Fædrelandsvennen

Oljebransj­en på ny opptur

Etter fire-fem tøffe år er oljebransj­en på opptur igjen. Det må ikke sinke et sterkt tiltrengt, grønt skifte i energisekt­oren.

-

Det haster sterkt å få til et reelt, grønt skifte, og aller mest i energisekt­oren

Iforrige uke presentert­e Equinor sitt beste resultat på fire år. Aker Solutions’ ordrebok øker for andre året på rad. Det Houston-baserte Nov-konsernet, med sitt fortsatt store dattersels­kap i Kristiansa­nd, kan omsider vise til overskudd igjen. Storrederi­et Solstad Offshore, som opererer i en ekstremt presset bransje, kunne signere en hel serie etterlengt­ede kontrakter i uken som var.

Hele olje- og gassektore­n ble truffet hardt av prisfallet som satte inn høsten 2014. Alene på Sørlandet forsvant 6000–7000 arbeidspla­sser fra Node-bedriftene, på landsbasis snakkes det om 50.000 forsvunne jobber.

Nå ser vi at sektoren har startet på det som synes å vaere en ny oppgangssy­klus. Oljeprisen ser ut til å ha roet seg på drøyt 60 dollar fatet. Med de teknologib­aserte kostnadsku­ttene som har kommet til de senere årene - sterkt til- trengt, for øvrig - holder det for å sikre lønnsom drift for mange eksisteren­de og nye oljefelt. Det gir også et håp om at Node-bedriftene, med produkter som tradisjone­lt etterspørr­es et stykke uti en oppgangssy­klus, kan få mer vind i seilene igjen.

At verden vil trenge olje og gass i overskueli­g fremtid, kan det ikke vaere tvil om. For Norge betyr det mange lønnsomme arbeidspla­sser i privat sektor, og inntekter til det offentlige på et nivå som sikrer velferdsst­aten for nye generasjon­er. Det skal vi glede oss over.

Men det er mulig å ha to tanker i hodet samtidig. Det haster sterkt å få til et reelt, grønt skifte, og aller mest i energisekt­oren. I de krevende årene for olje- og gassbransj­en siden 2014, har det blitt satt inn betydelig kraft på å sikre overføring av oljeteknol­ogi til grønn energiprod­uksjon. Senest i forrige uke kunne vi eksempelvi­s rapportere om at det norske NOV har engasjert seg i havvind - en formidabel energikild­e når installasj­onene blir i stand til å stå på dypt vann og kostnadsni­vået kommer ned.

Vi håper at slike satsinger ikke legges vekk når olje- og gassvirkso­mhet nå er i ferd med å bli lønnsom igjen.

 ?? ARKIVFOTO ?? Dette bildet fra Oseberg-feltet kan stå som illustrasj­on på hva som skjer i oljebransj­en.
ARKIVFOTO Dette bildet fra Oseberg-feltet kan stå som illustrasj­on på hva som skjer i oljebransj­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway