Fædrelandsvennen

Kvinne (88) ble bundet fast og låst inne på badet

Den 88 år gamle kvinnen ble etterlatt fastbundet på badegolvet, men klarte å skjaere seg løs og dirke opp den låste døra. Nå er raneren (33) dømt til halvannet års fengsel.

- TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no KRISTIANSA­ND

– Dette kunne gått mye verre. Det er grenser for hva et gammelt hjerte kan tåle, sier 88-åringens bistandsad­vokat Elise Valvik til Faedreland­svennen.

Onsdag 11. juli i fjor ble 88-åringen overfalt og ranet i sitt eget hjem. Sju måneder senere er kvinnen fremdeles sterkt preget.

– Det har fått enormt store konsekvens­er for henne. Hun er 88 år gammel, men var i fin form og levde et aktivt liv. Etter hendelsen måtte hun bytte leilighet for å kunne føle seg trygg, sier Valvik.

TRUET TIL SEG BANKKORTET

Den mistenkte raneren ble pågrepet samme dag. 31. januar sto han tiltalt i Kristiansa­nd tingrett. 33-åringen er nå dømt for ett grovt ran, ett ransforsøk, flere vinningsfo­rbrytelser og bruk av narkotika.

88-åringen har forklart at hun våknet av at det sto en mann på soverommet hennes. Han hadde en kniv i den ene hånda mens han holdt den andre under kvinnens hake og spurte om han «måtte slå henne for å få bankkortet og pengene». Kvinnen forklarte i retten at hun «ble i sjokk da hun så kniven og skjønte at hun ikke hadde noe valg».

Raneren truet kvinnen til å gi fra seg koden til bankkortet og forsynte seg med smykker til en verdi av 50.000 kroner. Han bandt kvinnen på hender og føtter og bar henne inn på badet. Der slapp han henne ned på golvet og låste døra fra utsiden. Han fjernet Sim-kortet fra kvinnens mobiltelef­on, før han forlot boligen og tok ut 19.900 kroner med kvinnens bankkort.

– Hun kom etter hvert på at hun hadde en saks under vasken. Hun fikk tak i den og klippet opp båndet. Til slutt fant hun fram en pinsett og klarte å dirke opp låsen. Hun kom seg bort til en nabo og fikk ringt etter hjelp, sier Valvik.

NEKTET STRAFFSKYL­D

Ifølge dommen ba 88-åringen raneren om å vaere forsiktig med en arm hun nettopp hadde operert, men mannen skal da ha truet med å brekke den andre armen hennes.

Tiltalte hevdet i retten at han ble truet av folk i «kriminelle miljøet» som mente han skyldte 25.000 kroner. Han var derfor desperat etter penger.

33-åringen nektet straffskyl­d for ran da han forklarte seg i retten. Han erkjente å ha stjålet verdigjens­tander, men avviste å ha truet med vold.

– Han har erkjent å ha vaert på stedet, men bestrider at det er en ranshandli­ng, sier mannens forsvarer, advokat Åge Eidsvig.

Mannen ble ikke trodd av retten, som la til grunn at 88-åringen har forklart seg riktig om hendelsesf­orløpet.

FORSØKTE Å RANE 84-ÅRING

33-åringen ble også funnet skyldig i et ransforsøk som fant sted kvelden før 88-åringen ble ranet. Han forsøkte da å ta seg inn i leilighete­n til en 84 år gammel kvinne, men lyktes ikke.

84-åringen forklarte i retten at hun forsøkte å lukke døra, men 33-åringen satte foten i dørsprekke­n. Da lugget hun mannen i håret og tok tak i reima på en veske han hadde rundt halsen.

«Hun tok tak i veska og dunket og dro i veska. Fornaermed­e forklarte at hun tror at hun må ha kvalt tiltalte fordi han datt over rullatoren hennes», heter det i dommen.

Kvinnen ropte etter hjelp og 33-åringen stakk da fra stedet.

89.000 I ERSTATNING

Tiltaltes forsvarer sier at 33-åringen ikke har bestemt seg for om han vil anke dommen.

– Hva tenker han om det han har utsatt de to kvinnene for?

– Tiltalte har sagt at han er fryktelig lei seg for at han har utsatt dem for denne belastning­en, sier forsvarer Åge Eidsvig.

Mannen ble i tillegg til fengselsst­raffen dømt til å betale 88-åringen 89.000 kroner i erstatning og oppreisnin­g. Han må også ut med drøyt 50.000 kroner til kvinnens forsikring­sselskap, for smykkene hun ble frastjålet.

 ?? FOTO: EIVIND KRISTENSEN ?? I fjor sommer ble en 88 år gammel kvinne ranet av en 33 år gammel mann som kom inn i leilighete­n hennes i Østre Strandgate mens hun sov. Her er politiet avbildet på stedet kort tid etter hendelsen.
FOTO: EIVIND KRISTENSEN I fjor sommer ble en 88 år gammel kvinne ranet av en 33 år gammel mann som kom inn i leilighete­n hennes i Østre Strandgate mens hun sov. Her er politiet avbildet på stedet kort tid etter hendelsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway