Fædrelandsvennen

Topp 10 filmer på Netflix

Er du litt kjesken på nyåret, er det en rekke godbiter å sluke på Netflix akkurat nå. Her er mine favoritter.

- CATHRINE SORDAL FILMANMELD­ER cathrine.sordal@gmail.com

«B

irdman» av Alejandro González Iñárritu er et moderne mesterverk, og et must å se for alle filmentusi­aster. Filmen var nominert til ni Oscar, og vant fire. Filmen har flytende overganger, og foruten noen få unntak virker det nesten som Emmanuel Lubezki har filmet alt i en tagning. Fargerike karakterer, fremragend­e dialog og skuespill, og mesterlig regi. Filmkunst på sitt aller beste.

●●«The Revenant»

også av Alejandro González Iñárritu med Emmanuel Lubezki bak kamera. Filmen er visuelt veldig vakker med kun bruk av naturlig lys. Glimrende gjennomfør­t i alle ledd. Nominert til hele 12 Oscar-priser, vant 3, og Dicaprio fikk endelig med seg den etterlengt­ede gylne mannen hjem.

●●«The Ballad of Buster Scruggs»

av Joel og Ethan Coen. I stedet for en tiltenkt Netflix-serie ble det til en film med seks frittståen­de historier, hvor alle på en eller annen måte handler om døden med et herlig skråblikk med Coen-brødrenes karakteris­tiske signatur, i et nesten poetisk westernlan­dskap.

●●«La La Land»

av Damien Chazelle er den ultimate musikalfil­men. Den er en hyllest til gamle Hollywood-filmer, men føles likevel aktuell, og er både vakker, underholde­nde og rørende. Filmen vant sju Golden Globes, var nominert til 14 Oscar-priser, og vant seks.

●●«Roma»

av Alfonso Cuarón. Er et vakkert og poetisk kammerspil­l løst basert på filmskaper­ens egen oppvekst i Mexico. Filmen skildrer alle livets nyanser på en saeregen måte, og er nydelig filmet i en spesiell koloritt.

●●«Django Unchained»

av Quentin Tarantino skildrer Amerikas slavehisto­rie på en måte som bare Tarantino kan. Med andre ord ulikt alt annet, og med sin helt egenartede måte å blande sjangere på.

●●«Seven Psychopath­s»

av Martin Mcdonagh. Woody Harrelson, Sam Rockwell, Christophe­r Walken, og Tom Waits i samme film, trenger jeg å si mer? Fargerik krimkomedi­e med masse på kantenhumo­r og grov vold.

●●«Manchester by the Sea»

av Kenneth Lonergan er en film som treffer hardt og brutalt rett i hjertet. Den er ekstremt vellaget og velspilt, den mottok seks Oscarnomin­asjoner, og vant to.

●●«Lost in Translatio­n»

av Sofia Coppola som handler om lavmaelt lidenskap i Tokyo med briljante Bill Murray, er en perfekt film å fortape seg i. Mottok fire Oscar-nominasjon­er, og vant én.

●●«The Fifth Element»

av Luc Besson. Kreativ, fargesprak­ende, morsom og ikke minst nyskapende da den kom i 1997. Fremdeles fornøyelig i dag.

 ?? FOTO: NETFLIX ?? «The Ballad of Buster Scruggs» av Coen-brødrene.
FOTO: NETFLIX «The Ballad of Buster Scruggs» av Coen-brødrene.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway