Fædrelandsvennen

Nå skal Wichne ta mer plass

Eirik Wichne er ikke den typen som tar aller mest plass. Det skal endre seg, hvis backen får det som han vil.

- TEKST: STEFFEN STENERSEN steffen.stenersen@fvn.no

– Eirik Wichne er en maskin.

Det er Start-trener Kjetil Rekdals karakteris­tikk av backen fra Mandal. På spørsmål om han vil trekke fram noen spesielle som har imponert de første ukene, er Wichne et naturlig navn å trekke fram.

– Han er fysisk godt rustet, og jobber knallhardt med de detaljene han får tilbakemel­ding på. Da vil du mest sannsynlig få utvikling. Det er gøy når du ser igjen ting som du har tatt opp med ham, som han ikke har gjort tidligere, sier Rekdal.

– LAERTE MYE AV DET

For 21-åringen fra Mandal ble 2018 et år med opp- og nedturer, slik det ble for Start. Med 23 kamper var Wichne fast på Start-laget som til slutt rykket ned. Personlig ble det noen smeller, med feilen mot Rosenborg som gjorde at Alexander Søderlund kunne sende Rosenborg til cupfinalen. Fire dager senere startet Wichne mot Sandefjord, men ble byttet ut etter halvtimen i kampen Start til slutt tapte 4-1.

– Alle spillere i alle divisjoner opplever nedturer. Jeg har hatt en fantastisk tid i Start, men de to kampene som kom så tett på hverandre var tøft. Men jeg laerte mye av det, samtidig som det aldri er gøy å vaere der når det pågår, sier Wichne.

Han går inn i sin fjerde sesong som en naturlig del av Start-laget. Han fyller 22 år i mai, og man kan observere på treningsfe­ltet en noe annerledes Wichne. Den stille og beskjedne gutten som kom til Start er gradvis i ferd med å forsvinne. Noe Wichne har fokus på.

– UNATURLIG

– Jeg har fått beskjed om å ta mer plass, og som jeg ønsker å gjøre. Men det er en rolle jeg må laere meg å ta, sier Wichne.

– Kommer det unaturlig for deg?

– Som person er jeg kanskje ikke den som er størst i rommet, men som heller er litt i bakgrunnen og er litt stille. Sånn sett er det unaturlig, men jeg laerer det. Jeg ser på personer som er flinke til å ta plass, og da hjelper det meg, sier Wichne.

Han snakker varmt om Kjetil Rekdal, en trener han mener minner mye om mannen som skal ha en stor del av aeren for at både Eirik, men også brødrene Amund og Torje nå er i toppfotbal­len.

– Per Gunnar Laudal var viktig for alle i 97-årgangen i Mandal som spilte fotball. Han var hard, men samtidig myk på en måte. Han vet hvordan man skal behandle spillere. Det var mange ganger jeg kom grinende hjem fra trening, for han var hard, men han vet hvem som vokser av det og ikke. Han er flink til å lese mennesket, og det er en av de viktigste kvaliteten­e til en trener, sier Wichne.

Han kaller dog hans nåvaerende trener for «hakket hardere».

– Han er en trener som holder deg på tå hev og som kan gjøre deg forbannet. Han trykker på de knappene som får meg til å yte maks, og som får meg til å gi litt faen i alt rundt, sier backen.

– LIKER Å BLI SATT KRAV TIL

Per Gunnar Laudal trente Wichne gjennom store deler av ungdomstid­a, og er nå hovedtrene­r for MKS A-lag i tredje divisjon. Han vet et og annet om hva som skal til for at Start-spilleren skal blomstre.

– Eirik er en ambisiøs og treningsvi­llig gutt. Han liker å bli satt krav til og liker at ting er godt strukturer­t og lett å forholde seg til. Han er en vinnerskal­le, som må jobbe med seg selv for å bli enda råere i topplokket, sier Laudal.

For Kjetil Rekdal er det enkelt å se framgang hos Wichne det siste halvåret, og han mener det er en veldig enkel grunn til akkurat det:

– Det er trening. Han har trent på å ta til se ting som posisjoner­ing, valg, tekniske ting. Dette er ung gruppe som har ekstremt mange mangler, men potensiale­t er stort. Det må jobbes med hele tiden, og da er det noen som vil ta det fortere enn andre, sier Rekdal.

For Wichne blir trolig en sentral brikke i Start-laget også den kommende sesongen.

– Jeg skal bli en bedre leder og ta mer plass. Jeg må tørre litt mer enn jeg har gjort før, for det vet jeg at jeg har kvaliteter til, sier backen.

 ?? FOTO: STEFFEN STENERSEN ?? Eirik Wichne ved boligkompl­ekset der Start oppholder seg tre uker på Gran Canaria.
FOTO: STEFFEN STENERSEN Eirik Wichne ved boligkompl­ekset der Start oppholder seg tre uker på Gran Canaria.
 ?? FOTO: JIM RUNE BJORVAND ?? Eirik Wichne på trening sammen med Joackim Jørgensen på treningsba­nen i Maspalomas.
FOTO: JIM RUNE BJORVAND Eirik Wichne på trening sammen med Joackim Jørgensen på treningsba­nen i Maspalomas.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Kampene mot Rosenborg og Sandefjord ble nedturer for Eirik Wichne og Start. Her i aksjon mot Samuel Adegbenro.
FOTO: NTB SCANPIX Kampene mot Rosenborg og Sandefjord ble nedturer for Eirik Wichne og Start. Her i aksjon mot Samuel Adegbenro.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway