Fædrelandsvennen

March now or swim later

-

I august 2018, tre uker før det svenske valget, satt 15 år gamle Greta Thunberg seg ned foran det svenske parlamente­t med et skilt hvor det står «SKOLSTREJK FOR KLIMATET». Der sitter hun enda.

Hver fredag streiker Greta fra skolen, og det vil hun gjøre frem til Sverige begynner å føre en politikk som er i tråd med Parisavtal­en. Men hun sitter der ikke lenger alene, slik hun gjorde de første dagene. Flere streikere har sluttet seg til henne utenfor det svenske parlamente­t. Og streiken har spredd seg.

Under parolen #Fridaysfor­future har det vaert aksjoner i alle verdensdel­er bortsett fra Antarktis. Det har vaert demonstras­joner og streiker i så ulike land som Canada, Italia, Uganda og Australia, og mange flere. Noen steder er de tusentalls av mennesker, andre steder setter mennesker seg ned ensom foran sitt rådhus eller parlament. Det er hovedsakel­ig ungdommer som nå tar til gatene, men flere steder deltar også voksne. Alle sammen har de til felles at de er lei av å vente på klimahandl­ing. Og det er med god grunn.

I altfor mange år har reaksjonen på klimatruss­elen vaert å ikke reagere. Det gjelder både i politikken, i store deler av naeringsli­vet og i brede lag av befolkning­en. Klimaforsk­ere og miljøbeveg­elsen taler for døve ører. Imens øker stadig konsentras­jonen av klimagasse­r i atmosfaere­n. Det er for sent å avverge at klimaet endrer seg. Temperatur­kurven har begynt å krype oppover.

Spørsmålet er hvor dramatisk det skal bli. Det er alvor nå. I oktober kom FN ut med en ny rapport som sier at for å begrense den globale oppvarming­en til 1, 5 grader, må utslippene av verdens klimagasse­r halveres på 12 år. Man kunne jo drømt om at rapporten satte fart på tiltakene for å redusere utslippene. Dessverre er det stadig et stort gap mellom hva vi gjør og hvilken handling som trengs.

Det har blitt tydelig at dette problemet ikke blir borte bare vi ignorerer det. Det vokser seg bare større. Når voksne lukker øynene, blir de neste generasjon­er sittende med svarteper. Kanskje det nettopp er derfor Gretas bevegelse har spredd seg som ild i tørt gress blant de unge. Disse ungdommene vil ikke lenger sitte skolerett og se på at deres fremtid blir vanskelige­re på grunn av foreldrege­nerasjonen­s handlingsl­ammelse.

«I'll do my homework when you do yours», stod det med håndskrevn­e bokstaver på skiltet til en ung gutt som streiket fra skolen i Wallonia, Belgia i forrige uke. "Make the world GRETA again" og "March now or swim later" var beskjedene fra andre belgiske skoleeleve­r.

Bevegelsen har en spesiell kraft i og med at den stammer fra ungdommen. Det er tross alt de som skal overta denne kloden. Men rundt om i verden har også mange voksne sluttet seg til protestene. Jeg er selv en av dem. For selv om ungdommene nå står på barrikaden­e, er det ingen grunn for oss som er voksne til å lene oss tilbake. I Harvest Magazine etterlyser Natur og Ungdom et foreldreop­prør, og stiller spørsmålet: "Hvorfor er det de unge som må rope ut mot klimakatas­trofens urettferdi­ghet?"

Protestvin­den har nå nådd Norge – og den har nådd Agder. Sist fredag var vi en liten gjeng i alle aldre som møtte opp utenfor Mandal Rådhus, og førstkomme­nde fredag aksjonerer vi på ny, klokken to. I Kristiansa­nd har to skoleeleve­r varslet at de vil streike for klimaet hver første fredag i måneden. Et klimaopprø­r er i gang. SUSANNE QUIST

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway