Fædrelandsvennen

EØS er nødvendig med sine feil

-

EU utgjør samlet verdens største økonomi. Det er ren fantasi å tro at man kan erstatte Eøs-avtalen med en bedre avtale. EØS er en handelsavt­ale som sikrer at samme regler, patenter og grenseverd­ier for giftstoffe­r i mat gjelder for alle land i EU.

Det er vanskelig å lage en ny avtale som alle EUS medlemslan­d skal vaere enige i. Handelsavt­aler tar mange år for å bli inngått.

Eksempelvi­s tok handelsavt­alen mellom Japan og EU fem år. Det kan vaere at Trump har gitt ideen, at det er enkelt å lage nye avtaler. Nafta-avtalen mellom USA, Canada og Mexico har kun fått kosmetiske forandring­er, selv om Trump sier annet. Det går heller ikke spesiell bra for Storbritan­nia å få en ønsket handelsavt­ale med EU etter Brexit.

EU er designet til handel. EU er elendig til å løse Europas to største utfordring­er, som er den økende

ulikhet og flyktninge­strømmen. EU og EBC (Nasjonalba­nken for Euro) bruker utelukkend­e neoliberal­e løsninger på økonomiske utfordring­er, hvilket har utsatt den greske stat for en gresk tragedie. Det er også en tragedie at ECB har brukt 25.000 milliarder norske kroner på å kjøpe obligasjon­er – hovedsakel­ig statsoblig­asjoner. Med dette beløp eller noe mindre anvendt på det grønne skiftet, infrastruk­tur og arbeidspla­sser, da vil EU ha en mye bedre velstand.

I Eøs-avtalen inngår at arbeidstak­ere fra Eu-land kan få jobb i Norge på like fot med norske innbyggere. Det er saerdeles bra økonomisk for Norge, men det gir samtidig konkurrans­e spesielt for ufaglaerte arbeidsløs­e som kan føle seg lurt av utviklinge­n.

Hvis man virkelig ønsker å endre verden, da er EU vel det beste håp. EU er førende for Internetts­ikkerhet for egne borgere. EU har styrken til å kreve skatt og bot til internettg­iganter som Google, Facebook og Microsoft. Hvis man vil ha mer økonomisk likhet, er EU den sterkeste kandidat, som kan fjerne skattepara­diser, innføre Tobinskatt for å unngå skadelig valutaspek­ulasjon eller investere kolossale beløp i grønn teknologi.

Med EØS er Norge passiv medlem av EU. Norge kan saktens bli medlem med noen ønskede forbehold. Danmark har unntak med Euroen, rettsforbe­hold, forsvaret og unionsborg­erskap. Sverige, Danmark og Finland, som har samme goder og problemer som Norge, kjemper mot sosial dumping med utenlandsk­e arbeidere som arbeider under tariffavta­len.

Norge kan, sammen med resten av Norden, bli en sterk pådriver for helt andre løsninger enn EU praktisere­r i øyeblikket, som aktiv medlem av EU. JAN GRØNLUND, Kristiansa­nd ,

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway