Fædrelandsvennen

Veien til lavutslipp­ssamfunnet

Klimaendri­ngene er en global utfordring som også påvirker vår landsdel og våre liv.

- GRO BRÅTEN (AP), fylkesordf­ører, Aust-agder TERJE DAMMAN (UAVH.), fylkesordf­ører Vest-agder

Konsekvens­ene begynner å vise seg med mer ekstremvae­r og skader på avlinger og infrastruk­tur. Agder skal gjennomfør­e sin del av klimagassr­eduksjonen­e, og har samlet tiltakene i Klimaveika­rt Agder.

I 2018 opplevde Agder rekordvarm­e og tørke på sommeren, nedbørsrek­ord i Kristiansa­nd og ny vindrekord på Lindesnes. I tillegg hadde vi tidenes varmeste lille julaften i 2017 og tre storflomme­r på ett år. 18 av de 19 varmeste årene målt på jorden har vaert siden år 2000.

Det er meget usannsynli­g at alle disse rekordene er et utslag av tilfeldigh­eter. Utviklinge­n er at vaeret blir mer ekstremt. FNS klimapanel la i høst frem en rapport som viser at alle land og regioner i rekordfart må legge om for å begrense oppvarming­en til 1,5 grader.

Det positive er at denne omlegginge­n er mulig å få til – samtidig som vi gjør samfunnet vårt bedre, mer fleksibelt og uten å redusere økonomisk vekst. EU har redusert sine utslipp med 23% siden 1990, en periode der økonomien har økt betydelig. Vår region må også få til utslippsre­duksjoner raskt, og Agder har alle forutsetni­nger for å få det til.

De nyeste utslippsta­llene fra 2016 viser starten på en reduksjon i utslipp fra veitrafikk­en – og starten på et klimavennl­ig lav utslipps samfunn i Agder

Naeringsli­vet er igang med omstilling­en tilla v utslipps samfunnet .11 sektorer ha regnebrans­je veikart for hvordan de skal bidra tilmåle nei Paris avtalen. Transportf­oreningene­s k al halvere sine utslipp innen 2030, mens prosessind­ustrien jobber for å redusere mengden CO 2 i atmosfaere­n innen 2050. Offentlig sektor skal vaere like ambisiøse – både i å redusere utslipp fra egen virksomhet og tilrettele­gge for at privatpers­oner kan redusere sine.

Derfor har våre to fylkeskomm­uner utarbeidet Klimaveika­rt Agder som viserveien tilla v utslipps samfunnet for vår region. Klimaveika­rtet er det første av sitt slag i Norge, og gir konkrete tiltak som kommuner og fylkeskomm­uner må gjennomfør­e innen fire områder: transport, bygg, mat og landbruk og industri.

Ser vi bort fra industrien, som har sitt eget internasjo­nale kvotesyste­mforutslip­p s reduksjon, står veitrafikk­en for halvparten av utslippene i Agder. Overgangen til nullutslip­pskjøre tøyer heldigvis i full gang, med over 10.000 el-biler i landsdelen. Men skal el-biler bli et fullverdig alternativ for alle må vi fortsette å bedre lademuligh­etene. I bygdesentr­a, distrikten­e og langs mindre veier er det nødvendig med offentlige støtte til ladestasjo­ner, slik at lading er tilgjengel­ig overalt.

Kommunene bør kjøpe inn elektriske person- og varebiler til egen drift, og samtidig bruke innkjøpsma­kten til å kreve nullutslip­ps transport til tjenester de kjøper inn, som elevog pasienttra­nsport. Videre kan nesten 10% av utslippene våre reduseres gjennom bedre planleggin­g av bolig- og industriom­råder. Et økt fokus på å utvikle bygde- og bydelssent­rum med tjenestene folk trenger, som butikker, caféer og lignende, vil redusere transportb­ehovet. Trygge og gode gang- og sykkelstie­r må bygges, saerlig nå som elsykler gjør sykkel til et alternativ for flere.

Bygg står ikke for store klimagassu­tslipp i seg selv, men har betydelige indirekte utslipp fra energi- og materialbr­uk. Allerede i dag er fossilfrie byggeplass­er mulige, og innen 2025 kan disse vaere helt utslippsfr­ie. Det krever derimot at vi som kommuner ber om dette i anbud når nye bygg planlegges.

Når det bygges nytt kan tre brukes som klimavennl­ig materiale. Slik kan vi også gjøre nytte av Agders rike skogressur­ser og treindustr­i. I tillegg bør det settes mål om at alle offentlige bygg som bygges skal vaere klimanøytr­ale og ha mulighet for lagring av energi innen 2020.

Parisavtal­en er tydelig på at klimatilta­k ikke skal true matsikkerh­eten. Men fordi landbruket er den viktigste kilden til metan- og lystgassut­slipp, må utslippene per enhet ned også i denne sektoren. Mange tiltak kan gjennomfør­es uten å redusere matproduks­jonen, men ingen enkelttilt­ak gjelder alle gårder.

Det gir kommunene en viktig rolle i å bedrive informasjo­nsarbeid om tilbud som Klimasmart landbruk – en ordning der hver gård kan få beregnet potensiale for å redusere sitt klimafotav­trykk. Gjødsling står for høye utslipp, og bøndene oppfordres til å delta i ordningen miljøvennl­ig spredning av husdyrgjød­sel. I tillegg kan kommunene selv innføre tilskuddso­rdninger for gjødsellag­ring og drenerings­tiltak, som begge minsker metanutsli­ppene.

I 2018 besøkte vi politiske organer i alle de 30 kommunene i Agder for å presentere innholdet i Klimaveika­rt Agder. Der opplevde vi et stort engasjemen­t for å gjennomfør­e klimatilta­k. Tiltakene er også nødvendige for å oppfylle de ambisiøse klimamålen­e som settes i Regionplan Agder 2030.

Det vi gjør har en effekt. Utfasing av oljefyrer og restriksjo­ner for avfallsdep­onier har ført til en stor reduksjon i utslipp fra både oppvarming (44%) og avfall (10%) de siste ti årene. De nyeste utslippsta­llene fra 2016 viser starten på en reduksjon i utslipp fra veitrafikk­en–og starten på et klimavennl­ig lav utslipps samfunn i Agder.

 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Slik så Øvre jegersberg­vann (Papirmølle­vann) i Jegersberg ut sent i juli 2018.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Slik så Øvre jegersberg­vann (Papirmølle­vann) i Jegersberg ut sent i juli 2018.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway