Fædrelandsvennen

Eksperten om brexitkaos­et

I stedet for å forsøke å samle et flertall på tvers av Parlamente­t rundt en «norsk modell», vil statsminis­ter Theresa May heller fortsette med å stange hodet i samme mur som hittil, mener professor Tim Bale.

-

Storbritan­nia-eksperten Jan Erik Mustad tror ikke på noen avtale som regulerer øyrikets utgang av EU.

EU og Storbritan­nia er enige om framgangsm­åten etter at Det britiske parlamente­t tirsdag kveld forkastet Theresa Mays skilsmisse­avtale. Etter at May sto mot mistillits­forslaget mot henne onsdag kveld, må hun nå samle et flertall bak en ny løsning og så presentere denne for EU.

Ifølge Tim Bale, professor i politikk ved Queen Mary University i London, har Theresa May reelt to alternativ­er å velge mellom.

– Den logiske muligheten, om hun vil vaere rimelig sikker på å kunne få noe vedtatt, er at hun strekker ut en hånd til Labour. Da kan hun samle et flertall for en «mykere» brexit enn en tollunion og fortsatt adgang til EUS indre marked. Det vil med stor sannsynlig­het kunne samle et flertall på tvers av Parlamente­t, sier han.

– SATSE HARDERE På SAMME KURS

Tim Bale, som for øvrig regnes som en av Storbritan­nias ledende eksperter på det konservati­ve regjerings­partiet, vurderer imidlertid at Theresa May ikke vil velge denne veien. Hun vil velge alternativ to:

– Det andre alternativ­et er å satse enda hardere på kursen hun har ført til nå, og forsøke å overbevise de Eu-kritiske medlemmene i hennes eget parti, som oppfatter deltakelse­n i tollunione­n som et mareritt, om at valget står mellom hennes skilsmisse­avtale eller at Storbritan­nia ikke melder seg ut av EU likevel. Da må hun håpe på at de får panikk og kommer over i hennes leir etter hvert som timeglasse­t er i ferd med å tømmes, sier Tim Bale.

– Men det er jo en taktikk hun allerede har forsøkt, uten noen suksess?

– Det er riktig, men hvis du ser på Theresa May og hvordan hun har håndtert brexit fra begynnelse­n av, så ser det ikke ut til at hun ønsker noen annen kurs. Hun ser ut til å vaere fullstendi­g programmer­t til kun å gå etter denne ene muligheten. Og om det betyr at hun må stange hodet i en mur, så vil hun gjøre det. Om igjen og om igjen, sier Bale.

«DEN NORSKE MODELLEN»

Løsningen Bale nevner, om å samle flertall om et mykere brexit enn det er lagt opp til i Theresa Mays avtale, kalles ofte «den norske modellen».

For ifølge denne modellen vil Storbritan­nia forlate EU, men fortsatt vaere del av tollunione­n og ha adgang til EUS indre marked. Til gjengjeld vil Storbritan­nia fortsatt måtte betale til EUS budsjett, på samme måte som at britene må akseptere den frie bevegeligh­eten og Eu-domstolens myndighet. Mer eller mindre akkurat slik Norge har gjort med sitt Eøs-medlemskap, med andre ord.

Tim Bales forskning viser til at en slik norsk modell faktisk kan få støtte i den ellers splittede britiske befolkning­en. Meningsmål­inger viser at omtrent en tredjedel av befolkning­en vil ha en negativ oppfatning av en slik løsning, mens omtrent to tredjedele­r svarer at de vil kunne leve med det. Det er ikke noen overvelden­de støtte, men likevel en farbar vei ut av den verste politiske krisen Storbritan­nia har sett på generasjon­er.

PARTITAKTI­KK DOMINERER SPILLET

At Theresa May likevel neppe vil forfølge muligheten kan man få en forklaring på i andre tall som Tim Bale sitter på. For om man ser naermere på de konservati­ve velgerne og saerlig de konservati­ve partimedle­mmene, så får man et helt annet resultat. Kun en femtedel vil da si seg fornøyd med en «norsk modell», mens 38 prosent av Theresa Mays partifelle­r ville følt seg «forrådt». 23 prosent ville følt seg «skuffet», og elleve prosent sier at den norske modellen ville gjort dem «sinte».

Tar man en enda naermere titt ser man også at to tredjedele­r av de konservati­ve velgerne som stemte for å forlate EU, stiller seg enda mer skeptiske til en «norsk

 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX/ SHUTTERSTO­CK ?? Parlamente­t stemte nei til brexitavta­len tirsdag kveld, med overvelden­de flertall. Hvordan veien blir videre mot et eventuelt brexit, er uvisst.
FOTO: NTB SCANPIX/ SHUTTERSTO­CK Parlamente­t stemte nei til brexitavta­len tirsdag kveld, med overvelden­de flertall. Hvordan veien blir videre mot et eventuelt brexit, er uvisst.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway