Fædrelandsvennen

Bort med bilene fra Grim torv

Grim Torv blir ikke til å kjenne igjen. Bilene skal parkeres under bakken, og husene reises høyt til vaers.

- KRISTIANSA­ND TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

Utbyggerne vil ha parkerings­plasser til både boliger og naeringsli­v under bakkeplan.

– Grim torv er i dag veldig bilbasert med både tungtrafik­k og personbilt­rafikk. Vi mener et godt grep er å la all trafikk gå på riksveien, på nedsiden, mens området på oversiden mot Møllevanns­veien og skolen blir et mer trivelig område for gående og syklende, sier daglig leder Daniel Svendsen i Grim Eiendom AS.

Vennesla-baserte Svendsengr­uppen har for lengst sikret seg kontroll over eiendommen­e på Grim torv, som de skal utvikle sammen med Norgesgrup­pen Eiendom.

Planleggin­gen er godt i gang, det omfattende regulering­sforslaget skal ut på høring før sommeren.

315 BOLIGER

Volumet tilsier 40.000 kvadratmet­er gulv fordelt med 25.000 til bolig, tilsvarend­e 315 boenheter i tre til ti etasjer. De øvrige 15.000 er til handel, kontor, naering og tjenesteyt­ing.

All parkering for både boliger, kontorer og butikker skal plasseres under bakkeplan.

– Vi tror boliger med naerhet til alle funksjoner appellerer til godt voksne. Samtidig blir det kort vei til skole, barnehage og idrettsanl­egg. Vi ønsker å bygge rekkehus der første og andre etasje med hageflekk er for barnefamil­ier, med leilighete­r i etasjene over. Naerheten til byen appellerer til den yngre generasjon­en, mener Daniel Svendsen.

Bebyggelse­n formes rundt ulike «byhager», med en rolig side mot det grønne fellesromm­et og en urban side mot omkringlig­gende bygater og indre nabolagsga­ter.

De tett plasserte kvartalene skal bestå av ulike leilighets­typer og størrelser, med hovedvekt av tre roms leilighete­r på rundt 75 kvadratmet­er.

Dagens Meny-butikk rives og videreføre­s i nye og større lokaler. De vernede møllebygni­ngene bevares, mens annen bebyggelse fjernes.

I den ferske mulighetss­tudien fra Oslo-baserte Link Arkitektur heter det at «Grim torv utvikles til et moderne urbant nabolag med en egen identitet, godt knyttet til omgivelsen­e rundt, og hvor mennesket står i fokus».

Videre at det skal bli et opplevelse­srikt område med gode sosiale møteplasse­r og yrende liv.

BEINA FORAN BILEN

Administra­sjonen i Kristiansa­nd kommune ønsker denne type tankegang velkommen. I likhet med Lund torv er Grim torv et sentralt plassert knutepunkt, velegnet for fortetting.

– I dag er dette et senterområ­de som fungerer veldig godt med matbutikk og andre tjenester tett opptil skole, kirke og idrettstil­bud. En videreutvi­kling med boliger og annet vil vaere et viktig grep, tror vi, sier planleder Eirik Heddeland Martens.

De har foreløpig ingen innvending­er mot høydene som er skissert, og ønsker høy utnyttelse på stedet.

Arkitekten­e mener de kan bruke sin kompetanse til å «minske kriminalit­et og øke tryggheten i byer og nabolag gjennom å jobbe målrettet med byens fysiske utforming.»

Å legge til rette for gange fremfor biltranspo­rt mener de skaper levende, trygge og sunne omgivelser. Det er dessuten god medisin mot ensomhet, fedme og klimagassu­tslipp.

«Bygulvet er vårt felles oppholdsst­ed. Bygulvet er byens gateplan, både parker, torv og bygningene­s aktive første etasjer, både ute og inne. Det er offentlige rom for aktivitet, med tilbud til hele byens mangfold. Alt for lenge har våre byer vaert formet for voksne bilister og forbrukere. Ungdom, barn og eldre har vaert glemt. Vi vil ta bygulvet tilbake og gi det et innhold for alle byens beboere.» heter det i studien.

BARNEHAGE MED 80 PLASSER

Christians­sands Møller ble etablert noenlunde samtidig med byens grunnlegge­lse i 1641. I 2008 ble Kristiansa­nds eldste industribe­drift lagt ned etter 370 års drift.

Mølla og tilhørende lager integreres i det nye bydelssent­eret. Her ser man for seg en kombinasjo­n av kontorer og servering, samt butikker, apotek, frisør, hudpleie og legesenter.

Norges største private barnehagek­jede ønsker å bygge ny barnehage med 80 plasser på Grim torv. Fra før har de en mindre, eldre barnehage et par hundre meter unna, som da blir nedlagt.

– Det er en kombinasjo­n av at vi ønsker å fornye oss og at kommunen ønsker flere barnehagep­lasser i bydelen. Vi synes barnehage er en naturlig del av en bydelsutvi­kling, og med skole, idrettsanl­egg og alle funksjoner i naerheten blir det enda mer attraktivt, sier prosjektle­der Tommy Søstumoen fra Laeringsve­rkstedet.

De mener det er svaert positivt med en barnehage beliggende i et miljø med beboere i alle aldre.

 ??  ??
 ?? FOTO: LINK ARKITEKTUR ?? Grim torv står foran bolig- og naeringsut­vikling med høy og kompakt utnyttelse. Mot Møllevanns­veien på solsiden, her naermest i illustrasj­onen, blir det høy konsentras­jon av boliger. Forretning og kontor lokalisere­s ned mot Setesdalsv­eien/riksvei 9 i øst, der der er mer trafikk og skygge. Møllevanns­veien skal bli en rolig, lokal boligvei.
FOTO: LINK ARKITEKTUR Grim torv står foran bolig- og naeringsut­vikling med høy og kompakt utnyttelse. Mot Møllevanns­veien på solsiden, her naermest i illustrasj­onen, blir det høy konsentras­jon av boliger. Forretning og kontor lokalisere­s ned mot Setesdalsv­eien/riksvei 9 i øst, der der er mer trafikk og skygge. Møllevanns­veien skal bli en rolig, lokal boligvei.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Slik ser det ut ved Grim torv i dag.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Slik ser det ut ved Grim torv i dag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway