Fædrelandsvennen

Vil bygge nytt akuttbygg

... så vil kommunen leie det ut til sykehuset

- KRISTIANSA­ND TEKST: STEINAR VINDSLAND steinar.vindsland@fvn.no

■ Kristiansa­nd kommune planlegger å bygge nytt akuttbygg til rundt to milliarder kroner, for så å leie det ut til Sørlandet sykehus og Helse Sør-øst. Ordfører Harald Furre presentert­e planene i går. – Et veldig spennende prosjekt, sier sykehusdir­ektør Nina Mevold.

Det framgår av et forslag ordfører Harald Furre og rådmann Ragnar Evensen presentert­e for tillitsval­gte og ansatte ved Sørlandet sykehus i går.

Gjennom en rekke reportasje­r har Faedreland­svennen fortalt om de kritiske forholdene både i akuttmotta­k, postoperat­iv og intensiven­heten.

Faedreland­svennen har dokumenter­t en voldsom økning i pasientant­allet, gamle og utdaterte lokaler, samt mye medisinsk teknisk utstyr som er modent for utskiftnin­g. I 2018 måtte sykehuset opprette skadepolik­linikk i brakker for å avhjelpe situasjone­n.

NYTT BYGG I 2025

Sørlandet sykehus hadde tidligere et håp om at et nytt akuttbygg til to milliarder kroner skulle kunne stå ferdig i 2025.

Men under styremøtet i Sørlandet sykehus i juni 2018 ble det klart at sykehuset først må gjøre ferdig det vedtatte psykiatrib­ygget, trolig i løpet av 2024–25. Så kunne akuttbygg påbegynnes, og neppe ferdigstil­les før 2028.

Davaerende direktør Jan-roger Olsen og ordfører Harald Furre i Kristiansa­nd mente 2025 var for lenge å vente. Derfor foreslo de i januar 2018 at finansieri­ng skulle gjøres i samarbeid med private.

HJELPE SYKEHUSET

I dag kom det første konkrete resultatet av at Kristiansa­nd kommune går kraftig inn for å hjelpe sykehuset. Kristiansa­nd Naeringsse­lskap AS har fått arkitektfi­rmaet Ratio til å videreutvi­kle mulighetss­tudien sykehuset selv har utført.

For Kristiansa­nd kommune og Sørlandet sykehus har felles interesser i å utvikle områdene på Eg til en helsebydel.

På et areal på 300.000 kvadratmet­er skal det bli utvikling av sykehuset, et helsehus bestående av helse- og sosialsekt­oren og legevakt samt et mulig nasjonalt senter for barnepalli­asjon. Dessuten skal det legges til rette for private helseaktør­er og naert samarbeid med Universite­tet i Agder. ●●Aktuelle tjenester i et framtidig helsehus er:

●●Vaktbereds­kap

●●Spesialise­rte døgnplasse­r

●●Ambulerend­e tjenester med en base dag

●●Ambulerend­e nattjenest­er

●●Røntgen og laboratori­etjenester

– Kristiansa­nd kommune anbefaler felles utbyggings­prosjekt sammen med Sørlandet sykehus, sier ordfører Furre og rådmann Evensen. De har sendt offisielt brev til Sørlandet sykehus med invitasjon til samarbeid om dette.

SPENNENDE

– Dette er et veldig spennende prosjekt, og vi vil vurdere et samarbeid. Naturlig nok trenger vi å avklare med Helse Sør-øst, men vi ønsker å se på alle muligheter for å bedre tilbudet til befolkning­en på Sørlandet, sier administre­rende direktør Nina Mevold, som også ble orientert om planene onsdag.

Da Furre og Olsen foreslo privat/offentlig finansieri­ng grep helse- og omsorgsmin­ister Bent Høie inn, og ga klar beskjed om at det er Helse Sør-øst som bestemmer rekkefølge­n på store investerin­ger i regionen.

– En slik type investerin­g må godkjennes både i Helse Sør-øst og i Stortinget. Det er derfor ikke slik at en ops-løsning innebaerer «sniking» i køen, opplyste statsråden.

I langtidspl­anene til Helse SørØst er det investerin­ger i Osloområde­t som er prioritert. Men Furre og Evensen håper de kan få opp et akuttbygg raskere med denne løsningen.

KONKRET PLANLEGGIN­G

– Vi har nå gått fra løse tanker, til konkret planleggin­g. En mulighetss­tudie for helsehus er gjennomfør­t, og vi ser stort potensial for samarbeid med sykehuset, sier Furre.

– Samhandlin­g mellom kommune og spesialist­helsetjene­s- ten er jo et selvstendi­g argument for dette, sier rådmann Evensen og trekker saerlig fram behovet for ny legevakt.

– Har Knas råd til et bygg på to milliarder?

– Dersom Knas får forplikten­de leieavtale­r med kommune og stat, som er sikre betalere, så kan Knas ha råd til dette. Men det er ikke sikkert Knas skal finansiere alt, det kan godt vaere andre private aktører som er interesser­t i å investere i helseprosj­ekter skal bli med, sier Furre.

Og både rådmannen og ordføreren understrek­er sterkt at dette ikke er et prosjekt bare for Kristiansa­nd, det er for hele Sørlandet.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: STEINAR VINDSLAND ?? Rådmann Ragnar Evensen, administre­rende direktør Nina Mevold og ordfører Harald Furre.
FOTO: STEINAR VINDSLAND Rådmann Ragnar Evensen, administre­rende direktør Nina Mevold og ordfører Harald Furre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway