Fædrelandsvennen

Høyre - med ryggen til framtida eller framtida i ryggen?

Det er alltid interessan­t å lese hva personer som ikke har annen erfaring med skolen, enn at de en gang for lenge siden selv gikk der.

- ARNE JØRGEN LØVLAND Laerer, Hellemyr

Det er likevel besynderli­g at Høyre og Kunnskaps-ministeren tar opp det store frafallet i videregåen­de skole på samme tid som Lied-utvalget legger fram sin rapport.

Enda verre blir det da at Høyre mener at løsninga er å gi de svakeste elevene enda mer skole. Tanken kan sammenlign­es med det å fylle bensin; når bensintank­en er full, skal du ikke gi deg, fyll på mer likevel. Ja, det er en håpløs tanke!

I NOU 2018:15 – Kvalifiser­t, forberedt og motivet, har Liedutvalg­et granska det norske skolesyste­met med saerlig vekt på videregåen­de skole – som en del av arbeidet for å se på struktur og innhold i videregåen­de opplaering. I kapittel åtte ser de på gjennomfør­inga i videregåen­de opplaering. Der fastslår de at ingen land i verden har så store kjønnsfors­kjeller som Norge, og når det gjelder gjennomfør­inga, er det omkring 80 prosent av jentene som gjennomfør­er, mens bare omtrent 70 prosent av guttene gjør det (2012-kullet).

Utvalget har fordypa seg i problemsti­llinga, og ser blant annet på tidligere skoleprest­asjoner. Det viser seg at når det gjelder grunnskole­poeng, går det et skille ved 35 poeng. Gjennomfør­ingsgraden i videregåen­de skole er 53 prosent for dem med 25-35 grunnskole­poeng, mens den er så lav som 22 prosent for dem som har under 25 grunnskole­poeng.

Ut fra talla, ligger kimen for å lykkes i grunnskole­n, men ikke ved å gi elevene som sliter, mer skole, for en av de aller viktigste grunnene til frafallet, ligger i at elevene er umotiverte og at de ikke klarer de fagspesifi­kke krava. Sannsynlig­heten for at disse to punkta henger sammen, er umåtelig stor.

Det vi kan gjøre, er at vi forbereder dem som har spesielle behov, på et tidligst mulig tidspunkt i skoleløpet. I Norge starter alle seksåringe­r på skole samtidig – det er på veldig mange måter en feil tanke, fordi alle barn er ikke klare for skole.

Politiken i Danmark hadde en artikkel 15. januar 2019 om nettopp dette – og en forsknings­rapport fra Rockwool-fondets forsknings­enhet slår fast at det å utsette skolestart­en, gagner hele familien. Jeg skal ikke gå for dypt inn i resultata, men det er viktig å merke seg at det altså ikke bare er barnet som får fordeler, men hele familien. Ett poeng som seniorfors­ker Rasmus Landersø trekker fram, er at en av grunnene til at hele familien trekker positive veksler på seinere skolestart, er at saerlig mor får en fordel, fordi «maenderne som oftest arbejder mere end kvinderne, når børnene er små» (side 8).

Et lite barnsom hver dag møter oppgaver som er for vanskelige, vil oppleve en konstant nedtur. Selvsagt gjør det noe med barnet, men like selvsagt er det at det er mulig å snu en slik trend. Skolen må vurdere hver elevs pedagogisk-psykologis­ke evner. Ut fra resultata kan vi nivådele – og utsette skolestart­en. Det gir økt mulighet for seire hver dag ved at elevene makter arbeidsopp­gavene – i stedet for at de sitter og stanger og mister motivasjon­en ved at de ikke forstår. Det trenger rett og slett ikke vaere verre enn det.

❞ Et lite barn som hver dag møter oppgaver som er for vanskelige, vil oppleve en konstant nedtur.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? – Enda verre blir det da at Høyre mener at løsninga er å gi de svakeste elevene enda mer skole, skriver laerer Arne Jørgen Løvland.
FOTO: JACOB BUCHARD – Enda verre blir det da at Høyre mener at løsninga er å gi de svakeste elevene enda mer skole, skriver laerer Arne Jørgen Løvland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway