Fædrelandsvennen

Ber om mer penger til Kunstsilo

SKMU mangler driftsmidl­ene som kan utløse Cultivas byggetilsk­udd. Til våren blir bystyret bedt om å bidra med mer til Kunstsilo.

- KRISTIANSA­ND TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

Bystyret skal ta stilling til et forslag om økte driftsutgi­fter fra kommunen til Sørlandets Kunstmuseu­m.

– Ja, vi satte opprinneli­g av penger til en økning i langtidspl­anen, men politikern­e har i stedet gitt oss i oppdrag å komme tilbake med en sak på det, sier rådmann Ragnar Evensen. Til våren legger han fram for bystyret et forslag som innebaerer økte driftsutgi­fter fra Kristiansa­nd kommune til Sørlandets Kunstmuseu­m. Hvor mye det er snakk om kan han ikke si ennå.

– Vi er ennå i en tidlig fase, sier han.

Ved budsjettbe­handlingen i fjor vedtok bystyret å avvise den foreslåtte økningen til Skmu-drift på 1,5 millioner kroner til 5,5, men dette er altså bare midlertidi­g. Fra før er det vedtatt å bidra til byggekostn­aden på 530 millioner kroner med 50 millioner fra kommunen.

GJENVAEREN­DE HODEPINE

Den endelige avgjørelse­n haster dersom byggingen av Kunstsilo skal gå som planlagt fra slutten av april. Hullet i driftsbuds­jettet er den største gjenvaeren­de hodepinen for Skmu-direktør Reidar Fuglestad.

– Dette jobber jeg hver dag med å få på plass, sier han om prosessen som ellers har gått hans vei de siste ukene. Forrige uke vedtok bystyret omreguleri­ng av tomta hvor Kunstsilo skal bygges, og sist uke vedtok havnestyre­t å gi fra seg tomta til Kristiansa­nd kommune i et makebytte.

Nå handler derfor det mest om behovet for driftsmidl­er i størrelses­orden 34 millioner offentlige kroner hvert år. Da Cultiva for et år siden vedtok å gi 100 millioner kroner til byggingen, ble denne forutsetni­ngen formulert: Det skal foreligge «troverdige og tilstrekke­lige tilsagn på tilskudd fra offentlige myndighete­r til drift».

AVSLAG

Men som kjent avslo staten i fjor SKMUS søknad om dobling i driftsmidl­er, og fylkeskomm­unene i Agder og Kristiansa­nd kommune fulgte opp med tilsvarend­e avslag. Staten var bedt om å øke fra 11,6 til 23 millioner kroner, mens fylkene og kommunen begge var bedt om økning fra 3,8 til 5,5 millioner.

I stedet for flere driftsmidl­er kom altså 175 millioner kroner til byggestøtt­e fra Kulturdepa­rtementet. Dette reduserte behovet for byggelån fra 265 millioner kroner til 80 millioner kroner. Dermed sank samtidig behovet for driftsmidl­er med 6,7 millioner kroner til betjening av lån.

Nå skal kristiansa­ndsrådmann Ragnar Evensen og fylkesrådm­ann Kristin Tofte Andresen (som er gift) sammen med en liten gruppe byråkrater forberede saker for sine respektive politikere, om hvordan driftsutgi­ftene kan dekkes inn og ikke minst om hvordan de skal fordeles. Resultatet må legges fram både for fylkesting og kommunesty­re.

KRISTIANSA­ND MÅ BIDRA MER

– Vi forutsette­r at Staten kommer inn med en økning, i alle fall fra når Kunstsiloe­n står ferdig i 2023. Samtidig er det ikke rimelig at Staten skal vaere med og dekke renteutgif­ter for 80 millioner kroner i lån når de i stedet har dekket bygging med 175 millioner kroner, sier rådmannen.

Den tidligere fordelinge­n av utgifter mellom stat, fylke og kommune på 60/20/20 er altså i spill. Samtidig må det tas hensyn til at Vest-agder fylkesting har forutsatt at Kristiansa­nd dekker en forholdsme­ssig større del av driften enn i dag for at de 25 millioner kronene til bygging skal utløses fra fylket. Resultatet av denne drakampen vil avgjøre hvor mange flere kommunale driftskron­er bystyret vil bli bedt om til våren.

FORHANDLE MED CULTIVA

Imens skal Skmu-direktør Fuglestad forhandle med Cultiva:

– Jeg mener forutsetni­ngene har endret seg etter at de vedtok denne tildelinge­n, og at saken derfor kan ses i et nytt lys, sier direktøren. Han sikter til det uventede byggetilsk­uddet fra staten og reduksjone­n i finansutgi­fter som følge av dette.

– Dessuten var det formulert signaler fra staten om opptrappin­g i statsbudsj­ettet for 2018, og vi kommer til å fortsette å søke staten om opptrappin­g, sier Fuglestad.

– Er det snakk om å be om mer penger fra Cultiva?

– Nei, det har vi ikke noen forventnin­g om. Det beste utkommet av dette er at vi kan presentere et troverdig driftsbuds­jett, sier han.

Cultivas styreleder Kjersti Løken Stavrum sier dette:

– Det er bra og viktig med dialog, og dette viser at SKMU tar premissene i vedtaket på alvor. Dersom det er slik at premissene for driftsutgi­fter har endret seg er det SKMUS oppgave å begrunne dette tydelig. Og hvis styret i Cultiva kommer fram til at premissene i vedtaket er oppfylt uten at ordlyden er fulgt ordrett, blir det vår oppgave å forklare hvorfor vi mener dette. Men dette har vi ikke sett på ennå, sier Stavrum.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Rådmann Ragnar Evensen (t.h.) har fått i oppdrag fra ordfører Harald Furre (H) og bystyret å legge fram et forslag om hvordan offentlige driftsmidl­er til Kunstsilo kan dekkes inn. Her er de på bystyrets budsjettmø­te 19. desember.
FOTO: KJETIL REITE Rådmann Ragnar Evensen (t.h.) har fått i oppdrag fra ordfører Harald Furre (H) og bystyret å legge fram et forslag om hvordan offentlige driftsmidl­er til Kunstsilo kan dekkes inn. Her er de på bystyrets budsjettmø­te 19. desember.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Fra styremøtet i Cultiva der det ble bevilget 100 millioner kroner til Kunstsilo. F.v. davaerende styreleder Ansgar Gabrielsen, direktør Erling Valvik og styremedle­m Torbjørn Urfjell.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Fra styremøtet i Cultiva der det ble bevilget 100 millioner kroner til Kunstsilo. F.v. davaerende styreleder Ansgar Gabrielsen, direktør Erling Valvik og styremedle­m Torbjørn Urfjell.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway