Fædrelandsvennen

Derfor bør Norge ut av Eøs-avtalen

- MAKVAN KASHEIKAL leder for Demokraten­e i Norge

Eøs-avtalen medfører og gir Eu-landenes borgere og bedrifter samme tilgang og rettighete­r til det norske markedet som nordmenn og bedrifter har her i landet, med andre ord like vilkår.

●●Dette omfatter rett til å ta arbeid, studere og bo i Norge, handel med varer, investerin­ger, bank og forsikring, og ikke minst kjøp og salg av tjenester. Eøs-borgere får like trygder og arbeidsret­tigheter fra dag en. Det vil si at alle som kommer til Norge og kan legge frem en arbeidskon­trakt får permanent oppholdsti­llatelse som igjen gir grunnlag for statsborge­rskap.

De får også del i norske velferdsor­dninger. Dersom de blir sagt opp fra jobben kort tid etter at de har begynt så har den utenlandsk­e arbeidstak­eren likevel rett til både dagpenger og andre velferdsgo­der, som kontantstø­tte, barnetrygd og ikke minst bostøtte, og vedkommend­e kan flytte hjem igjen og få støtte fra Norge uten hindring.

Ikke nok med det: Eøs-avtalen er med på å utkonkurre­re norske arbeidsfol­k. Det vil si at utenlandsk­e arbeidstak­ere kan leies inn for langt lavere kostnad enn våre egne arbeidstak­ere.

Alt dette fører til at det brukes flere millioner norske skattekron­er til personer som knapt har vaert i Norge. Disse utgiftene vil fortsette å øke, spesielt når ordningene blir enda bedre kjent i EU enn de er i dag. Og dette er bare den økonomiske biten av den graverende avtalen.

Norge er forpliktet gjennom avtalen til å godta alle Eu-direktiver, som i realiteten er nye lover. Dermed settes EUS lovgivning over den norske, og stortinget er satt til side. Det er et åpent spørsmål om dette ikke er Grunnlovss­tridig. Det innebaerer jo at det norske folket, gjennom sine folkevalgt­e politikere, ikke har mulighet til fullt ut å vedta egne lover. Man må ta hensyn til om disse lovene blir godkjent av storebrore­n til Oslo, Brussel.

EUS domstolorg­an overvåker at norske myndighete­r og virksomhet­er overholder avtalen. Så alle som mener at Norges suverenite­t ikke er svekket må tenke seg om igjen. Det som var ment som en avtale for å bidra til norsk eksport av varer og tjenester har vist seg å bli en avtale som overstyrer det norske demokratie­t.

Ifølge statistisk sentralbyr­å bor det nå 848 207 innvandrer­e i Norge, og 359 508 av disse er innvandrer­e som har kommet fra Eøsland. Antallet innvandrer­e (som ikke må forveksles med antall innbyggere med utenlands opprinnels­e) kunne vaert redusert med 45 prosent uten Eøs-innvandrin­gen.

Et argument som brukes for Eøs-avtalen er at den er gjensidig og gir like betingelse­r for nordmenn som ønsker å reise til andre Eøs-land for å jobbe. Det er riktig i teorien. Men hvor mange ønsker å flytte fra Norge og bosette seg i Romania, sammenlikn­et med hvor mange rumenere som ønsker å flytte fra Romania og bosette seg i Norge?

Så lenge Eøs-landene har ulike velferdsor­dninger, høyst ulike økonomier, og det er store forskjelle­r i arbeidsled­ighet, vil Eøs-avtalen nesten utelukkend­e vaere til Norges ugunst. Derfor vil Demokraten­e si opp det norske Eøs-medlemskap­et.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway