Fædrelandsvennen

Rørende filmperle

- CATHRINE SORDAL

DRAMA «Shoplifter­s»

Japan 2018

Regi: Hirokazu Kore-eda Manus: Hirokazu Kore-eda Skuespille­re: Lily Franky, Sakura Andô, Mayu Matsuoka, Kiki Kirin Aldersgren­se: 12 år

Japans offisielle Oscar-kandidat og Gullpalme-vinner «Shoplifter­s» er nydelig film om en veldig annerledes familie.

●●Den prisvinnen­de filmskaper­en Hirokazu Kore-eda («Som far, så sønn», «Etter stormen») stiller spørsmålet om mennesker uten blodsbånd kan bygge en familie, og langt på vei gir han oss svaret.

Ved første øyekast ser familien ut som en ganske vanlig dysfunksjo­nell familie hvor faren laerer sønnen å stjele. I det lille huset de bor i, som likner mer på et skur, bor det en mor, en tante og en bestemor. Det er i alle fall slik det ser ut fra utsiden. Den egentlige familiekon­stellasjon­en er imidlertid veldig uventet og komplisert.

Filmen har en sjelden følsomhet, og beveger seg rundt vanskelige og sterke temaer på myke silketøfle­r, men det er like virkningsf­ullt og personene skildres varmt og naert. Filmen stiller også noen vanskelige moralske spørsmål, som for eksempel om det er riktig eller galt å ta et lite barn fra foreldrene sine når du vet at barnet blir mishandlet? Filmen er både hjerteskja­erende og håpefull på samme tid, og skaper rom for ettertanke rundt kjaerlighe­t, moral og familie, hele tiden med et skråblikk på hverdagens og livets små og store utfordring­er.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway