Fædrelandsvennen

Hele bygda i sorg

Mange hundre sorgtunge åsdøler fulgte 16 år gamle Terje Thorsland til sitt siste hvilested, etter at han på tragisk vis mistet livet i snøskred forrige søndag.

- TEKST: ESPEN SAND espen.sand@fvn.no

Mange hundre tok lørdag et siste farvel med Terje Thorsland (16), som mistet livet i snøskred forrige helg.

– Vi er en stor familie, men i dag er vi små. I dag sørger alle som bor i Åseral, sa en sterkt preget ordfører Oddmund Ljosland i begravelse­n til sambygding­en Terje Thorsland som mistet livet søndag kveld.

Under en tur på snøscooter ble 16-åringen tatt av et snøskred forrige søndag ettermidda­g. Han ble vaerende under snøen i tre timer før hjelpemann­skapene klarte å finne ham. Han ble umiddelbar­t sendt i helikopter til Haukeland sykehus i Bergen, men livet sto ikke til å redde.

– STØRSTE NOEN GANG

Lørdag ble den tidligere ungdomssko­leeleven gravlagt i Kyrkjebygd. Et stort antall mennesker møtte opp for å ta farvel med Thorsland.

– Jeg tror dette må vaere den største begravelse­n som har vaert i Åseral noen gang, fortalte en av de frammøtte til Faedreland­svennen.

Åseral kirke med rundt 300 sitteplass­er var fylt til randen. På bedehuset like ved kirken ble sere- monien overført via tv-skjerm, slik at alle skulle få mulighet til å følge begravelse­n.

– SNILL, GOD OG HJELPSOM

Prest Olav Lehne førte ordet for Thorslands naermeste familie. Han beskrev en 16-åring med framtidspl­anene klare og med et hjerte av gull.

– Terje var yngst i en søskenflok­k på tre, og den gilde, gode og hjelpsomme sønnen. Han skulle overta gård og produksjon­stilskudde­t til 50 sauer 1. mars. Traktoren var alt på plass, og Terje var interesser­t i alt som har med kjøretøy å gjøre. Han hadde tatt lappen på snøscooter, traktor og moped, fortalte Lehne under begravelse­n.

For presten ble lørdagen svaert spesiell.

– Jeg hadde den glede å døpe Terje i denne kirken, våren for nesten 16 år siden, da pappa Ole bar ham opp til døpefonten. Dagen i dag er sorgtung når vi står her ved hans båre, så altfor tidlig. Kontrasten­e er store. Ord blir fattige og jeg vet nesten ikke hva jeg skal si. Nå er det viktig å finne trøst og hjelp i hverandre, oppfordret Lehne, som var sogneprest i Åseral og Audnedal fra 1987 til 2014.

VAR DER DA SØNNEN DØDE

I talen til ordfører Ljosland kom det fram at avdødes far ble med helikopter­et som fraktet sønnen til sykehuset i Bergen, i håp om å redde livet.

– Et godt minne oppe i det hele var pappa som reiste med sønnen til sykehuset, og var der da han døde. Den ettermidda­gen snakket vi ikke lange setninger til hverandre, men at vi bare måtte håpe og be, sa Oddmund Ljosland.

 ??  ??
 ?? FOTO: ESPEN SAND ?? De 300 plassene var fylt lenge før seremonien i Åseral kirke startet lørdag formiddag.
FOTO: ESPEN SAND De 300 plassene var fylt lenge før seremonien i Åseral kirke startet lørdag formiddag.
 ?? FOTO: ESPEN SAND ?? Tidligere sogneprest i Åseral, Olav Lehne, var prest og familiens talerør under begravelse­n.
FOTO: ESPEN SAND Tidligere sogneprest i Åseral, Olav Lehne, var prest og familiens talerør under begravelse­n.
 ?? FOTO: ESPEN SAND ?? Ordfører Oddmund Ljosland talte han på vegne av kommunen i begravelse­n.
FOTO: ESPEN SAND Ordfører Oddmund Ljosland talte han på vegne av kommunen i begravelse­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway