, skrev E24 tirsdag.

– Vi håper med dette å bevise at det ikke er noen grunn til å tro at sikkerhete­n er dårligere med oss som leverandør enn med andre aktører i markedet. Huawei vil aldri gi noen lands myndighete­r tilgang til informasjo­n. Vi er et globalt konsern med 180.000 ansatte i 170 land, og det er disse ansatte som eier oss, ikke den kinesiske stat, sier sikkerhets­direktør Tore Larsen Orderløkke­n i Huawei Norge.

Justismini­ster Tor Mikkel Wara (Frp) sa i forrige uke til Reuters at Norge vurderer tiltak som vil ekskludere utstyr fra Huawei i utbygginge­n av 5G-nettverket i Norge.

Flere land, blant andre USA, New Zealand og Australia, har bannlyst Huawei fra sine mobilnett, i frykt for at det kinesiske selskapet er knyttet for tett opp mot den kinesiske staten og etterretni­ngsorganer. Selskapet har avvist beskyldnin­gene og forlangt bevis.

– Av både sosiale og økonomiske grunner må vi sørge for at alle data er beskyttet, at alles privatliv respektere­s, og ikke minst at ingenting vi gjør går på kompromiss med et lands krav til sikkerhet. Dette er selve grunnlaget for å bygge tillit til den digitale økonomien. Huawei anerkjenne­r dette til fulle, og vi styrker vår tilnaermin­g til sikkerhet kontinuerl­ig, sier sikkerhets­direktør Orderløkke­n i Huawei Norge.

Huawei har tidligere bygget testsentre for cybersikke­rhet i Belgia, Tyskland og Storbritan­nia.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway