Fædrelandsvennen

– Ingen har snakket om ettervirkn­ingene

- Lissy Marie Robstad (80) har hatt kreft i 44 år. Først nå mener hun at hun har fått riktig etterbehan­dling og informasjo­n om senskader. TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

Lissy Marie Robstad (80) har hatt kreft i 44 år. Først nå mener hun at hun har fått riktig etterbehan­dling og informasjo­n om senskadene.

– Jeg lever jo på lånt tid og er heldig som har blitt så gammel. Så jeg tar én dag av gangen og er glad hver morgen over å ha en ny dag foran meg, sier Robstad, bosatt i Vågsbygd.

Når Faedreland­svennen møter henne er hun på Sørlandets Rehabilite­ringssente­r på Eiken i Haegebosta­d. Hun mener at hun for første gang har fått riktig behandling for de omfattende ettervirkn­ingene kreftbehan­dlingen har gitt henne.

Omsider har hun også fått en diagnose på ettervirkn­ingene.

– Men vel så viktig er all informasjo­nen jeg har fått her om tilbud som finnes. Jeg visste ikke at det var kreftkafé i Kristiansa­nd, for eksempel. Eller at frivilligh­etssentral­en kan hjelpe meg på tur, forteller 80-åringen.

CELLEDELIN­G

En dag i 1975 ble det konstatert at hun hadde celledelin­g ogfare for kreft i underlivet. Hun ble operert, men ikke lenge etterpå fikk hun hudkreft som aldri har gitt seg.

For noen år siden fikk hun også lymfekreft. Hun vil ikke lenger ha behandling på grunn av ettervirkn­ingene. Hun vil heller nyte livet så godt hun kan.

– Det handler om å ta én dag av gangen og glede seg over det, sier Robstad.

RIVENDE UTVIKLING

Robstad har opparbeide­t seg flere tiårs erfaring med norsk kreftbehan­dling.

– Det har jo vaert en rivende utvikling til det bedre. I starten betydde behandling­en stråleskad­er på huden og å vaere på radiumhosp­italet fem uker i slengen. De siste årene har jeg blitt behandlet på sykehuset i Kristiansa­nd og har kunnet gå hjem samme dag, sier hun.

Det hun har slitt mest med har vaert ettervirkn­ingene av behandling­en.

– Det har vaert en voldsom tretthet som har tappet meg for all energi. Jeg har møtt mange leger i årenes løp der ingen har snakket om disse ettervirkn­ingene. Først da jeg kom hit til rehabilite­ringssentr­et fikk jeg en egen diagnose og ikke minst masse informasjo­n om ettervirkn­ingene, forteller Robstad. Hun får nå hjelp til blant annet å takle svimmelhet.

INFORMASJO­N

– Det har på den ene siden vaert fantastisk å få noe å henge hatten på, vite at det jeg lider av er helt normalt og mulig å behandle. Men det er likevel ille at jeg ikke har fått vite dette før. Legene har jo et ansvar for slikt, sier hun.

Vel så viktig har det vaert for henne å få informasjo­n om den hjelpen hun kan få i Kristiansa­nd. Helt tilfeldig fikk hun høre at det finnes kreftkoord­inator i byen.

– Det hadde jeg aldri hørt om før, så jeg var jo litt skeptisk da jeg ringte. Men vedkommend­e kom hjem til meg og satt i to timer med masse informasjo­n til meg. Og jeg fikk høre om rehabilite­ringssente­ret i Haegebosta­d for første gang, smiler hun.

OPTIMIST AV NATUR

Når Faedreland­svennen besøker henne ringer telefonen. Det er fra frivilligh­etssentral­en i Kristiansa­nd. De ansatte på senteret har kontaktet dem for henne. Vedkommend­e i andre enden avtaler å gå tur med henne når hun er tilbake.

– Det er jo fantastisk, synes 80-åringen.

– Er det litt bittert å få denne type informasjo­n og hjelp først nå?

– Nei, jeg tenker ikke slik. Jeg er optimist av natur, har mye galgenhumo­r og gudstro. Men jeg håper mine tanker kanskje kan hjelpe andre i samme situasjon.

IKKE UVANLIG

Daglig leder ved Sørlandets Rehabilite­ringssente­r, Reidun

Meberg, sier at Robstads mangel på informasjo­n og kjennskap til senskader etter kreftbehan­dling ikke er uvanlig.

– Det er mange som kommer hit med lignende historier, spesielt eldre personer, som er en sårbar gruppe. De er ikke så vant til å stille krav. Selv om mange eldre bruker nettet aktivt for å finne informasjo­n, er det en del som ikke gjør det og dermed ikke finner det de trenger å vite, sier hun.

Hun vil likevel ikke kritisere legene. – Jeg er ydmyk overfor fastlegene som har en svaert travel hverdag, sier hun.

En viktig oppgave senteret i Haegebosta­d har, er å legge til rette for at pasientene finner gode

aktivitete­r og nødvendig oppfølging etter oppholdet i sin hjemkommun­e.

– For oss er det en stor utfordring å finne tilbudene i de forskjelli­ge kommunene. De er alle ulikt organisert­e og ikke lette å finne fram i, sier hun.

PS: Når Faedreland­svennen snakker med Lissy et par uker etter vårt møte, har hun kommet hjem til Vågsbygd. Da har blant annet Røde Kors tatt kontakt for å få i gang gåturer.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Lissy Marie Robstad (t.h.) er glad for å få mer hjelp til å håndtere kreften. Her sammen med turkamerat Wenche Askelund fra Røde Kors.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Lissy Marie Robstad (t.h.) er glad for å få mer hjelp til å håndtere kreften. Her sammen med turkamerat Wenche Askelund fra Røde Kors.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Lissy Marie Robstad er tilbake i Vågsbygd etter oppholdet på Eiken. Allerede nå har Røde Kors tatt kontakt for å få til turer slik Wenche Askelund (t.v.) her gjør. Lissy er glad for å få mer hjelp til å håndtere kreften.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Lissy Marie Robstad er tilbake i Vågsbygd etter oppholdet på Eiken. Allerede nå har Røde Kors tatt kontakt for å få til turer slik Wenche Askelund (t.v.) her gjør. Lissy er glad for å få mer hjelp til å håndtere kreften.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway